Ege bölgesi; tatilcilerin sık sık tercih ettiği, doğasıyla be deniziyle huzur veren bir bölgemizdir. Ege mutfağı da oldukça zengindir. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmiş kişilerin bayıldığı Ege mutfağında; her çeşit beslenme tarzına hitap eden lezzetler vardır. Özellikle vegan veya vejeteryan beslenmeyi tercih edenler için Ege lezzetleri bulunmaz bir nimettir!  

Zeytinyağı deyince akla gelen ilk bölgelerden olan Ege’de, birçok zeytinyağlı yemek seçeneği bulunmakta. Ege mutfağı, yeşilin ve zeytinyağının bol olduğu zengin mutfaklarımızdan biridir. 

Bu yazımızda sizlerle Ege mutfağının en ünlü lezzetlerini tanıştırmak istiyoruz! 

Börülce

Börülce

Bol bol yeşilin hakim olduğu Ege mutfağında börülce Egeliler için vazgeçilmez bir lezzet. Börülce, birbirinden farklı lezzetlerle birleştirilerek sofralarda yerini bulur. Her lezzetin de Ege mutfağında kendine has bir yeri vardır. İster bol limonlu salata olarak yiyin ister zeytinyağlı tencere yemeği olarak yiyin, tercih sizin! 

İzmir köfte

İzmir Köfte

İzmir köfte, Türkiye’de hemen hemen her yerde yapılıyor ama İzmir yöresinde yapılanın tadı ayrı oluyor. Görüntüsüyle de  insanın iştahını kabartan İzmir köfte, bol salça, patates, domates, biber kullanılarak yapılır. Bu lezzeti İzmir’e gittiğinizde neredeyse her restoranda bulabilirsiniz. 

otlu börek

Otlu Börek 

Sağlıklı yaşamı sürdürülebilir hale getirenlerin hayran kaldığı Ege mutfağının meşhur lezzetlerinden biri de otlu börek. Ege mutfağı deyince akla binbir çeşit ot gelir. Egeliler; her türlü otu, lezzetli hale getirerek harika tatlar ortaya çıkarırlar. Otlu börek de bu lezzetlerden bir tanesi.  Ebegümeci, ıspanak, pazı gibi  birçok ot, lor peyniri veya çökelek ile karıştırılarak bir iç harç elde edilir. Hazırlanan iç harç, börek hamurunun içine azar azar serpiştirilir. Bu nefis lezzeti, Ege restoranlarında tadabilirsiniz. 

Kabak Çiçeği Dolması 

Ege’nin bir başka meşhur lezzeti de, dokusuna ve tadına hayran kalacağınız kabak çiçeği dolması. Çok nazik bir bitki türü olan kabak çiçeği, mayıs ve haziran ayında toplanmaya başlanır. Kabak çiçeği dolmasının iç harcına; pirinç, domates, soğan konularak baharatlarla lezzetlendirilir. Enfes kabak çiçeği dolmasını; Cunda, Alaçatı, Bodrum ve İzmir’de tatmanızı tavsiye ederiz. 

Ege usulu keşkek

Ege Usulü Keşkek 

Keşkek, tüm bölge mutfaklarında yer alan ünlü bir yemektir. Keşkeğin yapılış şekli bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Ege usulü keşkek de, Ege mutfağı tarzıyla yapılır. Yöre halkının ve misafirlerin oldukça beğendiği bir lezzet olan keşkek, özel günlerde pişirilen yemekler arasında yer alır. Keşkeğin ana malzemesi, yarma buğday ve ettir. Ege usulü keşkeği diğer bölgelerden farklı kılan nokta, içerisine zeytinyağı konulmasıdır. İçerisine bolca zeytinyağı konulur ve kemikli dana etinden yapılır.  Ege bölgesinde hangi şehre giderseniz gidin, yöresel lokantaların menülerinde keşkeğe mutlaka rastlarsınız. 

Şevketi Bostan

Şevketi Bostan 

Ege mutfağında bolca yeşilin olduğunu söylemiştik. Şevketi Bostan da otla yapılan nefis lezzetler arasında yerini alıyor. Şevketi bostan, papatyagil familyasında olan bir çeşit bitkidir. Şevketi bostanı; Zeytinyağlı veya etli yemek olmak üzere iki şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca salata olarak da tüketilmektedir. Şevketi bostanın en lezzetli halini: Urla, Seferihisar ve Foça’da tadabilirsiniz.

Yorum Yazın