Batman, tarihi ve kültürüyle göz kamaştıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en etkileyici şehirleri arasında yer alıyor. Doğu’nun mistisizmini ve kendine has coğrafi zenginliklerini tüm detaylarıyla yansıtan Batman, doğa ve tarih tutkunu pek çok gezginin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Peki, Batman’da mutlaka gezilmesi gereken yerler hangileri, biliyor musunuz? İşte, Batman’ın zengin dokusunu keşfetmek için yakından görmeniz gereken tüm zenginlikler…

Malabadi Köprüsü

Batman denince akla gelen ilk yerlerden biri, şüphesiz ki Malabadi Köprüsü… Şarkılara, türkülere ve efsanelere konu olan Malabadi Köprüsü, 13. yüzyıldan günümüze ulaşan bir Selçuklu şaheseri olmasıyla dikkat çekiyor. Batman çayı üzerinde yer alan ve bir ucu Diyarbakır’a, diğer ucu Bitlis’e uzanan köprü, kemerli yapısıyla ziyaretçilere Türk – İslam mimarisinin ana hatları hakkında fikir sahibi olma fırsatı da sunuyor.

Pertükan Kalesi

Batman’ın en ünlü tarihi zenginlikleri arasında Pertükan Kalesi de bulunuyor. Sason ilçesinin Tekevler Köyü sınırlarında yer alan kale, bugün harabe hâlinde olsa da halen ziyaretçilere etkileyici bir tarihi doku sunuyor. Kitabesi bulunamadığı için hangi tarihte kimler tarafından yaptırıldığı henüz keşfedilemeyen kalenin göç ve ticaret yolları üzerinde yer alması sebebiyle tarihte çok kez el değiştirdiği tahmin ediliyor.

Kozluk Hezo Kalesi

Batman’daki bir diğer ünlü kale ise hem Kozluk hem de Hezo isimleriyle biliniyor. Hasankeyf, Silvan ve Siirt arasındaki bir bölgede yer alan Kozluk Kalesi’nin tarihi, son derece eski. Milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından yaptırılan ve uzun süre İran hakimiyetinde kalan kalenin 5. yüzyılda bir Nasturi ibadethanesi olarak kullanıldığı, 6. yüzyılda ise İyaz Bin Ganem isimli Müslüman bir kumandan tarafından fethedildiği öne sürülüyor.

Hasankeyf

Arasından Dicle geçen dünyaca ünlü Batman ilçesi Hasankeyf’le tanışmaya ne dersiniz? Yaklaşık 12.000 yıllık bir tarihe sahip olan Hasankeyf,  Batman’ı ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken doğal ve tarihi miraslar arasında yer alıyor. Tarih boyunca Doğu Roma İmparatorluğu, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Artuklular, Akkoyunlular ve Osmanlı İmpartorluğu gibi birbirinden önemli imparatorlukların hüküm sürdüğü Hasankeyf, Ilısu Barajı’nı yakından görmek isteyenlerin de akınına uğruyor.

Mor Aho Manastırı

Hasankeyf’e kadar gitmişken Mor Aho Manastırı’nı görmemek olmaz. İlk çağ Süryanileri tarafından inşa edildiği tahmin edilen Mor Aho Manastırı, Batman’daki en eski ve en etkileyici mimari yapılar arasında yer alıyor. Sadeliğiyle göz dolduran Mor Aho Manastırı, çevresindeki meyve bahçeleri ve su kuyusuyla yüzlerce yıl öncesinin yaşam tarzını keşfetmenize de imkân tanıyor.

Hızır Bey Camii

Kozluk’taki en büyük cami olan Hızır Bey Cami, görkemli mimarisi ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Kitabesi hâlen yerinde duran cami, bu sayede kendi öyküsünü kolayca anlatabiliyor. Cami kitabesinde, eserin Sason ve Kozluk beyi Hızır Bey tarafından 1512 yılında yaptırıldığı yazıyor.

Tov Sanat Merkezi

Batman’daki binlerce yıllık sanat ve kültür geleneği bugün de hâlen yaşıyor. Şehirde sanatı canlı tutan kurumlar arasında Tov Sanat Merkezi de bulunuyor. Yolunuz Batman’a düşerse Tov Sanat Merkezi’ni de ziyaret edebilir ve güncel olarak sergilenen çok sayıdaki sanat eseri ve etkinliği ile benzersiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Batman Müzesi

Batman’da ziyaret edilmesi gereken bir diğer önemli mekân ise Batman Müzesi. 2015 yılında ziyarete açılan müze, şehrin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor ve repertuvarında yer alan birbirinden çarpıcı eserlerle dünya çapında ilgi görüyor. Batman Müzesi’nde sergilenen en önemli eserler arasında yaklaşık 5000 yıl öncesine tarihlendirilen ve dünyada bir benzeri bulunmayan oyun taşları öne çıkıyor.

Eğer siz de Doğu’nun mistik ve zengin kültürünü yakından görmek isterseniz hemen Batman gezinizi planlayabilirsiniz. Size en uygun konaklama seçenekleri için ise holimax.com’u ziyaret edebilirsiniz.