Yaz ile özdeşleşen muhteşem üçlü deniz, kum, güneştir! Hatta bu özdeşleşme o kadar güçlüdür ki deniz, kum, güneş turizmi ismiyle bir kategorizasyon bile yapılmıştır. Siz de yazları kendinizi kızgın kumlardan serin sulara atmayı ve güneş banyosunda deşarj olmayı seviyorsanız, hem bedeniniz hem ruhunuz için ne kadar büyük katkılar sağladığınızı öğrenmek ister misiniz? Haydi, deniz, kum, güneş tatili faydalarına birlikte göz atalım.

Tuzlu Suyun Şifasıyla Denize Girmenin Faydaları

Denize girmek bağışıklık sistemini güçlendirir yani hastalıklara karşı vücudu korur. Tuzlu su, zararlı toksinlerin kolayca bedenden uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca deniz suyu antibakteriyel etkisiyle ciltte ufak çizikler ve yaralar varsa onların iyileşmesine de yardımcı olur, egzama kaşıntılarını hafifletir. Deniz suyundaki magnezyum hidrat cildin yenilenmesinde rol oynar.

deniz kum güneş

Kalp ve damar sağlığı için dolaşım sisteminin belli bir ritimde çalışması gerekir. Denize girmek ve hafif tempolu olsa bile yüzmek dolaşımın verimli olmasını sağlar, böylece tüm vücuda kanla ulaşması gereken yararlı maddeler kolaylıkla ilgili yerlere iletilir. Yüzmek kalp atışı ahengi için de yararlıdır.

Yüzmek vücutta mutluluk verici ve dinginleştirici birçok hormonun salınımını artırır. Depresyon, anksiyete, uykusuzluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde yüzme doktorlar tarafından da önerilir. Deniz suyu içinde vakit geçirmenin zihni dinginleştirdiği bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

Burna az da olsa çekilen deniz suyu solunum yolunun rahatlamasını sağlar. Deniz suyunun nefes açıcı etkisi vardır ve akciğer dostudur.

Hücre yenileyici özelliği sayesinde tuzlu su hastalıkların yarattığı yıkıcı etkileriyle mücadele eder. Siroz gibi hastalıklarda bedende rahatlama sağlar, karın şişliğini azaltır.

Deniz suyundaki mineraller kemik sağlığını da güçlendirir, kemik hastalıklarına karşı vücudu korur. 

Sahilde Kumda Vakit Geçirmenin Faydaları

deniz kum güneş 1

Birçoğumuz sahilde kumlarda vakit geçirmeyi çok seviyoruz. Deniz kumu banyosu ise romatizmal rahatsızlıklar için uzmanlarında da önerdiği doğal yöntemler arasında yer alıyor. Kumun yapısıyla oluşan yumuşak ağırlık sayesinde masaj etkisi de ortaya çıkıyor.

Tarihte kraliçelerin deniz kumunu özel bakım ritüellerinde kullandığı biliniyor. Deniz kumu cildin toparlanmasını destekliyor hatta topuk dikeni ve çatlaklarına bile iyi geliyor.

Özellikle deniz kenarında yapılan yürüyüşler, denizin ve kumun şifalı etkisinin birleşimiyle kan dolaşımını düzenliyor ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Ayaklarımızla kuma basmanın bedende nötrleşme sağlayarak tüm vücudun elektriksel yapısını dengelemesi ise kumun adeta mucizevi etkileri arasında bulunuyor. Stresli bir günün ardından sahilde geçireceğiniz birkaç saat zihninizi sıfırlayabiliyor, harika değil mi?
 

Uygun Zamanlarda Güneşlenmenin Faydaları

D vitamininin en büyük kaynağı güneştir, bunu hepimiz biliyoruz. Güneş ışınları sayesinde vücutta D vitamini üretebiliriz. Hem fiziksel hem de psikolojik hastalıklara karşı dirençli bir vücuda sahip olmak için günde en az yarım saat güneş ışığıyla buluşmak gerekir.

deniz kum güneş 2

Tüm bedene faydası olmasının yanında güneş özellikle kemik sağlığı için de çok önemlidir. Yeterli D vitamini sayesinde birçok kemik hastalığına yakalanma riski minimuma düşer.  

Güneş ışınları adeta insanı şarj eder, güneşlendikten sonra kendinizi yenilenmiş ve daha zinde hissedersiniz.

Güneşin faydaları çok olmakla birlikte yanlış zamanlarda ve koruyucu önlemler almadan güneşe çıkmak olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Özellikle yazın 11:00-16:00 saatleri arasında uzun süre güneşte kalmamak, dışarı çıkılacaksa da şapka, gözlük takmak ve güneş kremi kullanmak iyi olur.

Deniz, kum, güneş tatili yapmak güneş banyosu yapmak için en iyi fırsatlardan biridir. Eğer yaz tatili planınızı henüz yapmadıysanız, Holimax oteller listesine göz atabilir, uygun fiyata kaliteli tatilin tadını çıkarabilirsiniz.  

 

 

 

Yorum Yazın