Eski Foça’da Tarihe Yolculuk

Türkiye’de günümüze kadar tarihi dokusunu korumayı başaran Eski Foça, İzmir’e bağlı küçük bir ilçedir. Antik Dönem’de İyon yerleşim bölgesi olan Eski Foça gezilecek tarihi yerler açısından görsel bir şölene ev sahipliği yapar. Bölgenin büyük bir kısmı SİT alanı olarak koruma altındadır.

Yaz ve kış aylarında yerli, yabancı sayısız turistin ziyaret ettiği Eski Foça, denize çıkan sokakları, tarihi güzellikleri, eşsiz doğası, masmavi, berrak denizi, gözalıcı plajları ile İzmir’in gözde ilçeleri arasında yer alır. Eski Foça’da gezilecek yerlerin her bir köşesinde İyon, Bizans ve Osmanlı Dönemlerini yansıtan tarihi kalıntıları yakından görebilirsiniz

Eski Foça Gezilecek Tarihi Yerler Nelerdir?

athena tapinagi foca

Athena Tapınağı 

Eski Foça’nın görülmeye değer tarihi yapıları arasında olan Athena Tapınağı, MÖ 6. yüzyılda İyon düzeyinde inşa edilir. Tarihi İyonyalılar Dönemi’ne kadar uzanan tapınak, adını tanrıların kralı Zeus’un kızı Athena’dan alır. Deniz kenarında kayalık bir yükselti üzerinde inşa edilen Athena Tapınağı’nın kazı çalışmaları günümüzde devam etmektedir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda podyum duvarları, tapınak süsleri, seramik kalıntıları ele geçirilir. 

kibele acik hava gorsel

Kybele Açık Hava Tapınağı

Adını tanrıça Kybele’den alan tarihi tapınak MÖ 580 yılında inşa edilir. Anadolu’nun tanrıçası Kybele’nin Arkaik Dönem’den itibaren çok saygı gördüğü bilinmektedir. Kybele Açık Hava Tapınağı, inşa edildiği dönemde yolu bu bölgeden geçen denizcilerin ibadet alanı olarak kullanılır. Tapınağın üzerinde çeşitli büyüklüklerde tanrıça Kybele’nin heykelleri ve Kybele kabartmaları yer alır. 

seytan hamami gorsel

Şeytan Hamamı

Eski Foça’da Can Dede Tepesi’nin eteğinde yer alan Şeytan Hamamı, ilçede görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Şeytan Hamamı olarak bilinen kaya mezar tipindeki yapı aile mezarlığı özelliği taşımaktadır. İki mezar odası ve uzun bir yoldan oluşan Şeytan Hamamı, Antik Çağ’da inşa edilir. Foça merkeze 2 km uzaklıkta bulunan tarihi yapı günümüzde askeri bölge içerisinde yer alır. 

foca kayalar camii

Kayalar Camii

Eski Foça’nın Atatürk Mahallesi’nde yer alan Kayalar Camii, 15. yüzyılda inşa edilir. Dikdörtgen planlı düz tavanla örtülü tarihi caminin yapılışında Roma ve Bizans Dönemi’ne ait malzemeler kullanılır. Cami, çeşitli dönemlerde yapılan yenilemelerle orijinalinden oldukça uzaklaşsa da görülmeye değer tarihi yapılar arasında yer alır. 

eski foca sokaklari gorsel

Eski Foça Sokakları

Tarihi yapısını tamamen koruyan Eski Foça Sokakları görülmeye değer tarihi değerler arasında yer alır. Tarihi gezinti yapabileceğiniz Foça Sokakları’nda kendine has tarihi dokuya sahip taş evleri yakından görebilirsiniz. 

Foça bölgesinde çıkarılan taşlarla yapılan evler usta işçiliğinin yanı sıra kullanılan renkleriyle göz doldurur. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu asırlık taş evler günümüzde çok iyi bir şekilde korunmaktadır. 

bes kapilar kalesi gorsel

Beş Kapılar Kalesi 

Eski Foça’nın Atatürk Mahallesi’nde denize sıfır konumda yer alan Beş Kapılar Kalesi, 11. yüzyılda Cenevizliler Dönemi’nde inşa edilir. Foça Kalesi olarak da bilinen Beş Kapılar Kalesi, Bizans Dönemi’nde yeniden inşa edilir. 15. yüzyılda Osmanlı’nın eline geçen kale yeniden onarılır ve farklı kuleler eklenir. Köklü bir tarihe sahip Beş Kapılar Kalesi, 2013 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. 

Phokaia Antik Kenti

Phokaia Antik Kenti, Eski Foça bölgesinin en eski yerleşim alanları arasında bulunur. Eski Foça’yı Yeni Foça’ya bağlayan yol üzerinde bulunan antik kentin tarihi MÖ 2000’li yıllara Antik İyon Medeniyeti’ne kadar uzanır. 

Kurulduğu dönemde Phokaia adıyla bilinen antik kent ismini bölgede yaşayan fok balıklarından alır ve günümüze kadar değişerek Foça olur. Antik Dönem’den kalma kalıntıların yer aldığı Phokaia Antik Kenti’nde günümüzde yapılan kazı çalışmaları sonucu Athena Tapınağı, sur duvarları, tiyatro ve mimari kalıntılar çıkarılır. 

Yaz tatilinizi İzmir’in en güzel bölgelerinden Foça’da geçirmek ve çevresinde konaklama için Holimax sitesinde yer alan İzmir otellerini detaylı olarak inceleyebilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın