Şehirden köylere dönüş akımı günden güne daha çok insanı içine alıyor. Şehir hayatından bunalıp köyde tarla bahçe işlerine girişen bir sürü genç çiftle ilgili videolara internette rastlıyor olabilirsiniz. Bu kadar insanın bir bildiği vardır değil mi? Güzel ülkemizin güzel köyleri arasında İzmir köyleri sıcak insanlarıyla ve güzel doğasıyla herkesin kalbine taht kuruyor!

Birçok dizinin ve filmin çekim alanı da olan İzmir köyleri görsel güzellikleriyle olduğu kadar insanlarının doğal yaşama verdikleri değer ile de ön plana çıkıyor. Haydi, orada birçok köy var uzakta diyelim ve o köyleri yakın plana alıp, nasıllarmış birlikte inceleyelim.

Uç Kesimde Sırayla Gezilebilecek En Güzel İzmir Köyleri

Gezilecek İzmir köyleri arasında şöyle farklı esintiler içeren, köy samimiyetinin korunarak etkinliklerin yapıldığı Bademler Köyü oldukça şirin bir yer! İzmir’in huzurlu tatil beldeleri arasında yer alan Seferihisar’a 10 km uzaklıkta bulunan bu köy, Urla’ya da 9 km mesafede yer alıyor. Okur yazar oranı %100 olan bir köye yakışır şekilde eğitime, kültür sanat etkinliklerine, çevreye verilen değer birçok şehre göre kat kat üstün diyebiliriz. 

şirince

Geri dönüşüm yapılan çöpler, her gün yapılan sokak temizlikleri sayesinde pırıl pırıl bir köy Bademler Köyü! Bademler köyüne mayıs ayında giderek Tiyatro Şenliği’ni izleyebilir, Çocuk Oyuncakları Müzesi’ni gezebilir, yöresel pazardan alışveriş yapabilir, Türk sinema tarihinin önemli eseri Susuz Yaz filminin çekildiği sokakları gezebilirsiniz.

Özbek kültürüne merakınız varsa İzmir köyleri turu içerisine Özbek Köyünü de dahil edebilirsiniz. Özellikle köy evlerinde Özbek esintisini hissedeceğiniz köyde, Özbek kültürü yaşantıya da yansımış diyebiliriz. 

Gezi denince akla yeme içme yerleri de geldiği için Özbek köyünün balıklarıyla meşhur olduğunu söyleyelim. Balık restoranlarında oldukça keyifli ve leziz vakit geçirebilirsiniz. Kahvaltıda ise Özbek katmeri ve yonga mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında yer alıyor. Filmciler Özbek köyünün fotojenik yapısını kaçırmamış ve Kalbim Ege’de Kaldı dizisinin birkaç bölümü burada çekilmiş.

Bazı köyler vardır daha popülerdir, bazı köyler vardır az insanın keşfedebildiği saklı cennetlerdir. İşte, Barbaros Köyü saklı cennetler arasında yer alıyor. Bazı evlerin kapısında “Çat Kapı Evi” yazdığını görürseniz, çat kapı misafir olup sembolik bir ücretle ev sofrasında yerinizi alabilirsiniz. Barbaros köyüne Korkuluk Festivali zamanı gitmenizi öneririz zira bu dönemde birçok aktiviteye katılma imkanı bulabilirsiniz.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan, sadece İzmir köyleri arasında değil Türkiye’nin tüm köyleri arasında güzelliğiyle adı duyulan Birgi Köyü tarihi dokusuyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Çakırağa Konağı, Kadılar Paşazade Konağı, Saliha Hanım Taş Konak, Sandıkoğlu Konağı ve Aydınoğlu Mehmet Bey Camii gezebileceğiniz yerler arasında sayılabilir.

Köyün doğal dokusunun duvarlara taştığı bir yer Germiyan Köyü! Sokakların çiçek resimleriyle süslendiği Germiyan’ı farklı kılan bir diğer özelliği de “fast food” akımına tepki olarak doğan “slow food” yani aslında atalardan kalma, doğal beslenme akımının bayrak taşıyıcıları arasında olması diyebiliriz. Bol bol yiyin için ve Köy Kahvesi’nde vakit geçirin!

Gün batımı en güzel yerler arasında sayılabilecek bir kıyı yerleşim alanına geldi sıra; Ildır Köyü. Filozof Platon’un “Dünyada görülebilir en güzel gün batımı buradadır.” dediğinin altını çizelim. Arkeolojik kalıntıların çok fazla olduğu köy sinematografi yapısıyla filmcilerin, dizicilerin de ilgili odağı oluyor.

Şehrin Köşe Başlarını Tutan Sevimli İzmir Köyleri

izmirhayalet köy

Kıyı kesimdeki İzmir köylerini tanıdıktan sonra şehrin 3 farklı köşesinde yer alan harika köylerden de bahsetmek isteriz. İlk köy İzmir’in kuzey köşe başının tutan Kozbeyli Köyü. İzmir Foça köyleri arasında bulunan bu yerleşim alanı 600 yıllık tarihi, taş Rum evleri, deniz manzarası ile huzur bulabileceğiniz sakin köyler arasında yer alıyor. Köy kahvesinde dibek kahvenizi yudumlarken dinginliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz köylerden farklı bir köye geldi sıra; Hayalet Köy. Esas adı Lübbey Köyü olan, deyim yerindeyse terk edilmiş denebilecek bu köyde birkaç yaşlı dışında yaşayan yok. Yeni yapılanmanın da olmadığı köy adeta sessizliğin tadını çıkarmak isteyenler için biçilmiş kaftan! Özellikle fotoğraf merakınız varsa bu ilginç dokulu köyü ziyaret etmenizi öneririz.

Yazımızı İzmir köyleri arasında en meşhurlarından biri olan Şirince Köyü ile bitiriyoruz. Selçuk ilçesinde bulunan Rum köyünde Arnavut kaldırımlı sokaklarda turlayabilir, küçük tezgahları gezebilir, meşhur meyve şaraplarından yudumlayabilirsiniz. Tiyatro Medresesi takvimine göz atarak, köy gezinize kültürel etkinlikleri de dahil edebilirsiniz.

İzmir köyleri turu yapmak için konaklayabileceğiniz İzmir otelleri listesine Holimax üzerinden ulaşabilir, indirimli tatilin tadını çıkarabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın