Hırçın dalgaları ve doğa harikası doğası ile yeşil Karadeniz sizi her sezon farklı bir renk cümbüşü ile karşılıyor. Kendine has yemekleri, kaleleri, şelaleleri, taş köprüleri, dereleri, zirveleri, yaylaları ile gidip dönmek istemeyeceğiniz bir coğrafyadır.
Karadeniz turunu hızlı bir şekilde 3 günde de yapabilirisiniz. Birbirine yakın Karadeniz şehirleri için hazırlanacak rotalar size yardımcı olacaktır. Artvin ve Giresun rota başlangıcı için birbirinden ilginç iki şehirdir.
Artvin’in en ünlü noktası Karagöl sanırız, Kaçkar Dağları, Hatila Vadisi Milli Parkı, Maral Şelalesini ziyaret edebilirsiniz. Artvin’in tarihi bölgeleri de turistler tarafından oldukça sık ziyaret edilmektedir. Parhali Manastırı ya da İşhani Manastırı, bunlardan bir kaçıdır.
Giresun’a gelince Tirebolu peyniri ve taze kuruyemişleri ilk akla gelen şeylerdir. Gezmek için Pangal Şelalesi yazımızda bahsettiğimiz Giresun Adası ve botanik bahçesi doğru seçimlerdir.

Karadeniz ve Yüzmek

Karadenize ismini veren hikâyeyi biliyor musunuz? Aslında hikâye demek belki doğru değil. Bir rivayete göre yüzyıllar önce denizciler yolculuklarında, özellikle fırtına olduğunda ürkütücü derecede yer alan denizin siyahlığından etkilenerek Karadeniz ismini vermişlerdir. En yoğun olarak bilinen Karadeniz isminin kaynağı budur. Özellikle yüzyıllar önce aydınlatmanın az olduğu düşünülürse bu ismi vermiş olmaları şaşırtıcı olmasa gerek.
Karadeniz’de 153 metreye kadar sizi hafif tuzlu su karşılar. Sonrasında 367 metreye kadar su daha tuzludur. 367’den sonra 2000 fite kadar artık anoksik yapı ve hidrojen sülfür olduğundan hiçbir canlı hayatta kalamaz. Hatta batan gemilerin yıllar sonra aynı formda bozulmadan durabiliyor olması şimdi öğrendiğimiz nedenden şaşırtıcı olmasa gerek. Eğer yüzmek istiyorsanız dalma noktanızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Sanıyoruz ki; Karadeniz’in hırçın sularında yüzmek için iyi bir yüzücü olmak gerekiyor.
Türkiye’nin yemyeşil dağları ile örtülü doğanın kalbi Karadeniz’in Batısı ve Doğusu iki ayrı hazinedir. İşte size gezi rehberiniz için birkaç öneri;

Karadeniz ve Meşhur Adaları

Türkiye’ye sınırları içerisinde Karadeniz Bölgesinde yer alan iki adayı ziyaret edebilirsiniz. Giresun Adası ve Kefken Adası ;
Giresun Adası ile başlayalım; Bu adanın yerel halk dışında turistik olarak bilinirliği 2015 yılında başlamıştır. Altın Post adı verilen yat turları ile popülerliği artan adanın doğa güzellikleri ve mitolojik tarihi göz önüne alındığında mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türünün bulunduğu adanın 2. Derece sit alanı olduğundan günübirlik tekneler ile gelebilir ve piknik yaparak, eski çağlara ait kalıntıları görebilirsiniz. Efsaneler inanılmaz, farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Kocaeli’ne bağlı Kefken Adasında yaşayan bir nüfus bulunmaktadır. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar ile zenginleşen adada Ceneviz kalesi, surlar ve su kuyuları eski dönemden miras kalan tarihi yapılardır. Adada bulunan 40 civarındaki su kuyusu sarnıç yöntemiyle yağmur suyu biriktirmek için Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Adanın bir diğer önemli özelliği bu bölgede dalış yapılabilmesidir. 1879 yılında inşa edilmiş olan deniz feneri ise gecelere ayrı bir sır katıyor.

Karadeniz Turu Yaylada Konaklama

Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri haline gelen yaylalarımız kültürümüzde oldukça önemli bir yer alıyor. Yayla görmek isteyen bir gezgin iseniz yapmanız gereken otel konforu aramamak, yayla evleri pratik yaşam için oluşturulmuştur. Elbette rakım farkı sebebi ile ilk gün ciğerlerinizi biraz zorlanabilir. Ancak yine de alıştıktan sonra bulutlar ayağınızın altında iken kendinizi cennette hissedebilirsiniz.

Doğu Karadeniz’de Gezilecek Şehirler

  • Artvin
  • Trabzon
  • Rize

Orta Karadeniz’de Gezilecek Şehirler

  • Amasya,
  • Samsun,
  • Ordu

Batı Karadeniz’de Gezilecek Şehirler

  • Bolu,
  • Kastamonu,
  • Zonguldak,
  • Bartın,
  • Sinop

Yorum Yazın