Doğal ve kültürel güzellikleriyle yerli, yabancı birçok kişiye ev sahipliği yapan Bursa, bu güzelliklerinin yanı sıra dillere destan lezzetleriyle de gönülleri fethediyor. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa, enfes Osmanlı mutfağından da izler taşır. Bursa ile ünlü lezzetlerin başında; İskender, Muradiye Çorbası, İnegöl Köftesi, Süt Helvası, Kemal Paşa Tatlısı, Tahinli Pide, Kuzu Tandır, Pideli Köfte gibi lezzetler gelir. Bu yazımızda Bursa’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bahsedeceğiz. Gelin hep birlikte Bursa’nın yöresel lezzetlerini keşfedelim!

İskender Kebap

 iskender kebap

Bursa’nın dünyaca ünlü lezzeti İskender kebap, Bursa Kayhan çarşısında bulunan Mehmet Efendi Lokantasında keşfedilmiş ve sonrasında bu tarif geliştirilerek günümüzdeki lezzetine ulaşmıştır.  İskenderin ana malzemeleri; kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurttur. İskenderi özel kılan, üzerine dökülen domates sosu ve tereyağıdır. Bursa’ya geldiğinizde midenizi şenlendirecek meşhur İskender kebabını mutlaka tadın!

Muradiye Çorbası

muradiye corbasi

Muradiye çorbası, Bursa’da menülerde sık sık görebileceğiniz meşhur lezzetler arasında bulunuyor. Muradiye çorbasının damağınızda bırakacak o muhteşem tadı asla unutamayacaksınız. Ayrıca yapımında kullanılan malzemelerle birlikte oldukça besleyici bir yemektir. Ana malzemeleri; tavuk, kabak, havuç, şehriye ve yoğurttur. Muradiye çorbası hem yöre halkı tarafından hem de Bursa’yı ziyaret eden misafirler tarafından oldukça sevilir. Bursa’ya gittiğinizde denemeniz gereken lezzetler arasına Muradiye çorbasını da ekleyebilirsiniz! ☺

İnegöl Köfte

inegöl köfte

İnegöl köfte, ismini Bursa’nın İnegöl ilçesinden almıştır. 19.yüzyılın sonlarına doğru Balkanlar’dan Türkiye’ye gelen Türk göçmenleri tarafından keşfedilmiş bir lezzettir. İçerisinde az miktarda baharat bulunur. Bunun nedeni, baharatın et tadını bastıracağını düşünmeleridir. İnegöl köfte, dana veya kuzu etinden yapılmaktadır. O muhteşem lezzeti ve yumuşaklığı içerisine eklenen karbonat sayesindedir.  İnegöl köfte, Türkiye’nin dört bir yanında yapılır fakat Bursa’da yapılan İnegöl köftenin tadı bambaşka olur!  Bu yüzden Bursa gezinize kısa bir İnegöl köfte arası vermenizi tavsiye ederiz.

Süt Helvası

 sut helvasi

Süt helvası, Osmanlı mutfağına özgü bir yemektir. Osmanlı devletinin ilk başkenti olan Bursa, bu lezzeti günümüze kadar getirmeyi ve bizlerle buluşturmayı başarmıştır. Hafif, sütlü tatlılar arasında yer alan süt helvası, çiğ inek sütünden yapılır. Un ve tereyağı iyice kavrulduktan sonra üzerine çiğ inek sütü eklenir ve kıvam alana kadar karıştırılır. Daha sonra altın vuruş yapılarak fırına gönderilir. Bizden demesi; İskenderin üzerine süt helvası çok iyi gider!

Bursa’nın Diğer Lezzetleri

Bursa’ya yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gereken diğer meşhur lezzetleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kemalpaşa tatlısı
  • Pideli köfte
  • Cantık
  • Kestane şekeri
  • Etli kereviz yemeği
  • Tahinli pide
  • Ciğer sarması
  • Kestaneli Lahana Sarması
  • Anjelik Reçeli

Yorum Yazın