Eskişehir; ülkemizin en çok sevilen şehirlerinin başında gelmektedir. Yoğun öğrenci ve memur nüfusundan dolayı Eskişehir’in oldukça aktif ve canlı bir şehir hayatı bulunmaktadır.

Bir şehre veya ülkeye yolculuk yapmanın en güzel tarafı, hiç şüphesiz o yerin kendine özgü yiyeceklerini tadacak olmaktır. Türkiye’de her şehrin meşhur yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Yöresel diye tabir edilen yiyeceklerin bilhassa söz konusu şehre dışarıdan gelen kişiler tarafından merak edildiğini söylemek gerekir. Bu noktada, Eskişehir’e gitmeyi düşünüyorsanız aklınızdan muhakkak Eskişehir’de ne yenir sorusu geçiyordur. O zaman, Eskişehir meşhur yiyecekler hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edin!

Eskişehir’in Meşhur Yiyecekleri

İç Anadolu’nun güzide şehirleri arasında bulunan Eskişehir’in oldukça geniş bir mutfağı bulunmaktadır. Hamur işleri, et yemekleri ve tatlılar gibi kategorilerde Eskişehir mutfağının göz doldurduğunu söylemek gerekir. Eskişehir meşhur yiyecekler hakkında bilgi vermek gerekirse ilk olarak çiğbörek, yufkalı büryan, balaban köfte ve met helvasından bahsetmeliyiz. Eskişehir’e gittiyseniz ve ne yemeliyim diye düşünüyorsanız bu yemekleri mutlaka tatmalısınız. Aksi takdirde, Eskişehir gezinizin bir yönü eksik kalacaktır.

Eskişehir’de ne yenir diye merak edenlere önerebileceklerimizi bununla sınırlı değil! Kıygaşa; meşhur pişinin başka bir çeşidi olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra, kavurma börek, mutlaka tadılması gereken yemekler arasında bulunmaktadır. Kavurma börek; kıymalı ve pirinçli bir iç ile hazırlanan ve tadına doyulmayan bir yemektir. Göceli tarhana; Eskişehir’in meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır. Göcekli tarhananın nohut, yeşil mercimek ve yoğurt gibi malzemelerden hazırlandığını söylemek gerekir. Eskişehir’e geldiyseniz haşhaşlı gözleme yemeden asla dönmemelisiniz. Bu güzel yemekleri Eskişehir’de birçok mekanda tadabilirsiniz. Buna ek olarak, İstanbul ve diğer büyük şehirlerin aksine Eskişehir’deki mekanlarda fiyatların daha düşük olduğunu söylemek gerekir.

Eskişehir’in Lezzet Durakları

Eskişehir’e geldiyseniz yukarıda bahsettiğimiz yemekleri tatmak adına uygun bir yer arayışına girmiş olabilirsiniz. Buna ek olarak, Eskişehir’de kahvaltı yapmak adına oldukça uygun mekanlar bulunmaktadır. Gelin biraz da bu mekanlardan bahsedelim!

– Kasr-ı Nur Kahvaltı Evi: Eskişehir’de ne yenir sorusuna kahvaltı diye cevap vermemiz pek hoşunuza gitmeyebilir. Ancak, korkmanıza gerek yok! Çünkü, güzel bir başlangıç için öncelikli olarak kahvaltı etmelisiniz. Kasr-ı Nur Kahvaltı Evi; Eskişehir’de Odunpazarı’nda bulunan tarihi dokulara sahip olan bir kahvaltı mekanıdır. Serpme köy kahvaltısı; bu mekanın en çok tercih edilen öğünüdür. Fiyatların oldukça uygun olduğunu belirtmemiz gerek! Menemenli, kızarmış ekmekli ve sınırsız çaylı bir kahvaltıyı uygun bir fiyatla elde etme şansına sahip olabilirsiniz.

– Doyuran Kahvaltı Salonu: Bu mekanın bilhassa öğrenciler tarafından çok fazla tercih edildiğini belirtmemiz gerekir. Menemen ve bal kaymak servisinin bu mekanın en dikkat çeken özelliği olduğunu söylesek yanlış olmaz. Doyuran Kahvaltı Salonu; Eskişehir’e geldiyseniz mutlaka uğramanız gereken doyurucu menüye sahip olan bir mekandır.

– Papağan Çiğ Börek: Çiğ börek mi yoksa çibörek mi tartışmalarını bir kenara bırakarak Eskişehir’e geldiyseniz mutlaka çiğ börek yemenizi tavsiye ediyoruz. Papağan Çiğ Börek; Eskişehir’e gelen yerli yabancı herkesin uğrak noktası olan bir mekandır. Eskişehir’de ne yenir sorusuna direkt olarak çiğ börek cevabını vermek mümkündür. Peki, çiğ börek nerede yenir diyorsanız mutlaka bu mekanı denemelisiniz.

– Ayten Usta Gurme Butik Restoran: Adından da anlaşılacağı üzere ev yemeklerinin popüler olduğu bu mekanda ev yemeklerine ek olarak kahvaltıdan tutun da Türk mutfağının diğer yöresel lezzetlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Eskişehir’de ne yenir diye düşünüyorsanız çömlekte ispir kuru fasülyeyi sizlere mutlaka önermeliyiz. Bu yemeği, bu mekanda denerseniz hiç pişman kalmazsınız!

– Tanınmış Helvacı: Eskişehir meşhur yiyecekler demişken biraz da tatlılardan bahsetmeye ne dersiniz! Met helvası; yukarıda da bahsettiğimiz gibi Eskişehir’in meşhur helvaları arasında bulunmaktadır. Met helvasını tatmak için Tanınmış Helvacı’ya mutlaka uğramalısınız. Bu mekanda met helvasının her daim lezzetli ve taze olduğunu söylemek gerek!

– Mazlumlar Muhallebicisi: Eskişehir’e geldiyseniz ve canınız sütlü tatlılar çektiyse mutlaka bu mekana uğramalısınız. Muhallebi kültürünü korumayı amaçlayan bu mekanda doğal ürünlerle hazırlanan sütlü tatlıları bulma şansına sahip olabilirsiniz.

– Trakya Restaurant: Kaliteli bir akşam yemeği yemek isteyenler tarafından tercih edilebilecek bu mekanda et, tavuk, balık, makarna gibi farklı alternatiflere sahip olan zengin bir menü bulunmaktadır. Eskişehir’de lezzetli bir et yemeği yemek istiyorsanız bu mekanı tercih etmelisiniz.

– Sağlık Pide: Eskişehir’de ne yenir diye merak edenlere pide ve kebap çeşitlerinin bulunduğu Sağlık Pide’yi tavsiye etmek gerekir. Lahmacun, et döner, kebap, iskender gibi seçeneklerin bulunduğu bu mekanda lezzetli bir öğlen veya akşam yemeği yiyebilirsiniz.

– Pino: Eskişehir meşhur yiyecekler denilince çoğu kişinin aklına hamburger gelmektedir. Peki, hamburger nerede yenmeli? Tabiki Pino’da! Pino, Eskişehir’in yerli fast food markası olarak bilinmektedir. Hamburger başta olmak üzere pizza, sandviç seçenekleri, aperitifler ve tava seçenekleri bulunmaktadır.

– Abdüsselam Balaban Kebap: Eskişehir’de ne yenir sorusuna kebap cevabını duymak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Doğru et seçiminden dolayı yıllardan bu yana başarıyla faaliyetlerine devam eden Abdüsselam Balaban Kebap; Eskişehir’e gelen kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir mekandır.

Çiğ Börek

Eskişehir meşhur yiyecekler denilince akla direkt olarak çiğ börek gelmektedir. Gaziantep halkının baklavayı sahiplenmesi söz konusu ise Eskişehir halkının da çiğ böreği sahiplenmesi söz konusu olmaktadır. Bu arada, Eskişehir’de çibörek şeklinde telaffuz edildiğini ekleyelim. Çiğ böreğin kökleri, Tatar mutfağına kadar dayanmaktadır. Çiğ börek; aslında Eskişehir’e özgü bir tat değildir. Ancak, en güzelinin yıllardan bu yana Eskişehir’de yapılmasından dolayı çiğ böreğin Eskişehir ile özdeşleşmesi söz konusu olmaktadır.

Çiğ börek; soğan, kıyma ve birtakım baharatların bir araya gelmesiyle hazırlanan karışımın hamurla buluşması sonucu yapılmaktadır. Buna ek olarak, çiğ böreğin yalnızca kıymadan yapılmadığını belirtmek gerekir. Farklı malzemeler kullanılarak yapılan çiğ börek çeşitlerine Eskişehir’de rastlayabilirsiniz.

Eskişehir meşhur yiyecekler kategorisinde ilk sırada gelen çiğ böreğin yenebileceği birçok mekan bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Papağan Çiğ Börek salonunun dışında Tatar Evi Çiğ Börek, Eskişehir Çiğ Börek Evi gibi mekanlar bulunmaktadır.

Met Helvası

Met helvası; Eskişehir meşhur yiyecekler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Met helvasının şeker, un, yağ ve limondan yapıldığını belirtmek gerekir. Met helvasının yapımının oldukça zor olduğu, birçok kişi tarafından dile getirilmektedir. Ancak, lezzet olarak beğeni topladığı aşikardır. Met helvası yemek isteyenler için yukarıda belirttiğimiz gibi Tanınmış Helvacı’ya gitmek doğru bir karar olacaktır.

İncir Waffle

Eskişehir’de ne yenir sorusuna uygun cevaplar verirken İncir Waffle’dan bahsetmeden geçmek haksızlık olacaktır. Waffle; dünyanın her yerinde yapılan bir tatlıdır. Bu yüzden, şurası daha iyi yapıyor gibi yargıya varmak doğru olmaz. İncir Waffle; birçok waffle çeşidine sahip olmasından dolayı beğeni toplamaktadır. Yöresel tat dışında alternatif arayanlar için ideal bir mekandır.

Yorum Yazın