Alanya, Antalya’nın bir ilçesi olarak Toros Dağları ile Akdeniz arasında yer alan önemli bir turizm merkezidir. Medeniyetler beşiği Alanya, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Alanya gezisinde kentin pek çok turistik ve kültürel rotası, antik kentleri, otelleri ve dünya çapında popüler olan plajları her yıl turistler tarafından yoğun rağbet görmektedir. 

Alanya’da gezilebilecek yerler arasında öne çıkan rotalara birlikte göz atalım:

Alanya Kalesi

Alanya’nın simgesi olan Alanya Kalesi, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Denizden yaklaşık 250 metre kadar yükseklikte yarımada üzerinde konumlanır. 

Helenistik dönemde inşa edilen Alanya Kalesi, 13.yüzyılda Selçuklu dönemi sultanı I.Alaeddin Keykubat tarafından şehri denizden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla tekrar düzenlenip bir kaleye dönüştürülür.

İlçe merkezinden 5-10 dakikalık yürüme mesafesinde olan kalenin içinde bir adet su sarnıcı bulunur. Açık hava müzesisi görünümü taşıyan kale civarında pek çok tarihi ev ve konak bulunmaktadır. Ayrıca yöresel lezzetler ve el emeği ürünlerin yer aldığı tezgahlar kale içindeki sokaklarda turistlerin beğenisine sunulmaktadır. 

Kızılkule

Bölgenin sembolik yapıları arasında yer alan Kızılkule, Alanya denildiği zaman ilk akla gelen yapılardandır. Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubat tarafından bölgeye, denizden gelebilecek tehditleri önlemek ve şehri savunmak amacıyla inşa edilir. Kulenin üst kısmı pişmiş kırmızı tuğlalarla örülü olduğu için Kızılkule ismini alır. 

Mimarisi ve konumuyla dikkat çeken ve ilçe merkezinde yer alan bu yapı 5 ayrı kattan oluşur. İçerisinde Alanya yöresine özgü eşyalar ve etnografik eserlerin yer aldığı Alanya Etnografya Müzesi yer almaktadır. Açık teras katında Alanya’nın büyüleyici manzarası seyredilebiliyor. 

Dim Çayı

Alanya’ya 6 km uzaklıkta bulunan Dim Çayı, soğukluğu 4 dereceye kadar inen buz gibi suyu, serinletici ve yemyeşil ağaçlarla çevrili doğasıyla yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Dinlenebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz çardakların mevcut olduğu Dim Çayı etrafında birçok tesisin yer aldığı restoran, kafeler ve çay bahçeleri bulunmaktadır. Ayrıca çay üzerinde rafting ve yüzme gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Sapadere Kanyonu

İsmini içinde bulunduğu Sapadere köyünden alan Sapadere Kanyonu, Alanya’nın dikkat çeken doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Çelik desteklere inşa edilmiş bir yürüyüş parkurundan oluşan kanyon oldukça dikkat çekici bir atmosfere sahiptir.

İçerisinde küçük doğal havuzlar bulunur. Serinlemek isteyenler kaynağı yaylalardan gelen buz gibi şelale suyunun döküldüğü doğal havuzlarda yüzebilmektedir. 

Side Antik Kent

Manavgat sınırlarında bulunan Side Antik Kent, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan önemli bir tarihi yapıdır. Antik kente girişler ücretsizdir ve günübirlik şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Side Antik Kenti’nde günümüze ulaşan kalıntılar, hamam, Apollon Tapınağı, tiyatro, anıtsal kütüphane, agora, Side Müzesi, Büyük Kent Kapısı, kent surları gibi pek çok önemli yapı yer almaktadır. 

Kleopatra Plajı

Dünyaca ünlü bir plaj olan Kleopatra Plajı, Alanya Kızlar Pınarı yakınında yer alır. Mısır kraliçesi Kleopatra’nın her gün yüzmek bu plaja uğradığı rivayet edilir ve bu rivayetten dolayı plaj Kleopatra adını alır. 

Günümüze kadar doğal yapısını koruyan mavi bayraklı bu plaja girişler ücretsizdir. Altın sarısı kumları, berrak, masmavi denizi ve ferahlatıcı atmosferiyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğramaktadır. 

Alanya’nın birbirinden güzel yerlerini keşfetmek istiyor ve burada tatil yapmayı planlıyorsanız bütçenize uygun konforlu konaklama olanakları sunan Alanya otellerini Holimax sitesinde bulabilirsiniz.