Yavru vatan Kıbrıs, vizesiz ve pasaportsuz yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşları için oldukça ideal bir rota. Hem tarihi hem de eşsiz denizi ile unutulmaz bir seyahat olacak. Leziz yemekleri ve kültür turları sizleri bekliyor. İşte Kıbrıs hakkında size yardımcı olacak detaylar…

Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Kıbrıs turizm açısından da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz’de yer alan Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde konumlanıyor. Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs’ın güneyinde Mısır, güneydoğusunda ise Lübnan ve İsrail bulunuyor. Adaya ulaşım hava ve deniz yoluyla mümkün oluyor. 

NE ZAMAN GİDİLİR?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdeniz iklimine sahiptir ve en sıcak dönem Temmuz ve Ağustos ayı olarak belirtilir. Bu aylarda sıcaklıklar 40 dereceyi bulabilir. KKTC’de kış aylarında daha ılıman hava koşulları vardır ve adanın yıllık ortalama sıcaklığı 19 derecedir. Yaz tatilini geçirmek için ideal olan adayı bunaltıcı havada ziyaret etmek istemezseniz Eylül- Ekim ayları en doğru karar olacaktır.

NASIL GİDİLİR?

Adaya ulaşım deniz ve hava yolu ile mümkündür ve Akdeniz’den her gün feribot seferleri düzenlenir. Alanya ve Mersin’den kalkan feribotlar ile Kıbrıs’a ulaşabilirsiniz. Uçak ise size daha kolay bir seyahat ve zamandan tasarruf etmenize olanak sağlayan bir araçtır. Şehre göre 1.5- 2 saatte uçak ile adaya varabilirsiniz.

NERELER ZİYARET EDİLİR?

KKTC küçük bir ülke olmasına rağmen tarihi oldukça büyüktür bu nedenle de adada gezilecek fazla yer vardır. Ülkenin en büyük iki şehri olan Lefkoşa ve Girne başta olmak üzere adanın birçok bölgesinde turistik olarak etkileyici yapılar ve mekanlar bulunur. Özellikle Gazimağusa şehrinde bulunan Kapalı Maraş bölgesi turizm açısından son derece önemli bir yerdir. Denize girmek isteyenler için bakımlı plajları ve tertemiz suyu vardır. 

NE YENİR?

Kıbrıs bulunduğu bölgeden dolayı Akdeniz mutfağına aşinadır. Bu nedenle mideyi çok yormayan hafif ama doyurucu yemekleri ile meşhurdur. Adada yetişen bitkilerden yapılan yemekler ve tatlılar damakları renklendirir. İşte Kıbrıs’ın meşhur yemekleri

Molehiya: Kendisi ile aynı adı taşıyan bir bitkiden yapılan etli yemektir. Et ve sebzenin harmanı olan bu yemeğin yanında pilav ve turşu da servis edilir. Arzu eden sade de yiyebilir. Mineral ve vitamin bakımından da vücuda oldukça faydalıdır.

Mücendra Pilavı: Soğan, pirinç ve yeşil mercimekten yapılan pilav oldukça doyurucu bir lezzet olarak Kıbrıs’ta sunulur. Yeşil mercimeğin pilava nasıl yakıştığına tanık olacaksınız. Evde yapmanız da oldukça kolay. Mücendra pilavı adada bulgur pilavından sonra en fazla tüketilen pilav olarak dikkat çekiyor.

Kolakas: Kıbrıs’ın en meşhur tatlarından olan Kolakas adını bölgede bulunan bitkiden alıyor. Patates gibi görünen bitkinin yemeğinin yapımında kuzu eti, salça, karabiber, limon suyu ve kereviz sapı kullanılıyor. Sağlık açısından da yararlı olan yemeği mutlaka ziyaretinizde denemelisiniz. Oldukça doyurucu olduğunu belirtmekte de fayda var.

NEREDE KALINIR?

Kıbrıs tatil için çok tercih edilen bir bölge olduğu için adadaki oteller oldukça fazla ve çeşitlidir. Bafra, Gazimağusa, Girne ve Lefkoşa’da aile otelleri, aquapark otelleri, balayı otelleri ve evcil hayvan dostu oteller bulunur. Genellikle denize sıfır ve büyük tesislerin bulunduğu Kıbrıs’ta konaklama açısından sıkıntı çekmeyeceğinizi söylemek mümkün. Size sadece adayı gezmek ve lezzetlerini tatmak kalıyor.

Siz de tatilinizi Kıbrıs’ta geçirecek ve nerede konaklanır diyorsanız Kıbrıs otellerini incelemek için Holimax sizi bekliyor. Dilediğiniz oteli seçebilir ve hızlı bir şekilde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.