Türkiye’nin en popüler turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, Muğla Şehrine bağlı bir tatil beldesidir. Bodrum Nerede? Muğla il merkezinden yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bodrum ilçesine ulaşımlar özel araçla veya şehir otogarından saat başı hareket eden Bodrum minibüsleriyle yapılabilmektedir. Muğla’nın batı kısmında bulunan ve pırıl pırıl denizi ile misafirlerine muhteşem bir tatil deneyimi vadediyor.

Doğal güzellikte olan plajları, insana mutluluk veren doğal harikaları, eğlenceli gece hayatı, yöresel festivalleri ve dur durak bilmeyen hareketli günleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Farklı kültürlerden izler taşıyan muhteşem tarihi yapılarıyla sadece ülkemiz için değil dünya çapında da önemli bir konuma sahiptir. Bodrum her kesime farklı tatil otelleri alternatifleri sunuyor. Bu yazımızda sizlere Bodrum’un kıymetli yapıları hakkında bilgiler vereceğiz.

zeki muren muze

Zeki Müren Sanat Müzesi

Sanat Güneşi olarak herkesin tanıdığı kıymetli sanatçımız Zeki Müren, son günlerini Bodrum’daki evinde geçirmiştir. 2000 yılından itibaren müze haline gelen ve ziyaretçilerini ağırlayan müze Kumbahçe Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Bodrum kalesinin hemen arkasında bulunmaktadır.  Müzeye ulaşımlar, Bodrum merkezden yürüyerek rahatça sağlanabilir. İki katlı olan evin alt katı, sanatçımızın kullandığı biçimde dekore edilmiş ve üst katı da müze olarak açılmıştır. Bu müzede sanatçının ödülleri, kostümleri, fotoğrafları, özel eşyaları ve kişisel eşyaları sergileniyor. Bodrum’da gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken Müzenin ön tarafında ise Zeki Müren’in kullandığı arabayı ve Bronz heykelini görebilirsiniz. Bu müzenin içine baktıkça her köşesinde geçmişe gideceksiniz.

bodrum antik tiyatro

Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum ilçe merkezinde Göktepe’de ve Bodrum- Turgutreis yolu üstünde bulunan Bodrum Antik Tiyatro, klasik çağlardan günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış önemli bir tarihi yapıdır. Bodrum limanına çok yakın bir mesafede yer almaktadır.  Bu tiyatroya da ilçe merkezinden sahili takip ederek ulaşmanız mümkündür.

Anadolu’nun en eski tiyatroları arasında bulunan Bodrum Antik Tiyatro, yapılan restorasyon çalışmalarının arkasından senenin belirli dönemlerinde farklı festival ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Toplam olarak 53 sıralı ve 13 bin kişilik kapasitesiyle şimdiki zaman da açık hava müzesi olarak ziyaret edebileceğiniz bir yerdir.  Sahne binası, yarım yuvarlak ( Orkestra)  ve oturma sıraları olmak üzere 3 ana bölümden oluşur.

bodrum kalesi

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum şehir merkezine fazlasıyla yakın olan Bodrum Kalesi’ne toplu taşıma araçlarıyla kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Bodrum’un bir simgesi olarak ön plana çıkan bu kale, İki liman arasında üç tarafı denizlerle kaplı denizle çevrili bir kayalık üstüne 1406-1523 seneleri arasında inşa edilmiştir. St. Jean Şövalyelerinin kalesi olarak bilinen yapının bir kısmı Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.  Kaleye çıktığınızda geçmiş dönemlere ait ipucu sunan pek çok önemli eser ile tanışma fırsatınız olacaktır.

sualti arkeoloji muze

Bodrum’da gezilecek yerler listesinde her zaman yer alan Bodrum Kalesi, yapılan kazı çalışmaları ve sualtı kazılarından çıkarılan eserlerin sergilendiği müzenin en kıymetli parçalarından biri ise 1025 yılında batan bir tekneye ait kalıntılardan. Dünyanın en eski batık gemi kalıntısı olarak kabul edilmektedir.

halikarnas mozolesi

Halikarnas Mozolesi

Bodrum için önemli bir yere sahip olan Halikarnas Mozolesi, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Yapıldığı dönemin en görkemli ve önemli mimari yapılarından biri olan mozole bugün açık hava müzesi olarak Bodrum Merkez, Turgutreis caddesi üzerinde bulunuyor. Eski ihtişamı bulunmasa da bu mimari eser kente ruhunu katmaya devam ediyor. Halikarnas Mozolesi, Pers İmparatoru Kral Mausolos için yapılmıştır.

bodrum deniz muzesi

Bodrum Deniz Müzesi

2010 senesinde Bodrum Kalesi’nin önündeki boş alanda kurulan çadırda eserlerini sergileyen Bodrum Deniz Müzesi, ilçe belediyesinin katkıları ile Eski Bedesten binasına taşınmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır.  Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenen eserler arasında pek çok farklı yerden toplanan deniz kabukları ve Bodrum tipi tekne örnekleri bulunuyor.  Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya ait fotoğraflar, özel eşyalar ve tarihi belgeler yer almaktadır. Yılın belirli tarihlerinde müze içinde çeşitli etkinlikler ve seminerler düzenlenmektedir.

myndos kapisi

Myndos Kapısı

Myndos Kapısı M.Ö. 360’larda yapıldığı düşünülmektedir. Halikarnassos’un batısında, kentin giriş kapılarından biridir. Karya Satrabı Mausolos tarafından şehir surlarının üstüne adeta kalkan olarak yapılmıştır. Bodrum’da gezilecek yerler arasında olan Myndos bir diğer adıyla Mindos kapısı, Bodrum’un köklü tarihine gözler önüne seriyor. Roma ve Helenistik dönemlere ait izler taşıyan tarihi yapıdır. Geçmiş zamanda Büyük İskender ve askerlerin önüne kazılan hendekler nedeniyle geçiş yapılamayan kapı olarak bilinen Mindos Kapısı, kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkmış ve turist ziyaretine ücretsiz olarak açılmıştır.

pedasa

Pedasa Antik Kenti

Legeller tarafından yapıldığı tahmin edilen Pedasa Antik Kenti, Bodrum merkeze 5-6 km uzaklıkta yer almaktadır. Kente giriş yaptığınızda ormanlık alanı görebilmeniz için ise aracınızı uygun bir yere park etmeniz gerekmektedir.  Özel mülk alanı içerisinde yer alan antik kent, sadece yürüyerek gezilmesine izin verilmektedir. Bir Legal şehri olan bu kent günümüze kadar çok fazla bir şey kalmasa da yapılan kazı çalışmaları sayesinde birçok tarihi parçayı hala görmeniz mümkün.  İçerisinde pek çok mezarın bulunduğu Pedasa Antik Kenti’ne yapılan kazılarda mezarlar açılmış ve Fransızlar tarafından incelenerek farklı bulgulara rastlanmıştır. Bu mezar kalıntıları gözle görülebilir hale getirilmiş ve ziyaretçilere açılmıştır.