Marmara Bölgesi’nde bulunan Balıkesir şehrinin Ege Bölgesi kıyısında yer alan tatlı bir beldesidir.  Masmavi deniz manzaraları, zeytin bahçeleri ve Rum evleriyle yüzbinlerce turisti ağırlamaya devam ediyor. İlkbahar ve yaz aylarında ese rüzgârın yarattığı unutulmaz atmosfer Ayvalık’ta bir başka. Ayvalık’ta pişip yanıp kavrulmanız pek mümkün değildir. Bu sebeple sıcağı sevmeyenler ama yaz tatilinden vazgeçemeyenler için ideal bir yer. Ayvalık, ilkbahar ve yaz ayları boyunca güneş sizi ısıtsa bile serin rüzgârıyla sizi daima rahatlatır. Plajında gün boyu yüzebileceğiniz, şezlongunda kitabınızı rahatlıkla bitirebileceğiniz ıssız, sakin bir yer. 

Meşhur olan Ayvalık Tostunu sevmeyen çok az kişi vardır. Tostun damakta bıraktığı lezzeti ve hazzı Ayvalık bölgesi, kalbinizde de bırakabilir.  Renkli sokakları, taş evleri, sakin sahilleri ile insanları büyüleyen Ayvalık, aslında tam da bu zamanda gidilmeli ve yaz sezonu bitimine kadar kalınmalı bir yer. Yani dönemlik yazlık olacak bir yer. Çünkü yansıttığı huzuru ve dinginliği ile gideni kendisine bağlayan bir yer.

Ayvalıkta kalınacak yerler

Deniz, kum, güneş, kitap ve muhteşem lezzetlerin keyfini sonuna kadar çıkarabileceğiniz ve kendinizi tam anlamıyla tatilde hissedebileceğiniz Ayvalık güzelliklerini keşfetmek için Holimax’ın erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmanızın tam zamanı. Ayrıca bu tatil beldesinin tarihte büyük bir önemi vardır. Ayvalık tarihi ve yaşananları hakkında sizlere birazcık bilgi verelim.

antik cagda ayvalik

Antik Çağ’da Ayvalık

Tarih boyunca farklı uygarlıklara sahip olan Ayvalık, antik çağda ayva anlamına gelen Kidonia ismi ile anılmaktaydı. Bu bölgeye ilk yerleşenlerin ise Midilli’nin Kydona köyü ile Girit’in Kydonies bölgesinden geldikleri tahmin edilmektedir. Antik Çağ’da Ayvalık’ta bulunan adalar Hekatonisa Adaları olarak bilinmekteymiş. Bu ismi ise Nasos Antik Kenti’nin baş tanrısı olan Apollon ’un takma adı Hekatos’tan alındığı düşünülmektedir. Apollon Adaları olarak da bilinen adaların en büyüğü ise Nasos’tur. Nasos Antik Kenti ismi yıllar içerisinde Nesos’a dönüşmüş sonra sırası ile Moshonisi, Cunda ve Alibey olmuştur. Kydonia Ayvalık, Alibey Cunda olarak değişmiştir. Geniş çağlı arkeolojik çalışmalarda pek çok antik çanak ve çömlek parçalarına rastlanmıştır. İncelemeler sonucunda bölgede Roma ve Helenistik çağlarda yerleşimin olduğu tespit edilmiştir. 

ayvalik otelleri

Ayvalık Otelleri

Ayvalık’ta tatil yapmayı planlıyorsanız fakat kafanız karıştıysa doğru yerdesiniz. Ayvalık’ta gezilecek yerlere, Ayvalık plajlarını da göz önünde bulundurarak ele aldık. Ayvalık’ta konaklama için 3 temel bölge bulunuyor. Sarımsaklı Plajı, Ayvalık Merkez ve Cunda Adası’dır. Sarımsaklı plajı deniz tatili için uygunken Cunda Adası ile Ayvalık Merkez kültür turizmi planlayanlar için idealdir. Ayrıca şunu da eklemek isterim ki Ayvalık yaz tatilleri için tercih edilen bir yer olsa da sonbahar ve ilkbahar aylarında sırt çantasıyla gidilip tarih kokan Rum evleri ve tatlı kokaklarında kafa dinlemek amacıyla tatil yapmak için muhteşem bir yerdir. 

Yorum Yazın