Bodrum sadece denizi, plajları, eğlence mekanları, tarihi ve mimarisiyle değil otantik lezzetleri ile de ön plana çıkan bir tatil beldesi olarak kabul görüyor. 

Kadim bir geçmişe sahip olan Bodrum, zarif ve şık detaylarıyla da gönülleri fethediyor. Tam da bu yüzden yerli ve yabancı turistlerden gördüğü ilgi boşuna değil. Bodrum’un gördüğü bu haklı ilginin bir sebebi de köklü lezzetlere sahip mutfağıdır. Bodrum’da tatil yaparken sadece modern lezzetleri değil Bodrum mutfağının yerli lezzetlerini de tatmak, beldenin ruhunu ve geçmişini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.  

İşte huzurlarınızda Bodrum’un otantik lezzetleri…

bodrum mutfaginin one cikan lezz

Bodrum Mutfağının Öne Çıkan Geleneksel Yemekleri

Bodrum’un geleneksel lezzetleri ağırlıklı olarak otlar, sebzeler, deniz mahsulleri ve zeytinyağlılardan oluşuyor. Bodrum ve yemek denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerin başında kabak çiçeği dolması gelse de liste hayli uzun. Bakalım listede neler var?

kabak cicegi dolmasi

Kabak Çiçeği Dolması

Muğla ve civarında en fazla yenilen ve çok sevilen geleneksel bir lezzet olan “kabak çiçeği dolması” hafif ve bir o kadar da doyurucu özelliğiyle damak zevkinizi cilalıyor. Belde halkı tarafından sabahın erken saatlerinde açan ve özenle toplanan kabak çiçeği yine yerli halk tarafından özenle dolduruluyor. Ege’nin farklı şehirlerinde farklı şekillerde yapılsa da harcında temelde pirinç ve dereotu kullanılan bu yemek sızma zeytinyağı ile yapılarak meze olarak servis ediliyor. Dilerseniz etli olarak hazırlananını da yiyebilirsiniz. 

eksili palamut

Ekşili Palamut

Denizle kucak kucağa yaşayan bir ilçe olan Bodrum’da elbette en fazla tercih edilen lezzetlerden birisi de deniz mahsulleri ve deniz mahsulleri arasında da en çok balık diyebiliriz. Günlük tutulmuş taptaze balıkların özel soslar ve baharatlarla farklı bir boyuta taşınması Bodrum mutfağını özel kılıyor. Ekşili palamut yemeği de bunlardan birisi. Sebzeli ve limonlu olarak pişirilen ekşili palamut yerken keyif veren ve mutlu eden yemeklerden birisi. 

kefal dolmasi 1

Kefal Dolması

Deniz ürünlerinin anavatanı sayılan Bodrum mutfağının özel lezzetlerinden birisi de kefal dolması. Muğla’ya has bir yemek olan kefal dolması, tarife adını veren kefal balığının içinin pirinçli harç ile doldurulması temeline dayanan bir yemek. Nane, dereotu, maydanoz ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilen bu yemek doyurucu ve hafif Bodrum yemekleri arasında ilk sıralarda geliyor.  

keskek

Keşkek

Anadolu coğrafyasında pek çok ilde kıdemli ve köklü bir lezzet olarak bilinen keşkek, Bodrum’da da sevilerek yenilen bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Özel günlerin, düğün ve bayramların yemeği olarak bilinen keşkek Bodrum’da, buranın damak zevki genetiğine uygun şekilde yorumlanmış ve çok da ilgi görmüş bir yemek. Bodrum’da oğlak ya da tavuk etiyle hazırlanan keşkek, zeytinyağlı sos ile servis ediliyor ve lezzetini ikiye katlıyor. Yani Bodrum usulü keşkek mutlaka tadılması gereken lezzetler sıralamasında adı mutlaka geçmektedir.

cokertme kebabi

Çökertme Kebabı 

Bodrum kebabı olarak da bilinen “çökertme kebabı” Bodrum’da doğan ve Bodrum’u simgeleyen yemeklerden birisi. Kebapların sadece doğu illerimizde değil batıda da yapıldığının lezzetli bir kanıtı olan çökertme kebabı, incecik doğranmış ve çıtır çıtır kızartılmış patateslerin üzerine yerleştirilen ve sarımsaklı yoğurtla lezzeti şahlandırılan tereyağlı salçalı dana etlerinden oluşuyor. Kırmızı etle arası iyi olmayanlar için tavuklu versiyonu da olan çökertme kebabı, Bodrum’a gidildiğinde mutlaka tadılması gereken özel lezzetlerden birisi. 

lokum pilavi 1

Lokum Pilavı

Klasik pilavdan farklı olarak pirinç ya da bulgur içermeyen lokum pilavı, minik hamur parçaları ile hazırlanıyor. Bodrum’un yerli sakinleri tarafından daha çok düğünlerde pişirilen bu yemek son derece leziz ve özgün bir tarif. Yufka gibi açılan ve minik kareler halinde kesilen hamurlar kıyma, kuş üzümü, fıstık ve sebzelerle harmanlanarak enfes bir lezzete dönüşüyor. Bodrum tatilinizi yöresel lezzetlerle taçlandırmak isterseniz lokum pilavını da mutlaka denemelisiniz. 

ahtapot corbasi

Ahtapot Çorbası

Bodrum demek en çok deniz demekse mutfağına yansıyan tatların da deniz mahsullerinden oluşması şaşırtıcı olmasa gerek. İşte o tatlardan birisi olan ahtapot çorbası. “Denizden ne çıksa yerim” diyenlerin çok seveceği bir lezzet. Lezzet avcısıysanız ahtapot çorbasını mutlaka kendi evi olan Bodrum’da denemelisiniz deriz.

kabak cicegi kizartmasi

Kabak Çiçeği Kızartması

Kabak çiçeğini sadece dolma olarak değil kızartma şeklinde de yiyebilirsiniz ve Bodrumlu aşçılar bu işi gerçekten çok iyi biliyor. Sadece restoranların değil Bodrum’un yerli kadınları tarafından da özenle hazırlanan kabak çiçeği kızartması, una ve yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılan ve çıtır çıtır bir lezzete dönüşen narin kabak çiçeklerinden oluşuyor. Yaz akşamlarının ışıltılı Bodrum’una enfes bir tat olarak eklenen kabak çiçeği kızartması damağınızda kalıcı tat bırakacak cinsten bir lezzet.  

 

Bodrum lezzetleri bu yemeklerle sınırlı değil elbette. Turp otu salatası, enginar salatası, gemici mezesi, ebegümeci kavurması, hardal otu salatası gibi ot yemekleri de yine Bodrum’a has, çok özel ve eşsiz lezzetler olarak “ne yiyelim?” listenizde dursun.

Finali nefis bir tatlıyla yapalım diyorsanız elbette meşhur Bitez dondurması ile meşhur lokma tatlısı Bodrum’da olduğunuzu iliklerinize kadar hissettirecek özel tatlar olarak damağınızı şenlendirebilir.

Bodrum’a gitmek ve bu lezzetleri tatmak için bir an önce bavul hazırlamaya başlamalısınız. “Hangi otelde kalacağım?” sorunuzun cevabını ise Holimax’in Bodrum Otelleri sayfasında bulabilirsiniz.

 

Yorum Yazın