Dünyada bilinen ilk yerleşim yerlerinden biri olan Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alır. Adnan Menderes Havalimanı’na 60 km, Kuşadası’na 99 km uzaklıkta bulunur. 

Ticaret yollarının üzerinde bulunduğu konumu ile tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Efes Antik Kenti’nin tarihi MÖ 8000’li yıllara kadar dayanmaktadır. 

Dünyanın önemli mirasları arasında bulunan antik kent Efes içerisinde her biri görkemli mimariye sahip birçok farklı tarihi yapı yer alır. Defalarca yıkılıp yeniden inşa edilen kent içerisinde yer alan tiyatro ve kiliseler UNESCO tarafından korunmaktadır.

Efes Antik Kenti Ozelikleri

Efes Antik Kenti Mimari Özellikleri

Efes Antik Kenti içerisinde yer alan tüm cadde ve sokaklar birbirini dik olarak kesmektedir. Kentin mimari planlayıcısı Hippodamos’un eseri olan bu dik yapılı sokak ve caddeler mimarlık alanlarında ızgara planı olarak isimlendirilir. Tarih boyunca kalıntıları 9 kilometre karelik geniş bir alana yayılan Efes Antik Kenti, tümüyle parlak mermerler ve göz alıcı mimari süslemelerle yapılmıştır.

efes antik kenti tarihi

Efes Antik Kenti Tarihi

Tarihi Neolitik Dönem’e kadar uzan Efes Antik Kenti, Beylikler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Helenistik Dönem gibi farklı uygarlıklara ev sahipliği yapar. Tarihte 200.000 kişilik nüfusa sahip bölge tarihte liman kenti olarak yer alır.  

Tarih öncesi dönemleri de kapsayarak 11 bin yıl yerleşim yeri olarak varlığını sürdürür. En görkemli tasarımıyla dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti içerisinde yer alır.

 

Efes Antik Kenti’nde Görülmesi Gereken Yapılar

efes artemis tapinagi

Artemis Tapınağı

Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Antik Dönem’de mermerden yapılmış ilk tapınaktır. Kente ilk yerleşildiği dönem inşa edilen tapınak dönemin heykeltraşları tarafından bronz heykellerle süslenmiştir. 

110 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğe sahip tapınak Tanrıça Artemis’e ithafen yapılır. Hem pazar yeri hem de dini alan olarak kullanılan görkemli tapınaktan günümüze sadece 2-3 adet mermer kalıntısı kalmıştır. 

efes liman caddesi

Liman Caddesi 

Liman Caddesi, Helenistik Dönem’de Efes Antik Kenti’nin sahil kesiminden tiyatroya kadar uzanan bir yol olarak inşa edilir. Üçüncü ana cadde özelliğine sahip Liman Caddesi, kente deniz yoluyla giriş yapanların kullandığı cadde olarak bilinmektedir. 

360 metre uzunluğunda 12 metre genişliğe sahip caddenin sağında ve solunda yer alan mermer sütunlar günümüzde sağlam yapılar olarak ulaşır. İmparator Arcadius zamanında genişletilen cadde Arcadian Caddesi olarak bilinir. 

amfi tiyatro efes antik kenti

Efes Antik Tiyatrosu

Efes Antik Kenti’nin en önemli yapıları arasında bulunan Efes Antik Tiyatrosu UNESCO tarafından korunmaktadır. Günümüzde sanat tarihi açısından dünya çapında önemli bir yapı olarak kabul edilir. 

65 sıradan oluşan 27 bin seyirci kapasiteli antik tiyatro günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak ulaşmıştır. Panayır Dağı’nın eteğinde yer alan antik tiyatro 3 katlı bir yapı olarak inşa edilmiştir. 

Çok büyük bir izleyici kapasitesine sahip olan Efes Antik Tiyatro, Antik Dönem’de sanata ve tiyatroya verilen önemi açık bir şekilde ortaya koyar. Sanatsal aktivitelerin yanı sıra gladyatör dövüşleri de antik tiyatroda sergilenmekteydi. 

celsus kutuphanesi

Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi, Efes Antik Kenti merkezinde konumlanır. Celsus’un oğlu tarafından Roma Dönemi’nin önde gelen tıp yazarı ve Efes valisi Celsus’un mezarı üzerine inşa edilir. 

Anıt mezar olarak bilinen kütüphane yaklaşık 200 yıl hizmet vermiştir. 3. yüzyılda gerçekleşen şiddetli bir depremle kütüphanenin ön cephesi yıkılmıştır ve 1970-1980 yılları arasında yıkılan cephe yeniden restore edilmiştir.

ticari agora

Ticari Agora

Efes Antik Kenti’nin önemli ticaret merkezi olan Ticari Agora, Celsus Kütüphanesi’nin yanı başında yer alır. Roma İmparatoru Kral Augustus tarafından kurulan Agora, şiddetli depremler sonrası yıkılarak yeniden onarılır ve sonrasında varlığını aktif olarak sürdürmüştür. 3 kapıdan oluşan Agora günümüze kadar iyi bir şekilde muhafaza edilerek ulaşmıştır. 

kuretler caddesi

Kuretler Caddesi

Efes Antik Kenti’nin en önemli yapısı olan Kuretler Caddesi, antik kentin en işlek caddesi olarak yer alır. Herakles Kapısı’ndan başlayan cadde Celsus Kütüphanesi’nde sona erer. 

Caddenin başında bulunan sütunlarda mitolojide yarı tanrı olarak bilinen Kuretler isminin yazılı olmasından dolayı Kuretler Caddesi denilir. Cadde boyunca geniş sütunlar ve revaklar yer alır. 

selcuk st jean klise

St. Jean Bazilikası

Efes Antik Kenti içerisinde yer alan St. Jean Bazilikası 6 kubbeden oluşmaktaır ve  120 metre uzunluğa sahiptir. Hristiyan dünyası için büyük önem taşımaktadır. 

St. Jean Bazilikası, Bizans imparatoru Justinianus tarafından Hristiyan inancında Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St Jean’ın mezarı üzerine inşa edilir. Aziz Yahya olarak da bilinen görkemli bir yapıya sahip St. Jean Bazilikası, günümüze kadar korunarak ulaşmayı başarır. 

Efes Antik Kenti yerinde keşfetmek ve tüm yapıları yakından görmek için Holimax sitesinde yer alan Kuşadası Otelleri seçeneklerini değerlendirebilir, erken rezervasyon seçenekleri ile tatil planınızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Yorum Yazın