Sağlıklı zihin sağlıklı vücutta bulunur. Hem bedeni hem de zihni ve ruhu dinlendirmenin yaşam kalitesini artırmadaki payı yadsınamaz. Günümüzde en popüler bedensel ve ruhsal arınma aktivitelerinden birisi olan SPA ve Wellness ile huzuru yakalamak mümkün. 

SPA nedir sorusunun yanıtını ise su ile yapılan terapi ve bakım disiplini olarak verebiliriz. Bu terapinin yapıldığı alanları ise SPA merkezi olarak tanımlayabiliriz. Tam da burada SPA nedir nasıl yapılır sorusu geliyor akla. SPA, suyun yanı sıra doğal ve şifalı taşlar, masaj teknikleri ve hoş kokulu aromatik yağlarla birlikte yapılan uygulamadır diyebiliriz. 

SPA & Wellness uygulamasında ise suyun yanı sıra çamur banyoları, sıcak su havuzları, aromatik yağlarla yapılan masajlar ve terapiler yer almaktadır. 

sudan gelen guzellik spa

Sudan Gelen Sağlık: SPA 

Roma Dönemi’ne damgasını vuran therme yapıları yani hamamlarda uygulanan oldukça eski bir yöntem olan suyla terapi, bedenle birlikte ruhu da şifalandıran kadim bir yöntem.  Suyun verdiği ferahlık ve dinginlik hissi çok eski çağlardan beri biliniyor. 

Wellness kavramı ise bir insanın hem fiziksel hem psikolojik olarak kendini iyi hissetmesi için yaptığı tüm aktivite ve çalışmaların tamamı olarak açıklanabilir.  

Wellness kavramı kişisel bakım, gıda takviyeleri, aroma terapiler, masaj, termal alanlar, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü, şifalı bitkiler ve şifa enerjilerini kapsayan bir bütün olarak görülebilir. Bu aynı zamanda bir sektör ve bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. İnsanın kendini iyi ve zinde hissedebilmesi için gerekli olan cilt bakımı, masaj, yosun ve çamurla yapılan banyolar, küvet bakımları, thalasso terapi gibi bakım disiplinlerini içeren wellness kavramı insanı beden, ruh ve zihinsel anlamda bir bütün olarak kabul ettiği için bu kadar zengin bir rutinle donatılıyor.   

Yani wellness sadece fiziksel sağlığa yönelik çalışmaları kapsamıyor. Pek çok kaynakta wellness kavramının 6, 9 hatta 12 boyut içerdiğinden söz ediliyor ama en önemli 6 boyutu şu şekilde özetleyebiliriz:

Fiziksel boyut: Beslenme, egzersiz ve uyku gibi en elzem ihtiyaçların sorunsuz ve kusursuz şekilde yerine getirilmesi.

Zihinsel: Öğrenme, farkında olma, problemleri çözebilme, kreatif düşünme gibi yollarla dış dünyayla kesintisiz bir bağlantı kurabilme ve etkileşimde bulunabilme.

Duygusal: Başka bireylerin duygularıyla da etkileşim halinde olabilme, onların farkında olarak kabul edebilme.

Spiritüel: İnsanın dünyaya geliş amacını sorgulama, anlam arayışı ve bir amaç peşinde olma.

Sosyal: Farklı topluluklarla iletişim ve bağlantı kurabilme, etkileşimde bulunabilme ve katkı sağlayabilme.

Çevresel: Tehdit ve tehlikelerden arınmış bir fiziksel alan ve doğal çevreyi daha iyi hale getirme yolunda verilen çaba.

 wellness

Wellness Kavramı İş Hayatında Nasıl Kullanılır?

*Mesleğinizdeki hedefleriniz nedir bunları belirleyin, maddeleştirerek yazın ve bu hedeflere ulaşmak için plan yapın.

*Hedeflediğiniz şeyler için çalışın ve motivasyonunuzu daima yüksek tutun.

*Her ne iş yapıyorsanız ondan zevk almaya odaklanın ve zevk aldığınız şeyleri yapın.

*Halihazırda yaptığınız işin olumlu taraflarını bulun. 

*Birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızla iletişim halinde olun ve iyi ilişkiler kurun.

*Çok çalışmanın, fazla mesai yapmanın beden ve zihniniz için iyi olmadığını bilin ve bu dengeyi doğru kurmaya özen gösterin.

spa and welness

Spa ve Wellness ile Daha Kaliteli Bir Yaşam 

“Salus per aquam” yani sudan gelen sağlık ifadesinin kısaltılmış şekli olan SPA ile bedenin su ve tuz dengesi ayarlanırken aynı zamanda bedene enerji de kazandırılıyor. Fiziksel yorgunluk ve ağrıların azaltılmasında önemli bir rolü olan SPA terapileri günlük olabildiği gibi haftalık hatta aylık da yapılabiliyor.  SPA uygulamaları sadece su ve çamur terapilerinden oluşmuyor. Masaj terapileri, aroma terapileri, sıcak su havuzlarını da kapsıyor. SPA terapilerinde ayrıca suyun sıcak ve soğuk olmasının dışında duşlama, damlama, akıtma, püskürtme gibi değişik şekillerde uygulanarak kişide ferahlık, dinginlik ve huzurlu olma hali oluşturması hedefleniyor. 

Siz de arınmak ve hafiflemek istiyorsanız Holimax’te SPA Otelleri içinden birini tercih ederek  huzurlu bir tatilin kapılarını aralayabilirsiniz. 

Yorum Yazın