Güneş şehri olarak bilinen Antalya, yaz tatili denince akla ilk gelen Türkiye rotalarından biri. Güneşin sıcaklığını gün boyu üzerinizde hissedeceğiniz oldukça sıcak bir iklime sahip olan Antalya, berrak denizi ve beyaz kumların eşlik ettiği sahilleriyle her yaştan insanın kalbini kazanan eşsiz bir Akdeniz kenti. Tarih boyunca birçok uygarlığın uğruna savaştığı kentleri içinde barındıran bu şehir, Türkiye’de turizm sektörünün gelişmesinde büyük rol oynuyor.  

Sadece denizi ve doğal güzellikleriyle değil, tarihi dokusu, zengin kültürü ve sahip olduğu antik yapılarla da göz kamaştıran güneş şehri Antalya, tatilde Akdeniz’i tercih edenlerin en gözde rotaları arasında bulunuyor.

hadrianus kapisi

Üç Kapılar’ın Etkileyici Hikayesi

Pamfilya bölgesinin en özel tarihi yapıları arasında bulunan Hadrianus Kapısı’nın M.S. 130’lu yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Bölgenin kültürel ve tarihi mirasının bir parçası olan bu kapı yapı halkı arasında Üç Kapılar olarak da biliniyor. Tarihi adını Roma İmparatoru Hadrianus’tan alan Üç Kapılar, kral bu bölgeyi ziyaret ettiği dönemde bir karşılama simgesi olarak inşa edilmiş. Kentin surlarını çevreleyecek şekilde inşa edilen bu yapıda üç ayrı kapı girişi ve iki kuleden oluşuyor. Antik Roma mimarisinden izler taşıyan bu yapıyı Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde keşfedebilirsiniz.

1880’li yıllarda yapılan kazıda toprağa gömülü kısmı çıkarılırken devrilen sütunlarla hasar gören bu yapının günümüzde yalnızca alt katını görebiliyoruz. Antalya’nın tarihine ışık tutan yapılardan biri olan Üç Kapılar, 1959 yılında geçirdiği geniş çaplı bir restorasyon sürecinin ardından aslına uygun olacak şekilde onarılmış ve ziyarete açılmıştır.

Bir zafer takı olarak da nitelendirilen bu antik yapı kule ve kapı olmak üzere iki farklı mimari parçaya sahiptir. 15 metre uzunluğundaki kuleleri ve 8 metre uzunluğundaki kapılarıyla hayranlık uyandırıcı antik yapılar arasına girmeyi başaran Üç Kapılar, bölgenin sahip olduğu kültür mirasına bir örnek niteliğindedir. 

Antalya’nın Antik Mirasları

Üç Kapılar’ın yanı sıra bölgede uzun yıllar yaşamış olan Likyalılar, Persler, Romalılar gibi uygarlıklara ait birçok antik kente ve yapıya rastlayacağınız Antalya gerçek bir kültür mozaiği. Bir liman kenti olması ve Akdeniz’in büyük bir bölümünü kaplaması sebebiyle bu bölgede yaşayan uygarlıklara güç ve şöhret kazandıran Antalya’nın antik yapılarına yakından bakmanızı öneririz.

aspendos antik kenti

Tatil yaptığınız bu eşsiz Akdeniz şehrinin geçmişine dair izleri görebileceğiniz antik kentlerden biri olan Aspendos, tıpkı Üç Kapılar gibi bu bölgenin en özel yapılarını içinde barındırıyor. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı olan Belkıs Köyü’nde konumlanan bu kenti tatil turunuzun duraklarından biri yapmanızı tavsiye ederiz.

Bir diğer antik kent olan Olimpos da yine bu bölgenin kültürünü ve tarihi dokusunu keşfetmek için gezmenizi önerdiğimiz yapılar arasında. Muhteşem bir plaja ev sahipliği yapan Olimpos’ta doğayla baş başa kalacağınız bungalov evlerde eşsiz bir konaklama deneyimi de yaşayabilirsiniz. Kamp yapmak için de uygun bir bölge olan Olimpos, hem tarihi güzellikleri hem de doğal dokusuyla Antalya’nın en vazgeçilmez rotaları arasında bulunuyor. Günübirlik bir geziyle de ziyaret edebileceğiniz bu kenti Antalya otellerinde konakladığınız tatil zamanlarında gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz.

phaselis antik kenti

Side, Patara ve Phalesis gibi farklı hikayelere sahip antik kentlere ev sahipliği yapan Antalya’da dönemin sosyal ve kültürel yaşantısına dair izlere rastlayabileceğiniz birçok yapı mevcut. Uygarlıkların meclis binalarına, zaman geçirdikleri aktivite alanlarına, eğlence düzenledikleri tiyatrolara ve anıt mezarlarına kadar bir şehri tanımanıza fırsat verecek yapılarla bütünleşen Antalya’da keyifli bir tatil geçirmek için hemen Holimax otellerini keşfedin.

 

Yorum Yazın