Akdeniz’de Göller Bölgesi mevkiinde bulunan Isparta, kış ve yaz turizmi için son yıllarda popüler bir gezi tercihi olmaya başlamıştır. Kültürel ve tarihi değerleri ile Isparta’da tarih ve doğa turları aşırı ilgi çekmektedir. Güller Diyarı olarak bilinen Isparta, özellikle son zamanlarda turizmi geliştirmiş ve turist sayısını ikiye katlamıştır. Şehirde, yaz aylarında kalabalıklaşan Eğirdir, en popüler tatil noktalarından biridir. Eğirdir gölü çevresinde, gölde yüzmek ve keyifli tatil yapmak isteyenler için çeşitli otel seçenekleri de bulmak mümkündür.

Isparta’da kış tatili için Davraz Kayak Merkezi’nde bulunan oteller diğerlerine nazaran daha popülerdir. Kış sporları ve kayak yapmak isteyen ziyaretçiler, kayak merkezindeki otellerden birinde Konaklayabilirler.

Isparta’da Nerede Kalınır?

ispartada nerede kalinir

Akdeniz’in yavaş yavaş popülerleşen tatil tercihi haline gelen Isparta’ya gidildiği zaman, ziyaretçiler hem göl kenarında hem de kayak merkezlerinde konaklama fırsatlarından yararlanabilirler. Yani burası mevsim şartları fark etmeden her mevsim için uygun bir tatil şartlarına sahiptir.

Yaz ve kış aylarında ziyaretçilerine sunacağı pek çok şeyi bünyesinde barındıran Isparta’da turistler, özellikle Eğirdir ilçesine ve şehir merkezinde konaklamayı tercih etmektedirler. Her bütçeye ve farklı isteklere uygun konaklama seçenekleri sunan Isparta’ya gelindiğinde Isparta otelleri seçenek olarak rahatlıkla kalınabilir bir mekân çeşitliliğine sahiptir.

Isparta’da Gezilecek Yerler

ispartada gezilecek yerler

Eğirdir Gölü

egirdir golu

Isparta’nın il sınırları içinde bulunan bir tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü, çevresinde yer alan yemyeşil ormanlarla adeta masalsı bir yer. Meyve bahçeleri ile Eğirdir Gölü, deniz seviyesinden yüksekte olduğu için yaz aylarında bile sıcaktan bunaltmayan bir şehirdir. Birkaç günlük tatil kaçamağı için tercih edebileceğiniz dingin ve doğal bir bölgedir. Bu bölgenin merkezi niteliğinde olan Eğirdir, bünyesinde barındırdığı birçok konaklama tesis sayesinde özellikle yerli turistler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Aziz Paulus Yürüyüş Yolu

aziz paulus yuruyus yolu

Kutsal sayılan yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge pek çok kilise ve tarihi eserlere ev sahipliği yapmıştır. Hıristiyanlık tarihi için pek çok önemli olay bu yol üzerinde gerçekleşmiştir. Bu olaylardan en önemlisi Aziz Paulus’un bu yoldan geçerek yaptığı gezi olarak bilinir.

Perge’den başlayan yol, Eğirdir Gölü’nde biter ve km uzunluğundadır. Yürüyerek tam 27 Günde gidilebilen bu yol Roma yolları, patikalar ve orman yollardan oluşmaktadır. Ayrıca yol boyunca çok sayıda otel ve pansiyon konaklamaları yapılabileceği gibi, bazı kısımlarında da kamp yeri bulabilirsiniz.

Kutlubey Ulu Camii

kutlubey ulu camii

Adını 1. Murad döneminde komutan olan Kutlubey ’de alan camii, il merkezindeki en eski camidir. Yapım senesi ile ilgili kesin bir tarih olmasa da 1429 yılından daha önce yapıldığı düşünülmektedir. 1899 yılında bu cami onarımdan geçirilmek istenmiş. Önce üstü açılmış, ardından çatıyı taşıyan tahtaların çürüdüğü görülünce tüm cami yıkılmıştır. Tekrardan yapılan caminin planı Ayasofya Camii ’ye benzer şekilde yapılmıştır. Ancak bir türlü yapımında başarılı olamadıkları için 1914 yılında gerçekleşen depremde camii tekrardan yıkılmıştır. 1922 yılında bir daha inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı yapının tek bir minaresi vardır. Bu zorlu süreçlerden geçen camii sonunda güzel bir yapıya dönüştürülmüş ancak siz yine de bu kadar evreden ve emekten geçen uzun süreli yeri hatırı için görmelisiniz.

Davraz Dağı

davraz dagi

Tam olarak 2.635 metre uzunluğundaki Davraz Dağı, Isparta Ovası’nı saran dağ kütlelerinden birisidir. Isparta merkezin 26 kilometre uzağında yer alan Davraz Dağı’nda kayak dışında pek çok spor yapılmaktadır. Burada yazın yamaç paraşütü, dağcılık ve trekking gibi çeşitli sporlar da yapılmaktadır. Kış mevsimde doğal olarak ilgi daha çok kayak sporuna yönelmektedir. Burada bulunan pistlerin toplam uzunluğu 23.500 metredir. Bu pistler mavi, siyah ve kırmızı olmak üzere üçe ayrılmıştır. Dağdaki kar kalınlığı 50 ve 250 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyorlar.

Isparta Müzesi

isparta muzesi

Temelleri 1971 yılında atılan Isparta Müzesi, 1977 yılında yeni binasına taşınmıştır. Tarihi eserlerin toplanması da bu şekilde başlamıştır. 1985 yılında misafirlerine açılan müze 1997 senesine kadar hizmet vermiştir. Bu dönemde gerekli restorasyonların yapılmasının ardından tekrardan 2002 yılında tekrardan ziyarete açılmıştır.

Müzede toplamda 17.976 eser sergilenen müzede 4 ayrı kategori yer alır. Bunlar hazine, etnografya, arkeoloji ve halı bölümleridir. Aynı zamanda müzede geleneksel Isparta evinin bir bölümü de sergilenmektedir. Isparta halılarından, gül yağı üretimine, erge Antik Kenti’nden Pisidia Bölgesi’ne kadar tarihi miraslarını koruyan bu müzeyi mutlaka görmelisiniz.

 

Yorum Yazın