Balat gezisi, İstanbul’dan uzaklaşmadan bir tatil yapmak isteyenlerin en çok yöneldiği aktivitelerden biridir. Balat tarihi ve doğal güzellikleri ile tatil planına mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Balat turunda oldukça hoş bir zaman aralığı geçirebilir ve tatili her açıdan daha keyifli bir şekilde sonlandırma fırsatı elde edebilirsiniz. Balat’ta gezilecek yerler şu şekilde sıralanmakta olup, buraya yolu düşenlerin aşağıdaki adresleri mutlaka ziyaret etmesi önerilmektedir.

Fener

Bizans döneminden kalan Fener, Balat’ın tam merkezinde yer alıyor. Ortodokslular için büyük bir öneme sahip olan bu yer özellikle Balat’ın tarihine daha yakından tanık olmak isteyenler için birebirdir. Gösterişli yapısı ve kendine has kültürü ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Balat’a yolu düşenlerin buraya uğramadan geziyi sonlandırması ise büyük bir kayıp olabilir.

Dimitri Kandemir Evi

Dimitri Kandemir İstanbul’a 15 yaşında getirilmiş olan bir Romen Prensidir. Osmanlı tarihine pek çok eser vermiş bir sanatçıdır. Dimitri Kandemir’in bu evi ise 2007 yılından itibaren müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Konumu itibariyle oldukça ilgi çekici olan bu müze, ayrıca çevresiyle de ziyaretçilerin sıklıkla ulaştığı yerlerden biridir.

Burada oldukça hoş bir zaman dilimi geçirebilir ve müzenin etrafında konumlandırılmış çarşıda güzel bir zaman dilimi geçirebilirsiniz. Yani her açıdan zamanınızı daha keyifli bir hale getirmek için uğramanız gereken adreslerden biri olacaktır.

Kiremit Caddesi Evleri

Restore edilmiş bu renkler, Balat’ın simgeleri arasında gösteriliyor. Özellikle Balatta fotoğraf çekilme için sıklıkla tercih edilen adreslerden biri olarak ön plana çıkar. Merkezi bir konumda bulunduğundan dolayı buraya ulaşımda son derece kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Balat’a yolu düşenler ve tatili biraz daha zengin bir hale getirmek isteyenlere mutlaka bu evlerin ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir. Buraya gidip Kiremit Caddesi evlerine uğramadan geziyi sonlandırmak ise büyük bir kayıp olabilir.

Çıfıt Çarşısı

Sözlük anlamı karmaşık olan Çıfıt, kentin en önemli çarşılarından biridir. Çarşıda antikalar, aynalar, bölgeye özel eşyalar gibi çeşitli eşyaların satışı yapılıyor. Özellikle bölgeyi daha yakından tanımak ve tarihini öğrenmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında sayılır. Merkezi bir konumda bulunduğundan dolayı Balat’ta yer alan bu çarşıya ulaşımda son derece kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Hz. Cabir Camisi

9 yüzyıldan kalma bir cami olan Hz. Cabir Cabisi, 1490 yılına kadar kilise olarak kullanılıyordu. Şimdilerde cami olarak kullanılırken, bölgenin en ünlü eserlerinden biri olarak kabul görüyor. Özellikle bölgenin tarihi yapısını yakından keşfetmek isteyenlere sıklıkla tavsiye edilen yerler arasında bulunur. Ayrıca eserin kuzey tarafında bir adet güneş saati de bulunuyor. Cami Ayvansaray mahallesi, Çebrer sokakta yer alıyor.

Fener Rum Erkek Lisesi

Balat görülmesi gereken yerler arasında oldukça görkemli adreslerden biri olan Fener Rum erkek Lisesi, buraya gelenlerin mutlaka uğraması gerekenlerden biridir. Bu yapı duruşu nedeniyle bazı zamanlarda Rum Ortodoks Patrikhanesi ile karıştırılabiliyor. Ancak kalın kubbesi olduğundan dolayı diğerinden ayrılır.

Fener Rum Erkek Lisesinin yapımında kırmızı kiremitler kullanıldığından dolayı, bu lisenin diğer bir adının ise Kırmızı Mektep olduğu biliniyor. Kentin tarihi dokusunu yakından görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasında sayılıyor. Burada Balat’ın tarihi ve doğal güzelliklerini çok daha yakından keşfe çıkabilir ve ailenizle birlikte hoş bir zaman aralığı geçirmek için harekete geçebilirsiniz.

Sveti Stefan Kilisesi

Balat tarihi yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bu kilise, Bulgar dini inanışlarının en büyük simgeleri arasında kendisine yer bulmuştur. Diğer adı Demir Kilise olan Sveti Stefan’ın yapımında 500 ton demir tercih edilmiş. Dünyadaki tek demir kilise olma özelliğini taşıyan bu kilise özellikle Bulgarların en büyük övünç kaynaklarından biri olmuş durumda. Zira Osmanlı Döneminde Bulgarların burada burada tanıtılması söz konusu olmuş.

Balat Antikacıları

Balat gezisi boyunca karşınıza pek çok antikacı çıkacak. Nostalji havası esen sokaklarda pek çok antika eseri bulabilirsiniz. Öte yandan buralarda düzenlenen açık arttırmalarda ziyaretçiler tarafından ilgi ile takip ediliyor. Balat’a yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken antikacılar oldukça hoş bir zaman aralığı geçirmenize yardımcı olacak. Özellikle geziyi biraz daha renkli bir hale getirmek isteyenler mutlaka balat antikacılarını gezi listesine eklemesi gerekiyor.

İncir Ağacı Kahvesi

Balat’ın en eğlenceli ve renkli noktalarından biri olan İncir Ağacı Kahvesi, süslü tasarımı ve rengarenk bahçesi ile ziyaretçilerin ilgi odağı yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle her daim kalablık olan bu noktada yer bulanların mutlaka oturup soluklanması tavsiye ediliyor.

Balat’ı daha yakından tanımak isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken İncir Ağacı Kahvesi, her açıdan ziyaretçilerin beğeneceği ayrıntılarla dolu durumdadır. Bu nedenle Balat gezisi düzenleyenlerin bu adresi de mutlaka gündeme alması tavsiye ediliyor. Burada ailenizle birlikte hoş bir zaman aralığı geçirebilir ve bölgeye özel olan içecekleri deneyimleyebilirsiniz.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Balat’ın en ünlü yerlerinden biri olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, en tarihi noktalardan biridir. 15 yüzyıldan kalma olan bu hamamın karşısında ise yine oldukça popüler bir yere sahip olan Gül Cami bulunuyor.

Hamama adını veren ise Kara lakabıyla bilinen Küçük Mustafa Paşa’dır. Özellikle Balat’ta gezilecek tarihi yer arayanların mutlaka incelemesi gereken adresler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Buraya ziyaret yapılmadan Balat ziyaretini sona erdirmek için oldukça yanlış bir karar olur.

Merdivenli Yokuş

Hiç şüphesiz Balat’ın en ünlü noktalarından biri olan Merdivenli Yokuş, renkli yapısı ve kendine has duruşuyla oldukça fazla ziyaretçi ağırlıyor. Fotoğraf çekilmek için sıklıkla tercih edilen bu adres Balat’ın simgelerinden biri olmuş durumda. Merdivenli yokuşun en iyi haline rastlamak için hafta içinde kalabalık olmayan bir dönemin denk getirilmesi yeterlidir.

Burada gökkuşağını yansıtan merdivende fotoğraf çekilebilir ve cumbalı evleri izlemeye başlayabilirsiniz. Tüm Balat’ı ve merdivenli yokuşu yakından görebilmek için Biletimix.com üzerinden online bilet satın almanız yeterli olacaktır. Bu sayede ailenizle birlikte yolculuğa çok daha rahat şartlar altında başlayıp sonlandırma şansı elde edebilirsiniz.

Coffee Department

Balat’ın en ünlü yerlerinden biri olan Coffee Department, buraya özgü olan kahveleri deneyimlemek için tercih etmeniz gereken noktalardan biridir. Burada drip kahvesini mutlaka yudumlamalı ve bölgeye özgü olan tatları mutlaka denemelisiniz. Balat’ta gidilmesi gereken mekanlar arasında ilk sıralarda yer alan bu kahveci, kendine has lezzetlere ulaşmak isteyenler için ideal olacaktır.

Balat’ta Gezilecek Diğer Yerler

Yukarıdaki adreslere ek olarak Balat’ta gezilmesi gereken farklı adreslerde bulunur.

Sancaktar Yokuşu, Maison Balat, Balat Sokakları, Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Fener Külhanı Sokağı, Maraşlı Rum İlkokulu, Yıldırım Caddesi Balat’ta mutlaka görülmesi gereken diğer noktalar arasında bulunuyor. Özellikle gezi planını biraz daha zengin bir hale çekmek isteyenlerin mutlaka ulaşması gereken bu adresler dolu dolu bir gezi planı yapmanıza olanak sağlayacak türdendir.

Yorum Yazın