Antalya zengin bir mutfak kültürüne sahip bir şehrimizdir. Genellikle Akdeniz mutfağı özelliklerini taşımaktadır. Mutfak kültürünün gelişmesinde ise etkili olan pek çok yaşantı olmuştur. Antalya mutfak kültürü senelerdir o coğrafyada yaşayan insanların kültürel birikimlerinin bir yansımasıdır.  Antalya mutfak kültürü zengin yemek çeşitleri ve Akdeniz ikliminin cömert besinleri doludur.  Ülkemizin birçok şehri gibi birden fazla kültüre sahiptir. Turizm kenti olmasından dolayı Afrika ve Arap mutfaklarından da etkilenmiştir.  Antalya’nın dağlarında yaşayan Yörük kesim de vardır. Yörük kültürünün mutfak üzerinde ki etkilerini sizlere anlattığımız yemeklerde göreceksiniz.

Antalya’da Ne Yenir?

antalya piyazi

Antalya Piyazı

Tatilinizi Antalya’da geçireceksiniz bu piyaz sürekli karşınıza çıka. Antalya’nın dışında ise bu piyazı bulabilmek çok kolay değildir. Antalya piyazı aynı zamanda tahinli piyaz olarak da bilinmektedir. Bu piyazı diğerlerinden ayıran ve farklı kılan özellik tahin ile lezzetlendirilmiş olmasıdır. Antalya’ya yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gerekir.

antalya dugun corbasi

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası, Antalya sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olarak bilinir. Bol sarımsaklı, yoğurtlu ve tavuklu olan bu çorba içinizi ısıtabilecek bir çorbadır. Genellikle kalabalık ortamların baş tacı olan bir çorbadır.

antalya kaburga dolmasi

Kaburga Dolması

Kaburga dolması Antalya tatiliniz sırasında karşınıza çıkacak en cezbedici etli yemeklerden biridir. İç pilavının lezzetini başka bir yemekte bulabilmek imkânsızdır. Bu lezzeti öne çıkaran gizli sır ise kaburga üzerine sürülen yoğurttur. Dolmanın içinde bol baharatlı iç pilav yer almaktadır. Et seven ve yöresel lezzetlere meraklı olanların aklından çıkaramayacağı bir lezzettir.

patlicanli cive

Cive

Sebze yemeklerini seven biriyseniz beğenebileceğiniz yemeklerden bir tanesidir. Cive, pirinçli ve bulgurlu olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanan bir lezzet olarak bilinir. Hazırlanmış hali aslında bir mezeye benzese bile aslında cive ana yemektir. Cive’nin içinde, fesleğen, sivri biber, sarımsak, domates ve soğan ise olmazsa olmaz içeriklerindendir. Bu yemeğin farklı versiyonları olarak patlıcanlı olan da fazlasıyla tercih edilmelidir. Ancak yöresel bir lezzet olarak domatesli versiyonundan şaşmamalısınız bizce.

enginarli girit kebabi

Enginarlı Girit Kebabı

Adından da anlaşılacağı üzere enginarlı Girit kebabı Yunanistan adalarından Antalya’ya gelmiş bir yemektir. B yemeği özel hale getiren kebabın enginarla desteklenmiş olmasıdır. Enginarlı Girit Kebabı iki farklı çeşitte olabilen bir yemektir. Kebabın orjinal halinde kuşbaşı et kullanılır. Yemeğin içinde kullanılan soğanın taze soğan olması son derece önemlidir. Bu yüzden eğer yemek isterseniz buna dikkate deniz. Çünkü tüm lezzetini değiştiriyor.

biber frigya dolmasi

Biber Frigya Dolması

İsmi ilginç olsa da bölgenin en dikkat çeken yemeklerinden birisidir. Biber Frigya dolmasını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak aklınıza içli köfteyi getirecek olursanız nasıl bir şey olduğunu az çok tahmin etmiş olursunuz. Bu yemekte önem verilen ilk şey, yemek hazırlanırken dolmalık biberlerin büyük boy olmasına dikkat etmektir.

alanya bohcasi

Alanya Bohçası

Antalya yöresinin çok yönlü yemeklerinden biridir. Krep hamuruyla hazırlanır, içerisi harç ile doldurulur. Harcın ne olacağı ise bohçanın ne zaman yenileceğine göre değişiklik göstermektedir. Örnek olursa, Alanya bohçasının kahvaltıda tüketeceksin içinde peynir yer alır. Alanya bohçasını klasik beyaz peynir yerine ona tam anlamıyla lezzetini veren lor peyniri ile yapılmış olanları yemelisiniz. Akşam öğününde hazırlanan Alanya bohçasının içerisinde ise et yer alır.

tas kadayif 1

Taş Kadayıf

Taş kadayıf yöresel ve aynı zamanda lezzetli tatlıdan biridir. Bazı yerlerde Arap kadayıfı olarak bilinmektedir. Çay ile beraber tüketilen ve damak keyfinizi iki katına çıkaran bir tatlıdır şerbetli tatlı sevenlerin bayılacağı bir tatlı olacağına eminiz. Taş kadayıf, adının zıttı olarak yumuşacık bir tatlıdır. İçerisinde ceviz vardır ve hamurun üzerine dökülen şerbetin üstüne sonrasında da Antep fıstığı ve kaymak eklenir.

finike muz tatlisi

Finike Muz Tatlısı

Finike muz tatlısı Antalya çevresine özgü bir tatlıdır. Özellikle meyvelerde yapılma tatlılardan hoşlananlar yani hafif tatlılardan hoşlananlar için vazgeçilmez bir lezzettir. Oldukça pratik şekilde yapılır ve asıl tatlıya lezzet katan muzun üzerine dökülen portakal sosudur.

 

 

 

 

Yorum Yazın