İstanbul’da orjinal kafeler ve aile işletmeleriyle yıl boyunca farklı pek çok kültürden ziyaretçiye ev sahipliği yapan Karaköy’de kısa bir yürüyüş ile Osmanlı Dönemi’nden kalma eserlerin ihtişamını görebilirsiniz. Karaköy, otantik atmosferi ile beraber tarihi miraslarımızın arasında gezerken eşsiz manzaralara şahit olmanıza olanak sağlıyor. Burası son yıllarda açılan kafeleri ile beraber İstanbul’un en popüler semtlerinden biri olarak bilinir.

Bünyesinde barındırdığı tarihi güzellikler sayesinde Karaköy’de dolaşmak ve vakit geçirmek içinizde hoş bir hissiyata sebebiyet veriyor. Denize yakınlığı ve tarihi binaların arasında yer alan çeşitlilik otantik kafelerinden bir oturuşunuzda bir daha kalkmak istemiyorsunuz. Bizde sizlere Karaköy’de mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik.

Karaköy’de Gezilecek Yerler

karakoyde gezilecek yerler

1-Kılıç Ali Paşa Camii

Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy’ün Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi üzerinde yer alan Kılıç Ali Paşa Camii, içinde bir hamamında yer aldığı Kılıç Ali Paşa külliyesinin bir diğer meşhur sanat eseridir. Üzerinde bulunan kitabeye göre 1580 senesinde inşa edilmiş ve ibadete açılmıştır.

Caminin en dikkat çekici yanı ise, iki yanında bulunan kubbe ve diğer yanlarındaki kemerlerdir. Hatta aynı yapı şekli Ayasofya Camii’nin mimarisinde de yer aldığı için Ayasofya’nın küçük boyutlu versiyonu olarak da değerlendirilmektedir. Eğer Karaköy’ü gezecekseniz Kılıç Ali Paşa Cami’sini de listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

2-Bankalar Caddesi

bankalar caddesi

Karaköy’de usul usul gezerken bir turistin gelip size bu caddeyi sorması oldukça muhtemeldir. Bankalar Caddesi, İstanbul’da turistik Voyvoda Caddesi ve çevre bölgelerini de kapsayan popüler olan bir caddemizdir. Yahudi hayırsever finansçı tarafında banka ve han binası gibi pek çok kısım, cadde boyunca yer almaktadır. Ayrıca bu caddenin ismi, günümüzdeki ismini almadan önce geçmişte Kamondo Sokağı olarak bilinmekteymiş.

Bu caddede pek çok banka, sigorta şirketi ve finansal işlemlerin yapıldığı şirketler sıralıdır. Aynı zamanda meşhur Kamondo Merdivenleri de bu bölgede yer alıyor.

3-Kamondo Merdivenleri

kamondo merdivenleri

Karaköy Bankalar Caddesi üzerindeki Kamondo Merdivenleri, Karaköy merkeze uzaklığı yaklaşık 2 kilometredir. Dekoratif ve zarif figürlerin ön plana çıktığı art nouveau tekniği ile inşa edilmiş. Abraham Solomon Kamondo tarafında 1850’li yıllarda yapılmıştır. Sonrasında İstanbullular tarafından âşıklar merdiveni olarak adlandırılan bu merdivenlerde eskiden sevgililerin buluşma noktası olarak biliniyormuş. Ancak biz gençken bu merdivene 8 merdiven derdik. Peki, Abraham amcamız bu merdivenleri neden yaptırmış?  Torunları Avusturya Lisesinde okuyan Abraham Solomon Kamondo, torunları her sabah dolambaçlı ve çok uzun bir yokuştan inip çıkarak okula gitmek zorunda kaldıkları için bu merdiveni yaptırmıştır. Yani anlayacağınız torunları daha rahat okula gidebilsin diye Solomon Kamondo, bu güzel merdiveni yaptırmış.

4-Fransız Geçidi

fransiz gecidi

Fransız Geçidi, 1860 yılında İstanbul ilinde Neoklasik tarzda inşa edilmiş binalara ev sahipliği yapıyor. Buradaki ambiyans gerçekten çok hoş. Fransa’dan getirilen ürünlerin bu geçit üzerinden giriş yaptığı düşünülmektedir. Geçit, 1992 senesinde restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. İstanbul Kemankeş Caddesi ve Galata Mumhanesi Sokağı’nı birbirine bağlar. Kemankeş Caddesi’ne bakan kapıda Fransız Geçidi İş Merkezi ve Fransızca ismi ile “Cite Française” yazmaktadır. Bence vaktiniz varsa burayı gidip görün derim.

5- Aya Nikola Türk Ortodoks Kilisesi

aya nikola klisesi

Karaköy’ün tarihi yapılarından biri olarak kabul edilen bu kilisenin geçmişi 16. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Karaköy’ün dar sokakları arasından sıyrılıp gözünüze ilişen bu kilise, geçmişte yaşanan yangınlardan dolayı büyük zarar görmüş ve pek çok kez restore edilmiştir. Kitabesinde belirtilene göre şimdiki halini 1804 yılında almış. Gezilecek yerler arasına eklemeniz gereken bir yer olduğunu düşünüyoruz.

6- Arap Camii

arap cami

Arap Camii, San Aziz Paolo Kilisesi amacıyla inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinin ardından Osmanlı egemenliğine girerek camiye dönüştürülmüş. Farklı mimari özellikleri ile İstanbul Karaköy’de gezilecek yerler planına dâhil edilmesi gerekir. Zamana meydan okuyan tarihi cami, 1913 ile 1919 yılları arası restore edildikten sonra son halini almıştır. Bu cami, genişletilerek mimarisinin Osmanlılaşmasını sağlayan eklemeler yapılmıştır. Aynı zamanda da ilk yapıldığı dönemden izlerini hala taşımakta olan Arap Cami, gotik mimari özelliklere de sahiptir.

Yorum Yazın