Geçici pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşıyabileceği pasaportlar arasında  yer alır. Ancak bu pasaport türü genelde çoğu kimse tarafından bilinmez.

Kırmızı ya da pembe renge sahip geçici pasaportun resmi adı umuma mahsus pasaporttur. Bu pasaport kanunen pasaport çıkarma engeli bulunmayan her Türk vatandaşının başvurusu üzerine verilir.

Geçici Pasaport Nedir?

Geçici pasaport, yurtdışında seyahat ettiğinizde asıl pasaportunuzun kaybolması halinde kullanmanız için alabileceğiniz bir pasaport türüdür. Türkiye’den yabancı bir ülkeye seyahat etmek istediğinizde geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekir. Türkiye ile ikili anlaşması bulunan ve kimlikle seyahat edilen ülkeler haricindeki bütün ülkelere seyahat edebilmeniz için uluslararası bir kimlik vazifesi gören pasaport taşımanız zorunludur.

Yani, Türkiye’den yurtdışına çıkmak ve başka bir ülkenin sınırlarına giriş yapabilmek için mutlaka geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekir. Buna ek olarak vize gerektiren uluslararası seyahatlerde pasaportunuzun içerisinde ilgili ülkelere ait vizelerin de bulunması gerekir. Fakat, geçici pasaport yurtdışına çıkış işlemleri için kullanılamaz.

Geçici Pasaport Kimler Alabilir?

Türkiye’den yurt dışına seyahat etmek için gerekli başvuruları yaptığınızda bordo, gri, yeşil veya siyah pasaport düzenlenir. Bu 4  pasaport türünün dışında kalan ve kırmızı veya pembe pasaport olarak bilinen geçici pasaportun kullanım amacı farklıdır.

Yurt dışına seyahat ettiğinizde pasaportunuzu kaybederseniz, Türkiye’ye dönmek için geçici bir pasaport edinmeniz gerekir. Çünkü yurt dışından ülkeye dönebilmeniz için pasaport ve kimliğinizin mutlaka bulunması gerekir.

Yurt dışında pasaportunuzun ya da sadece kimlikle seyahat edilebilen ülkelerde kimliğinizin kaybolması halinde bulunduğunuz ülkedeki size en yakın Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği veya konsolosluğu ile irtibat kurarak geçici pasaport almanız gerekir.

Geçici Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport ya da kimliğinizi kaybettiğinizde, geçici pasaport almak için yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği veya konsolosluklarına bizzat başvurmanız gerekir.

Dış temsilciliklere geçici pasaport için başvurduğunuzda, bilinen herhangi bir kurumdan edindiğiniz fotoğraflı kimlik kartlarını ibraz etmeniz sürecin hızlanmasına yardımcı olur. Dış temsilciliklere geçici pasaport için başvurduğunuzda, temsilcilik yetkilileri pasaportunuzun nasıl kaybolduğunu, gasp veya benzeri bir durum söz konusu ise polis tutanağı düzenlenip düzenlenmediğini bizzat size sorarak öğrenmek isterler. Sorulara tutarlı ve mantıklı bir şekilde yanıt verdiğinizde yaklaşık 10-15 dakika içinde geçici pasaportunuz hazırlanır.

Geçici Pasaport Yenileme

Geçici pasaporta başvurmak için pasaportunuzu kaybettiğinize dair polis tutanağı, kimliğiniz kaybolmadıysa aslı ve 5×6 cm ebatlarında iki adet vesikalık fotoğraf bulundurmanız gerekir. Özel durumunuza göre dış temsilcilikler tarafından ilave belgeler de talep edilebilir. Geçici pasaport ülkeye dönmek üzere bir defa kullanım için verildiği için yenilenemez.

Geçici Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Geçici pasaport acil durumlarda verilen ve Türkiye’ye dönmeye yardımcı olan bir pasaport türüdür. Bu pasaport için harç ücreti, defter bedeli veya başka herhangi bir ücret demenize gerek yoktur. Tek seferlik bir kullanım için verilen bu pasaportu ülkeye girişte emniyet yetkililerine teslim etmeniz gerekir.

Yurt dışı seyahatinizde pasaportunuzu kaybettiğinize veya sağlık sorunu, yakınlarınızın vefatı gibi acil hallerde seyahat belgesi yerine geçmesi için geçici pasaport başvurusu yapabilirsiniz. Geçici pasaport sadece Türkiye’ye tek seferlik giriş hakkı verdiği için bulunduğunuz ülkeden aktarma yaparak Türkiye’ye dönmeniz gerektiğinde aktarma yaptığınız ülkenin sınır görevlileri sizi kendi ülkelerine almayabilirler. Bu yüzden aktarmasız bir şekilde Türkiye’ye dönüş yapmanız daha doğrudur.

Geçici pasaportun geçerlilik süresi  1 aydır. Yine de mümkün olduğunca kısa bir sürede Türkiye’ye dönmeniz çok önemlidir. Ülkeye geçici pasaportla dönüş yapmak zorunda kaldıysanız bu durumu havalimanında bulunan pasaport kontrolü görevlilerine belirterek sıraya girmeden doğrudan ülkeye giriş yapabilirsiniz.