Tarihi ve turistik açısından en zengin şehirlerimizden birisi olan Bursa, kolay ulaşılabilir olması nedeniyle de her yıl pek çok kişi tarafından ziyaret edilir. Eğer siz de birkaç gün kendinize ayırarak keyifli zamanlar geçirmek ve güzel anılar biriktirmek isterseniz tercihinizi Bursa’dan yana kullanabilirsiniz.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve tarihi yapısının yanı sıra lezzetli yemekleriyle de bilinen Bursa’da gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Hemen her yere toplu taşıma araçlarıyla gitmeniz mümkün olup 2-3 günden az olmayacak şekilde zaman ayırmanızda fayda vardır.

Koza Han

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Koza Han, Sultan Bayezid’in inşa ettirdiği bir eser olup Osmanlı döneminde tüccarların uğraş noktalarından birisi olmuştur.

İçeriğinde 95 adet oda bulunan Han, Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir. Günümüzde ise hediyelik eşya dükkanlarına dönüştürülmüştür.

Eski Aynalı Çarşı

Bursa’nın tarihi yapılarından olan Eski Aynalı çarşı, Ulu Cami ve Hanlar bölgesine oldukça yakındır. Şehir merkezine yürüme mesafesinde olan yapı 1300’lü yıllarında sonunda Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. İnşa edildiği dönemde hamam ve kahve olarak kullanılan yapı günümüzde genellikle zanaat ürünlerinin satıldığı bir çarşıya dönüştürülmüştür.

Bursa Ulu Cami

Bursa denildiğinde ilk akla gelen yapılardan birisi olan Ulu Cami 1300’lü yıllarda inşa edilmiştir. Çok kubbeli camilerin ilk örneğidir. 20 adet kubbesi bulunan caminin ilk imamı ise Mevlid’in yazarıdır.

Dönemin özgün mimarilerinden birisi olan Ulu Cami’nin alanı 3000 metrekarenin üzerindedir. Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle son halini alan cami Evliya Çelebi tarafından Bursa’nın Ayasofya’sı olarak tanımlanır.

Günün her saatinde ziyaret edebileceğiniz Ulu Cami’yi gezdikten sonra ufak bir mola vererek çevresindeki restoranlarda Bursa’nın meşhur lezzeti iskenderin de tadına bakabilirsiniz.

Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Parkı, Bursa’ya gidenlerin görmeden gelmemesi gereken yerlerden birisidir. Şehrin atmosferinden uzaklaşmak ve huzurlu saatler geçirmek isteyenlerin ilgisini çekecek olan park 1998 yılından itibaren hizmet vermektedir.

Adını kurulduğu ovadan alan park yaklaşık 400 metrekare yer kaplar. 150’den fazla ağaç türünü görebileceğiniz parkta binlerce gül fidanı bulunur. Değişik bitki örtülerini görmek isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği park fotoğraf çekimlerinde kullanılır.

Osmangazi ve Orhangazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi’nin mezarlarının yer aldığı türbeler Tophane bölgesinde yer alır. Orhangazi tarafından inşa edilen türbeler sadelikleri ile dikkat çekmektedir. Günümüzde dahi orijinallikleri bozulmamış olan türbeler her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Kapalı Çarşı

Uzun Çarşı adıyla da bilinen Kapalı Çarşı, Bursa’nın en eski hanları arasında yer alır. Günümüzde hala aktif olarak kullanılan çarşı da çok sayıda dükkân bulunur. Giyim, kuyumcu, hediyelik eşya alışverişlerinizi oldukça uygun fiyatlarla yapabilirsiniz.

Osman Gazi zamanında inşa edilen ve yapısından dolayı Kapalı adını alan çarşının çevresinde çok sayıda Han da bulunmaktadır. Osmanlı döneminde Kapalı Çarşı’ya gelen ziyaretçi ve esnafların kaldığı bu Hanları da mutlaka gezmelisiniz.

Irgandı Köprüsü

Dünyada yalnızca 3 adet bulunan nadide eserlerden birisi olan Irgandı Köprüsü, 1441 yılında inşa edilmiştir. 18. Yılda zarar gören ve 2000’li yılların başında restore edilerek tekrar kullanılmaya başlanan köprü Tophane bölgesinde yer alır. Köprünün çevresinde hediyelik eşya dükkanları bulunur. Buradan sevdiklerinize hediye alabilir ve zanaatçıların atölyelerini gezme şansı bulabilirsiniz. Ayrıca fotoğraf çekmeyi seviyorsan muhteşem kareler yakalamanız mümkündür.

Tophane Saat Kulesi

İnşası 1900’lü yılların başına dayanan Tophane Saat kulesi, Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden birisidir. Abdülaziz döneminde yapımına başlanmış ancak henüz yapılmadan önce yıkılmıştır. Daha sonra Abdülhamit döneminde tekrar inşa edilmiş ve hizmete açılmıştır.

Bütün Bursa’yı aynı anda görebileceğiniz bir manzara sunan Tophane’ye toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgedeki çay bahçelerinde çayınızı ve kahvenizi içerken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Karagöz Müzesi

Karagöz Müzesi, Bursa’nın en yeni müzelerinden birisi olmakla birlikte şehrin sembollerinden birisi olmayı başarmıştır. 1997 yılında kurulan ve Karagöz ile Hacivat gölge oyununun keyifli detaylarını barından müze Çekirge’de yer alır.

Farklı dönemlerde bulunan Karagöz ile Hacivat’a ait eserlerin sergilendiği müzede haftanın belirli günlerinde gösteriler de düzenlenmektedir.

Bursa gezinizi planlarken otel rezervasyonunuzu holimax.com üzerinden tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yazın