Ankara Türkiye’nin başkenti ve halkımızın bağımsızlığını temsil eden en büyük şehirlerinden biridir. Ankara yapı olarak Anadolu topraklarında yer almasına rağmen şehirde yer alan üniversiteler ile Anadolu misafirperverliğini korumuş modern bir şehirdir. Şehri ilk kez ziyaret edecekseniz gelin şimdi nereleri gezmeniz gerektiğine göz atalım!

Anıtkabir

Başkentimiz Ankara’ya ilk defa geliyorsanız, hiç şüphemiz yok geziye mutlaka Anıtkabir ile başlayacaksınız.Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün naşının bulunduğu anıt mezardan önce burada M.Ö 12. Yüzyılda Anadolu’da devlet kuran Frig uygarlığına ait Tümülüsler bulunmaktaydı.

Anıtkabir yapılmadan önce yapılan kazılarda tümüslerden yani mezarlardan çıkan eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Anıtkabir ile ilgili ekip her geçen gün yapıyı zenginleştirmektedir. Örneğin içinde yer alan müze ve kitaplık ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı müzesinin bulunduğu Anıtkabir, geniş bir resim ve sergi koleksiyonuna sahiptir. Türk askerlerinin geçit töreninde izlenebileceği uzun bir yürüyüş yolu olan biri Aslan Yolu olan dört bölüme ayrılmıştır. Diğer bir kısım ise, bitki yaşamıyla dolu geniş yeşil bir alan olan Barış Parkıdır. Tamamen çiçeklerden yapılmış bir Türk bayrağına bile rastlayacaksınız.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi Ulus Mahallesi’nde yer alan bir yapı ve şehrin korunması için yapıldığından 360 dereceden Ankara’yı görmenize olanak sağlar. Turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden biri olan Ankara Kalesi askeri olarak savunma amaçlı inşa edildi.

Kale olarak benzerlerinden onu ayıran özellikleri ; 4 büyük sura sahip duvarlardan oluşmasının yanı sıra tepe üzerinde 42 adet beşgen kulesi bulunuyor. Kalenin tepesine çıkmak kolay olmasa da tepede tadını çıkarabileceğiniz görkemli manzara çıkış zorluğunu sizlere unutturacaktır.

Ankara kalesinin içinde diyebileceğimiz bir noktada küçük tezgâhlardan oluşan Pazar bulunuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

1997’de İsviçre’de yılın müzesi seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi Paleolitik’ten günümüze kronolojik olarak sıralanmış geniş bir Anadolu arkeolojik buluntu koleksiyonuna sahiptir. Türkiye ve Ankara’nın eski tarihine giriş niteliğindedir. Kökleri M.Ö. birinci bin yıla kadar uzanan Hitit evlerinin ve figürlerinin birçok eserini göreceksiniz.

Atakule

Şehri ziyaret eden herkes Atakule’ye uğrar çünkü tüm şehri her açıdan görebileceğiniz yükseklikte bir yapıya sahiptir. Üstelik 360 derece açı ile dönen kulede bulunan restorantta yememde yiyebilirsiniz. Oturarak tüm şehrin manzarasını rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara Kalesi’nin yanında bulunan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, ulaştırma, endüstri ve iletişim alanlarında geniş bir yelpazede sergiler sunan bir müzedir. Bunların çoğu Türkiye’nin sayılı ailelerinden olan Koç ailesi tarafından cömertçe bağışlanmıştır.

Çocuk oyuncakları ve eski teknolojileri ve gerçek boyuttaki gemiler ve uçaklar dâhil olmak üzere nakliye öğelerini içeren merakları ve koleksiyonları bulacaksınız! Ücretsiz tren yolculuğu da dâhil olmak üzere pek çok etkileşimli sergi ve etkinlikle bu müze çocuklar için mükemmeldir.

Gençlik Parkı

Ankara’ya gidiyorsanız üstelik deniz olan bir şehirden geliyorsanız, Ankara’nın coğrafyası sizi çarptığında gençlik parkı size nefes alacağınız bir alan verecektir. 69 dönümlük yeşillik ve su özelliklerine ek olarak, bir yüzme havuzu, eğlence parkı, açık hava tiyatrosu ve iki minyatür trene ev sahipliği yapar! Parkta ayrıca her türlü ürünü satan 40’dan fazla mağaza vardır. Ve her gece ana havuz muhteşem bir ışık şovuna ev sahipliği yapar.

Gençlik Parkı’nda bütün gün ve eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz! Otantik Türk dondurması ve taze mısır koçanı gibi lezzetler ile gençlik parkında eğlenceli bir akşam geçirebilirsiniz.

Ankara Festivali

Ankara’ya bir gezi yapmayı planlıyorsanız, yolculuğunuzu bu fantastik festivallerden birine denk getirmeye çalışın.

Ankara Uluslararası Film Festivali: Nisan-Mayıs

1988 yılında başlayan bu film festivali, her yıl daha da büyüyor. Ay boyunca günde yaklaşık bir düzine etkinlikle, film meraklıları kesinlikle ilgi alanlarına uygun bir şeyler bulabiliyor.

Ankara Müzik Festivali:Nisan

Müzik Festivali, uluslararası müzik kurumlarının ve yerel kültürel organizasyonların ortak çabalarıyla, dünya standartlarında Avrupa müziği sunar ve Türk müzisyenleri ve müzisyenleri tanıtır.

Ankara Uluslararası Karikatür Festivali: Nisan

Her Nisan ayında düzenlenen çocuklara yönelik daha büyük bir kutlamanın bir parçası olan Karikatür Festivali, Türkiye’nin dört bir yanından gelen profesyonel karikatürcülerin çalışmalarını gizli bir jüriye sundukları ve büyük bir çizgi roman yarışmasından oluşuyor.

Eserleri kentin çevresinde sergileniyor. Yetişkinler tarafından gönderilen ancak çocuklar için bir festivalin parçası olan tek kural, çocukların sunulan her çizgi romanı anlamaları ve tadını çıkarmaları gerektiğidir.

Flying Boom Uluslararası Kadın Filmleri Festivali: Mayıs

Bu, film çeken kadınlar için her yıl yapılan bir etkinliktir.Ayın iki büyük ödülü Bilge Olgaç Onur Ödülü ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve her yıl sesler seçilen bir temaya dayanıyor.

Ankara Uluslararası Dans Festivali: Aralık

Uluslararası tanınmış dansçıların ve sanatçıların her gün çeşitli konserlere, şovlara, atölyelere ve farklı kıyafetlere katıldığı 4 günlük bir festivaldir. Hem sahne sanatları hem de moda endüstrisinin kutlanmasıdır.

Beypazarı’nda Kuyumcular Çarşısı

Beypazarı, zengin tarihi ve gururlu mirası ile Ankara’nın bir ilçesidir. Gümüş işi ile ünlü olsa da, birçok ziyaretçi Türk hediyelik eşyalarının kuyumculuk pazarına gider. Çok sayıda mücevher tedarikçisi var, bu yüzden aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazla ürün bulacaksınız. Mücevheratın yanı sıra, yerel özelliklerle dolu zanaat ürünlerini de inceleyin! Ayrıca bölgedeki yerel Türk evlerinin tasarımını görmek için iyi bir fırsat.

Hacı Bayram Camii

Hacı Bayram Camii, Baryam Sufi’nin kurucusuna adanmış onbeşinci yüzyılda inşa edilmiştir. Türkiye’deki en önemli camilerden biri olarak kabul edilen Hacı Bayram Camii, aynı zamanda en çok ziyaret edilenlerden biridir. Duvarlardaki Arap hat sanatını, ahşap üzerine boyanmış gravürleri ve caminin çeşitli benzersiz özelliklerini gördüğünüzden emin olun. Dini olarak ibadet için gelebilir yâda bu büyük anıtın mimarisini ve tarihini takdir etmek için ziyaret edebilirsiniz.

Roma Hamamı

Ankara’daki Roma hamamlarını ziyaret etmek, Roma tarihini küçük öyküler, heykeller ve yazıtlarla öğrenmenin iyi bir yoludur. Üçüncü yüzyılda Roma imparatoru Caracalla tarafından yaptırılmış hamamlar üç ana odanın etrafında inşa edilmiştir: caldarium (sıcak banyo), tepidarium (sıcak banyo) ve frigidarium (soğuk banyo).

Hamamlar, yalnızca bodrum katlarının ve birinci katın kalıntılarını terk ederek ateşle tahrip oldukları sekizinci yüzyıla kadar kullanılıyordu. Sadece harabelerin kalmış olmasına rağmen, hamamlar eski tarihin kalıntılarıdır ve bu nedenle onları çevreleyen mucize ve gizem atmosferi aşikârdır.

Yorum Yazın