Kültürel çeşitliliği, tarihi ve modern şehir yapısıyla seyahat edilebilecek yerler konusunda Türkiye’nin en zengin şehirlerinden birisidir Eskişehir. Özellikle Ankara hızlı tren seferlerinin başlaması ve son yıllarda şehirdeki turistik yerlerin hızla artması Eskişehir’e olan ilginin de artmasına neden oldu. Biz de sizin için Eskişehir’de gidip görebileceğiniz büyüleyici yerleri sıraladık.

Tarihi Odunpazarı Evleri

Hala Osmanlı örneklerini koruyan Eskişehir, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Eski Kent merkezinde birçok müze, otel ve hediyelik eşya dükkanlarına rastlayabilirsiniz. Şehir merkezi tarafında yer alan evler üst kısımlarında yerel halkın yaşamını sürdürdüğü görülse de alt tarafları hala turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Eskişehir’in içinden geçerek kente otantik bir hava katan Sakarya  Irmağı’nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı’nın çevresinde kalan bölge Adalar olarak adlandırılır. Bu bölgede üniversite öğrencilerinin de zaman geçirdiği birçok kafe ve restoran bulunmaktadır. Havaların güzel olduğu dönemlerde Porsuk Çayı kenarında çimler üzerinde oturabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Sazova Parkı

Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’nın içerisinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Uzay Evi, Bilim Merkezi, Akvaryum ve yapay gölet gibi birçok farklı bölüm bulunmakta. Sazova Parkı, her yaştan ziyaretçinin gün boyunca bilimden sanata, kültürden eğlenceye kadar benzersiz bir deneyim sunuyor.

Eskişehir’de gezilecek tarihi yapıların en önemlilerinden biri Kurşunlu Camii ve yakınında bulunan Külliye’dir. Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan külliye, Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmıştır. Bu yapının içerisinde, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaretler bulunmaktadır. Ayrıca külliye içerisinde camın nasıl şekillendiğini merak edenler için bir de atölye bulunmakta. Bu atölyede cam ustalarını izleyebilir, isterseniz siz de denemeler yapabilirsiniz.

İki Eylül Caddesi

İki Eylül Caddesi, Eskişehir’in en hareketli ve kalabalık noktalarından biridir. Araç trafiğine kapalı olan cadde aynı zamanda İstanbul’un meşhur İstiklal Caddesi gibi iki önemli tramvay hattına da ev sahipliği yapmaktadır. Cadde üzerinde vakit geçirebileceğiniz birçok cafe, restoran ve eğlence mekanları bulunmakta.

Kentpark

Eskişehir  Otobüs Terminali’nin karşısında konumlanan Kentpark, Eskişehir halkının ve ziyaretçilerinin sık sık ziyaret ettiği parklardan biridir. İçerisinde Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan yapay bir plaj bulunan park, uzun bir süre medyada da ilgi odağı haline gelmişti. Ayrıca Kentpark, sahip olduğu farklı aktivite imkanları ve yayıldığı geniş alanla birlikte her yaştan kesimin ilgisini çekmektedir.

Balmumu Heykeller Müzesi

Tarihi Odunpazarı Evleri’nin içerisinde yer alan Balmumu Heykeller Müzesi, yerli ve yabancı birçok ünlü ismin balmumundan heykellerini barındırıyor. Müzedeki heykelleri yakından inceleyerek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi, küçük ancak içerik olarak ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek bir müze. Müzeyi gezerken lületaşının ham halinin ustalar tarafından birer sanat eserine dönüştürülüşünü ve geçmişte dönüştürülmüş el işlerini inceleyebilirsiniz. Kurşunlu Külliyesi içerisinde yer alan bu küçük müzeye giriş için herhangi bir ücret alınmamakta.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı Bölgesi’ndeki tarihi yapılardan biri. Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin hemen karşısında bulunan Atlıhan, geçmiş zamanlarda han olarak kullanılsa da günümüzde yapılan restorasyonların ardından el sanatları merkezi olarak ziyaretçilerine keyifli zaman geçirmek için önemli fırsatlar sunuyor. İki katlı çarşıda lületaşından yapılmış yöresel eşyalar olmak üzere birçok hediyelik ve yöre kültürüne ait şeyi bulabilirsiniz.

Eskişehir Havacılık Müzesi

Eskişehir Havacılık Müzesi içinde yer alan açık ve kapalı alanlarda oldukça fazla sayıda uçak bulunmaktadır. Açık alanda sergilenen uçakların içinde halen kullanılan modeller bulunmaktadır. Bunun yanında savaşlarda hasar görmüş ve artık kullanılmayan uçaklar da yer almaktadır.

Müzenin kapalı bölümünde de, pilotlara ait kıyafet ve aksesuarlar, çeşitli uçak parçaları ve uçak motorları sergilenmektedir. Havacılığa ilgi duyan ve eğlenceli bir gün geçirmek isteyen ziyaretçiler, bu müzeye giderek keyifli zaman geçirebilirler.

‘Devrim’ ve ‘Karakurt’

Devrim Otomobili, Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobilidir. Tülomsaş Fabrikası içerisinde sergilenmektedir. Otomobilin bulunduğu alana giriş ücretsiz olmakla birlikte mesai saatlerinde ziyaret için uygundur.

1961 yılında, Türk işçi ve mühendisler 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km/h hız yapan ilk Türk buharlı lokomotifi imal ettiler. Bu lokomotif’in ismi ise KARAKURT’tur. Karakurt, Türkiye’nin yerli teknoloji geliştirme çabalarının sembolü olarak Devrim Otomobili ile birlikte sergilenmekte.

Yorum Yazın