İstanbul, Türkiye’de kültürel geziler yapabileceğiniz en kapsamlı şehirler arasındadır. Tarihi eserleri ve kültürel dokusuyla her yıl binlerce turistin akın ettiği İstanbul, 80’ in üzerinde müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu yazımızda İstanbul’da görülmesi gereken en iyi 3 müzeyi sizler için seçtik.

1-Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul’da görülmesi gereken tarihi yerlerin başında gelir. Sanayi, ulaşım ve iletişim müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olarak 1994’te ziyarete açılmıştır. Rahmi M. Koç müzesi, İstanbul’da bulunan en önemli müzeler arasında bulunur. Söz konusu müze, aynı zamanda Ankara ve Cunda’da da hizmet vermektedir.

rahmi koc muzesi

İstanbul’un Hasköy semtinde bulunan müze; Lengerhane, Tersane ve dış mekan sergi alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Osmanlı döneminde gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucunda bulunan çapaya lenger denmiştir, bunun yapıldığı yer ise Lengerhane olarak adlandırılmıştır. Osmanlıların, İstanbul’da bulunan ilk Lengerhanesi, Rahmi  Koç Müzesinin bir bölümünü oluşturmaktadır.

Tersane, müzenin ikinci ana bölümünü oluşturur. Şu anda müzenin sergi alanı olarak kullanılan tersane, 1861 yılında günümüzdeki adıyla İDO tarafından vapurların bakım ve onarımının yapılması amacıyla inşa edilmiştir. Müzenin tersane bölümünde sergilenen eserler arasında; denizcilik koleksiyonu, at arabaları, klasik otomobiller, motosiklet ve bisikletler bulunmaktadır.

rahmi m koc muzesi

Müzenin üçüncü ana bölümü olan dış mekan sergi alanı içerisinde, konferans salonu, çarşı, tekne ve gemi makineleri bulunmaktadır. Haliç kıyısı manzaralı bir konuma sahip olan dış mekan sergi alanında, birçok etkinlik düzenlenmektedir.

Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Rahmi M. Koç Müzesi 2022 giriş ücretleri ise şu şekildedir;

  • Yetişkinler için 35 TL ,
  • Öğrenciler için 15 TL’dir.

2- Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnici

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en görkemli ve en büyük sarnıcıdır. Bazilika Sarnıcı olarak da bilinen Yerebatan sarnıcına Ayasofya binasının güneybatısında bulunan küçük bir binadan girilir. Mekana girdiğiniz andan itibaren sizleri çok farklı bir atmosfer karşılamaktadır. Otantik bir görünüme sahip olan bu mekan, sütun ormanı şeklindedir.

yerebatan sarnici 1

Sarnıç içerisinde 336 tane sütün bulunmaktadır. Bu sütunlar arasında en çok merak edilen sütun şüphesiz Medusa başlı sütundur. Gizemli bir havaya sahip olan bu sütunun hikayesi de ziyaretçileri oldukça etkilemektedir.

Sarnıç içerisinde en çok ilgi çeken diğer bir sütun ise, Ağlayan sütundur. Bu sütun gözyaşı sütunu olarak da adlandırılır. Diğer sütunlara göre daha ıslak bir görünüme sahip olan Ağlayan sütun, efsaneye göre;  Yerebatan Sarnıcının yapımı sırasında çalışan kölelerin çektikleri eziyeti anlatmak amacıyla yapılmıştır. Ağlayan sütun ile ilgili bir başka ilginç bilgi de, sütunun gövdesinde bulunan deliğe parmağını sokan insanların dileklerinin gerçekleşeceğine dair bir halk inancının var olması yönündedir.

yerebatan sarnici 2

Yerebatan Sarnıcına giriş ücretleri şu şekildedir:

  • Yerli ziyaretçiler için 15 TL,
  • Yabancı ziyaretçiler için 30 TL,
  • Öğrenci, öğretmen ve askeri personeller için 5 TL’dir.

İstanbul Modern

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi özelliğine sahip olan İstanbul Modern, 2004 yılında ziyarete açılmıştır. İstanbul Modern Müzesi, İstanbul’da görülmesi gereken müzelerin başında gelir. Müze; Karaköy limanında, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile top döküm binaları arasında yer alır. Boğaz kenarına konumlandırılması sayesinde görüntüsüyle de pek çok turistin ilgisini çeken İstanbul modern, İstanbul müzeleri arasında en çok ziyaret edilen müzeler arasında gelir. Müze içerisinde, ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmesi adına kafe, kütüphane ve sinema salonu bulunmaktadır.

istanbul modern

Müze içerisinde, 20. Yüzyıldan bu yana Türk modern sanatını şekillendiren birbirinden özgün eserler yer almaktadır. Ayrıca  İstanbul Modern Müzesinde; soyut sanat çalışmaları, manzara resimleri, suluboya eserleri, farklı kompozisyonlara sahip eserler ve Eczacıbaşı ailesine ait özel bir koleksiyon da bulunmakta.

 

Yorum Yazın