Yüzyıllar boyunca imparatorluklara başkentlik yapmış olan, hem Avrupa’yı hem de Asya’yı kucaklayan İstanbul, dünyanın en büyük metropollerinden biridir. M.Ö. 1000 yıllarında kurulan Bizans kolonisi, Bizans İmparatorluğu’nun büyük başkenti Konstantinopolis’e dönüştü ve Osmanlı kenti fethinden sonra, imparatorluğunun kalbi olarak görkemli yerini korudu. Uzun ve şanlı tarihinin görkemli kalıntılarıyla liberal bir şekilde dağılıyor ve buradaki gezi en abartılı ziyaretçiyi bile etkileyecektir.

Büyük dörtlü Aya Sofya,Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami ve Kapalı Çarşı) yanı sıra, diğer turistik yerleri keşfetmek için yeterli zaman ayırın. İstanbul’un pek çok ilgi çekici yeri arasında çok büyük minareler, yeraltı Bizans sarnıçları ve hamamlar var.

Özellikle İstanbul Anadolu yakasının zengin yapısını hafife almayın. İstanbul Anadolu Yakasının en iyi turistik cazibe merkezlerimizden biri olduğunu hatırlayın ve listemizle gezinizi planlayın.

Üsküdar, Kız Kulesi ve Camiler

İstanbul’un Asya yakasına, Beşiktaş ya da Eminönü limanından gemi ya da motor ile ulaşabilirsiniz. Asya kıyılarının hemen dışındaki bir adacıkta, 30 metre yüksekliğindeki Kız Kulesi yer alıyor. Üsküdar eski dönemlerde Hrisopolis olarak biliniyordu. Üsküdar denince eski tarihi camileri, ahşap tarihi kahverengi ahşap evlerin büyüsü sizi iskeleden iner inmez alır.

Antik Çağda Chrysopolis olarak bilinen Üsküdar, çok eski bir yerleşime sahiptir. Boğaz’ın en eski Yunan yerleşimlerinden biriydi. Savunma durumu ve güçlü duvarları ile yabancı fatihlerin Konstantinopolis’ten daha çok saldırıya maruz kalmasına karşın, maruz kaldığı durumdan ekonomik avantaj elde etmeyi başardı – 1800’e kadar karavanın hazinelerini getiren terminus Doğudan Konstantinopolis’e ve sonrasında Avrupa’ya. Buradaki ilgi çekici yerlerden biri, 1547’de kızı Süleyman tarafından yaptırılan Mihrimah Sultan Camii ve 18. yüzyılda Sultan III. Ahmet tarafından yaptırılan Yeni Valide Camii’dir.

Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi, Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde, İstanbul’un Anadolu yakasında, ilk asma köprünün yakınında bulunmaktadır. Boğaz ve Marmara Denizi’ne bakan iki tepeli bir yer olan Çamlıca, İstanbul’un en gözde gezinti merkezlerinden biri, aynı zamanda kentin en yüksek ve en büyüleyici yerlerinden biri.

Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Büyük Çamlıca deniz seviyesinden 267 metre yüksekte ve Küçük Çamlıca 228 metre yüksekliktedir.

Çamlıca, adını bölgedeki çam ağaçlarından almıştır. Türk tarihçi İsmail Hakkı Konyalı’nın kitabına göre, eski zamanlarda her iki Çamlıca tepesi de öyle kalın ağaçlarla kaplıydı ki güneş ışığından hiçbir şey geçemezdi. Tüm renkleri ile kır çiçekleri de vardı.

Osmanlı sultanları<Çamlıca’ya yoğun ilgi gösterdi. IV. Murat, ilk yazlık konutunu buraya inşa etmesini emretti. Avcı takma adını veren IV Mehmet, bir av köşkü inşa etti. .Bugün, kiosklar, çeşme, camiler ile tarih kokan Çamlıca Tepesi; geleneksel atıştırmalıkların servis edildiği, gözleme, dondurma ve koçan mısırı; çay ve kahve dükkânları ve restoranları ile ziyaretçilerini karşılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından işletilen, tarihi ağaçları, büyük çevrili bitki örtüsü renkli çiçekler ve laleleri ile serin bir esinti Çamlıca, muhteşem Boğaz manzarasını ve kenti seyrederek yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi çekiyor. Bu tepe aynı zamanda göçmen kuşların görülebileceği İstanbul’un en iyi yerlerinden biridir.

Dünyanın her yerinden kuş gözlemcileri, özellikle eylül ve ekim aylarında ya da kuşları izlemek için bahar döneminde buraya gelirler. Son zamanlarda İstanbul’un en büyük camilerinden birini inşa etmek için Çamlıca Tepesi civarında büyük bir proje yürütülüyor.

Kadıköy Pazarı

Kadıköy pazarı taze meyve sebzeleri satın alabileceğiniz ve taze kokulu sebze, meyve ve baharat kokuları arasında duyularınızı şımartabileceğiniz bir alandır. Kahvaltılıklar, kurutulmuş meyveler ve çeşit çeşit farklı yiyeceğin farkına ve tadına varın.

Barış Manço Evi Müzesi

Eğer Rock sever biri iseniz; Barış Manço’yu tanıyor olmalısınız hatta O’nun ismini taşıyan bir gemi bile var. 1960’larda ve 1970’lerde geleneksel enstrümanları psychedelic seslerle harmanlayan Anadolu Rock türünün önde gelen ışıklarından biri olan şarkıcı-söz yazarı Barış Manço Evi’nin ziyaret edebilirsiniz.

Antikacılar Sokağı’ndaki yakın geçmişe göz gezdirin

Parke taşı döşeli Tellalzade Sokak, Kadıköy Ürünleri Pazarı’nın yakınında, antika mobilyalarla dolgulu, gösterişli mobilya ve lambalı showroom’lardan dağınık antika dergiler, plaklar, cam eşyalar, mücevherler ve efemera karmaşasına kadar uzanıyor.

Birkaç saat boyunca burada kolayca gezinebilirsiniz – ve İstanbul’un eski fotoğraflarını ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın kurucusu Atatürk’ün klasik bir resmini bir hatıra için çekebilirsiniz.

Barlar Sokak’ta geceyi alevlendirin

Gün boyunca sessiz olan, Barlar Sokağı yani Kadife Sokak, müzik severler ve meraklıları ile hava karardıktan sonra farkındalaşıyor.

Kadıköy gece hayatı bu kısa şeridin sınırlarının çok ötesine geçmiş olmasına rağmen, geniş arka bahçesine sahip Arka oda gibi bar ve performans alanları ile size özgür bir eğlence alanı sunuyor.