Hatay ilinin en büyük ilçesi olan Antakya yemekleri gerçekten övülmeye değer lezzete sahip.  Türk mutfağı içinde Antakya yemekleri büyük öneme sahiptir. Antakya’ya gidildiği zaman neredeyse Antakya’yı bile yeme derecesine gelebileceğiniz kadar yemek çeşidine sahip olan bu yerde harika tatlar bulunuyor. Antakya’ya yolunuz düşerse seyahat etmek, bu eşsiz lezzetleri yerinde tatmak isterseniz diye mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden sizlere bahsedeceğiz.

Antakya Yemekleri

Antakya yemekleri için günübirlik Hatay uçuşlarının sayısı son yıllarda epey artmış durumda. Kendine özgü ve çok güçlü bir mutfağı bizlere sunuyor. Gerçekten de sadece yiyecek yemek için bile gidilebilecek eserlerimizden birisi. Antakya restoranlarında kaliteli malzemenin sunduğu kaliteli sonucu et olarak görebiliyorsunuz.

Antakya yemeklerini özel kılan tılsımlı faktör ise bizce Antakya yerlilerinin evinde ne pişiyorsa kahvaltı veya akşam yemeği olsun, restoranlarda da bu yemeklerle karşılaşıyorsunuz. İşte yöresel lezzet dediğin her yerde böyle olmalıdır. Özgün mutfak, kaliteli malzeme kullanımı ve yerlilikten vazgeçmeme tutkusu Antakya mutfağını bugün, dünya çapında tanınır kılan bir formüldür.

Antakya Mutfağı Geçmişi

Antakya köklü tarihi, içinde barındırdığı halkların ve çeşitli kültürlerin birleşmesi ile verimli topraklarda yetişen tahıl,  sebze ve meyvelerden elde edilen yemekleri ile zengin bir mutfağa sahiptir. Sebzeli, zeytinyağlısı, hamur işi, özel baharatlı etleri ile hazırlanmış kebaplar gibi tüm lezzetleri özenle Antakya sofralarında yer alıyor.

Antakya mutfağını bu denli lezzetli kılan ise bölgede yaşayan halkların esintileridir. Bu mutfağın içinde barınan kültürlerden ve çevre mutfaklardan etkilendiği gibi başka mutfaklarda da Antakya yemeklerinin yansımalarını görmeniz mümkündür. Zeytinyağlıları, baharatları, tatlıları, kahvaltıları, mezeleri ve kebapları ile gerçek bir lezzet durağı.

Ispanaklı Ekmek, Ekşi Aşı, Turunç Reçeli, Kepse Pilavı, Oruk, Mahluta Çorbası, Kaytaz Böreği, Mamul, Zahter Salatası, Künefe ve Tabi ki de Şam Tatlısı Antakya mutfağı içerisinde barınan lezzetlerden sadece birkaçı. Antakya’ya gidip mutlaka yemeden dönmemeniz gereken 3 lezzet bulunur. Biraz da bu lezzetlerden bahsedelim.

Antakya Mutfağının 3 Meşhur Lezzeti

Kâğıt Kebabı

kagitkebabi

Antakya mutfağı sulu yemekleri kadar pratik tatları ile de zengin bir mutfaktır. Antakya’nın fastfoodu olarak bilinen kâğıt kebabı, bildiğimiz kebapların aksine oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Maydanoz, baharat, sarımsak ve kıyma ile güzelce yoğrulan karışım, yağlı kâğıtlar üzerine yuvarlak ve ince bir şekilde yayılır. Üzerine kalın doğranmış domates biber koyularak fırına verilir ve ortaya eşsiz kâğıt kebabı çıkar.

Künefe

kunefe

Künefe diye bağırmak isteyenler. Canı her daim künefe çekenler, eğer Antakya’da henüz künefe yemediyseniz hiç künefe yememiş sayabilirsiniz. Künefe aslında 1930’lu yıllarda ülkemize Filistin’den gelmiş bir Arap tatlısıdır. Ancak senelerce Antakya’nın usta ve öpülesi elleri sayesinde Antakya mutfağı ile bütünleşmiştir. Artık hemen hemen her şehirde künefe yemeniz hatta evlerinizde yapmanız mümkün olsa bile bu tatlının hakkını Antakya mutfağının ustaları, fotoğraftaki gibi sonuna kadar veriyor gerçekten.  Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz demek istiyorum.

Ispanaklı Ekmek

İncecik açılan hamurun üzerine ıspanak, çökelek salça ve çeşitli baharatların ve otların enfes karışımı sürülür ve ortaya ıspanaklı ya da bir diğer adıyla katıklı ekmek çıkar. Antakya meşhur yemekleri arasında yer alan, taş fırında pişirilen bu tarif, Antakya sofralarının vazgeçilmezi olarak bilinir. Bu lezzeti kimi zaman ıspanaksız şekilde yapanlar da olur.

Yorum Yazın