Ağva denince akla ilk gelen şey hafta sonu tatilleri olur. Dinlenmek, kafa dinlemek ve şehirden uzaklaşmak için tercih edilen Ağva, doğal zenginlikleri ve tarihiyle dikkat çekmektedir.

Ağva Nerede?

Marmara Bölgesi sınırları içinde bulunan Ağva, İstanbul’un Şile ilçesinde yer almaktadır. Aynı zamanda Göksu ve Yeşilçay derelerinin arasında yer almakla birlikte Karadeniz’e de kıyısı vardır.

Ağva’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’un merkezine 97 kilometre uzaklıkta olan Ağva’ya, özel aracınızla Ümraniye-Şile yolunu tercih ederek trafiksiz bir günde 1.5 – 2 saat içinde ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Avrupa ve Anadolu Yakası’nda yer alan otogarlardan saat başı kalkan Ağva otobüslerine binebilirsiniz.

Ağva’ya Ne Zaman Gidilir?

Bölgede genel olarak Karadeniz iklimi hakimdir. Bu nedenle yıllık sıcaklık ortalaması 20 derece civarlarındadır. Yazları sıcak, kışları ise soğuk ve karlıdır. Beldede hem deniz hem de ormanın bulunması nedeniyle geceleri serin bir yer haline gelmektedir. Buna rağmen gündüzleri de oldukça sıcaktır.

Bölgenin güzelliklerini keşfetmek isteyenler ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilir. Ağva’da denize girmek isteyenler için ise en ideal dönem yaz aylarıdır.

Ağva’da Gezilecek Yerler

Ocaklı Kale

Ocaklı Kale, Ağva’ya gitmişken görülmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Şile Limanı’nda yer almaktadır. Aynı zamanda Şile Kalesi olarak da bilinen bu tarihi bölge, Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Şile’de bulunan 4 kaleden biridir.

Beyaz renkli olan Ahmetli Kireç Taşları kullanılarak inşa edilen bu kalenin yüksekliği ise 12 metredir. Saldırı ya da savunma yönetme amaçlı olarak inşa edilmeyen bu kale, gözlem yapma amacıyla yapılmış olup, Osmanlı zamanlarında da kullanılmıştır.

Hacıllı Köyü’nün Mağara ve Şelaleleri

Sıcak yaz aylarında gezmek istemeseniz bile, Ağva’ya bir kez bile olsa keşif gezileri için gelmelisiniz. Sadece denizi değil civar köylerde yer alan tarihi güzellikleriyle de oldukça özel bir yerdir Ağva.

Beldeye yakın olan Hacıllı Köyü ilk durağınız olabilir. Zira bu köyde yer alan mağara ve şelaleler görülmeye değer, eşsiz yapılardır.

Köyden 1.5 kilometre yürüdüğünüzde şelalelere ulaşırsınız. Ayrıca köyün içinde yer alan 11 Göller Vadisi ve Ballıkayalar ile Gürlek Mağaraları görülmesi gereken yerlerdir.

Kilimli ve Kadırga Koyları

Ağva’dan yalnızca 15 dakika uzaklıkta bulunan bu koylara gitmek için piknik çantanız her zaman yanınızda olsun. Yazın güzel sıcağının yanında esen rüzgarla birlikte her fırsatta gitmek isteyeceğiniz bir yer olacak olan Kilimli Koyu, kıyısı Karadeniz’e değilmiş gibi uslu ve durgundur. Bu yüzden tehlikesiz ve denize girmek için uygun bir yerdir. Olta balıkçılığının da serbest olduğu bu koy, balıkların geçiş noktasıdır.

Kadırga Koyu ise doğal bir anfi tiyatrodur. Koyu çevreleyen kayaların görünümleri sizi muntazamlığıyla şaşırtabilir. Ancak herhangi bir insan etkisi olmadan tamamen doğal yollarla oluşmuş yapılardır.

İstanbullulara bile İstanbul’da olduğunu hissettirmeyen bu güzel belde, yılın her döneminde gidip görmeniz gereken, ülkemizin en özel yerlerinden biridir.

Yorum Yazın