Ege Bölgesi’nde, Midilli Adası’nın karşısında konumlanmış bir antik kent olan Assos, Antik Çağ’a kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Tunç Çağı’ndan beri bir yerleşim merkezi olduğu düşünülen Assos hem farklı aurası hem de doğal güzellikleriyle Ege Bölgesi’nin en çok ziyaretçi ağırlayan antik kentlerinden biri.

Bir diğer adı Behramkale olan bu antik kent, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı. Bölgedeki birçok tarihi yapıyla birlikte büyülü bir atmosfere sahip olan Assos’un, Lidya ve Pers gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Antik kalıntıları ve eserleriyle geçmişe ışık tutan bir antik kent olan Assos’a yolunuz düşerse uğramanız gereken durakları sizin için derledik. Gelin birlikte bu etkileyici antik kentte tarih öncesi zamanları yeniden keşfedelim.

assos antik kenti

Assos Antik Kenti’ni Ziyaret Edin

Ege Bölgesi’nin farklı uygarlıklara ve kültürlere ait kalıntılarla güzelleşen rotalarından biri olan Assos, tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleri ve temiz havasıyla da kalbinizi çalacak bir antik kent. Yakınlarında bulunan Kazdağları’ndan gelen oksijen sayesinde ziyaretçilerini hem ruhsal hem de bedensel açıdan rahatlatan bu kentin belirli bölgelerinden arkeolojik kazılar hala devam ediyor.

MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip olan Assos Antik Kenti sönmüş bir volkanik tepe üzerinde konumlanmış. Amfi tiyatro, Athena Tapınağı ve Nekropol’üyle oldukça zengin bir antik kent olmayı başaran Assos Antik Kenti bu bölgeye yolunuz düşerse ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 

Mezarlık olduğu düşünülen Nekropol ve yaklaşık 2500 kişilik amfi tiyatro kalıntılarıyla bölgenin en zengin antik kentlerinden biri olan Assos’ta binlerce yıl öncesinde de oldukça eğlenceli ve renkli festivaller olduğu tahmin ediliyor. Kentte bulunan Agora’da yürüyüş ve oturma alanlarının bulunması bölgede yaşayan halkın sosyal anlamda aktif bir hayat yaşadığını işaret ediyor. Eğer siz de Assos’u keşfetmeyi düşünüyorsanız Athena Tapınağı’nda kentin manzarasını izlerken bu harika bölgede tarihin tozlu sayfalarını aralayabilirsiniz.

assos antik plaj

Assos’un Koylarında Güneşi Batırın

Kazdağları’ndan gelen berrak suyun Ege Denizi’ne döküldüğü bölgelerden biri olan Assos’un tarihi kalıntılar göz önünde bulundurulduğunda bir antik liman kenti olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Deniz ticaretinde dönemin ön plana çıkan rotalarından biri olduğu düşünülen Assos, cam gibi bir deniz ve koylara sahip.

Konakladığınız bölgeye göre denize girmek için birçok alternatif bulabileceğiniz Assos’ta en sık tercih edilen bölgelerin başında Assos Limanı geliyor. Bölgede bulunan tesisler ve Assos otelleriyle duş ve restoran gibi hizmetleri bulabileceğiniz liman bölgesi denize girmek için en ideal noktalardan biri olarak biliniyor. Assos denince akla gelen bir diğer sahil ise Kadırga Koyu. Muhteşem bir manzara eşliğinde denize girebileceğiniz bu koyda zeytin ağaçlarını ve Kazdağları’nı seyrederek harika vakit geçirebilirsiniz.

behramkale koyu

Behramkale Köyünü Turlayın

Assos’un geçmişten günümüze bıraktığı bölgelerinden biri olan Behramkale köyü, özellikle son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Eski Rum evleri, Arnavut taşlı sokakları ve bölgede yaşayan halkın işlettiği küçük hediyelik eşya dükkanlarıyla tipik bir antik köy olan Behramkale’yi Assos ziyaretinizin rotalarından biri yapmanızı tavsiye ederiz.

Önceleri deniz tarafına konumlanan bir köy olan Behramkale, Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdikten sonra şehrin iç bölgelerine doğru genişlemiş. Eski zamanlarda bir kaleyle çevrili olan bu köy, şimdilerde ziyaretçilerinin güneşi batırdığı eski bir antik köy olarak dikkat çekiyor.

Ege Bölgesi’nin antik dönemlerine tanıklık eden Assos’ta bölgeye has konseptlere sahip olan oteller arasından seçim yapmak için Holimax’i ziyaret edebilir ve rezervasyonunuzu şimdiden oluşturabilirsiniz.

 

Yorum Yazın