Türkiye’nin en popüler kış sporu ve kayak merkezlerinden birisi olan Palandöken ilkbaharda bile karlı olan zirveleriyle kayak severleri mutlu ediyor. Sezon boyunca kar kalınlığının ideal seviyelerde seyrettiği ve Erzurum kış turizmi denildiğinde ilk akla gelen destinasyon olan Palandöken, 70 kilometre uzunluk, 25 kilometre genişliği ve aynı zamanda 3 farklı kayak merkeziyle kış aylarının en çok tercih edilen rotalarından biri olma özelliğine sahip. 

Erzurum sınırları içinde yer alan Palandöken kayak merkezi sadece yerli turistleri değil yurt dışından gelen kayak severleri de ağırlıyor. Kış Oyunları’na da ev sahipliği yapan Palandöken, birbirinden donanımlı ve konforlu konaklama tesisleriyle kalabalık gruplara dahi hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip. 

Dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. sırada yer alan Palandöken Kayak Merkezi’nde kar ve kayak aktivitesi konu olduğunda beklentilerinizin karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.

Holimax sitesinde yer alan kış otelleri kategorisinde Palandöken Otelleri sayfası size rehberlik edebilir. 

palandokene nasil gidilir

Palandöken’e Nasıl Gidilir?

İlk defa gidecek olanlar için Palandöken Kayak Merkezi nerede sorusunun yanıtı rehber olabilir. Palandöken kayak merkezi Erzurum’a 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Eğer karayolunu tercih edecekseniz Erzurum Şehirlerarası Otogarı ile Palandöken Kayak Merkezi arasının 13 kilometre olduğunu hatırlatalım. 

Otogardan Palandöken Kayak Merkezi’ne yerel otobüsler veya taksi vasıtasıyla da ulaşabilirsiniz. Doğu Ekspresi’ni kullanarak daha romantik bir ulaşım da sağlayabilirsiniz. Bunların haricinde Erzurum’a farklı şehirlerden hava yolunu kullanarak da ulaşabilir ve havalimanından araç kiralayarak Palandöken’e keyifli bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.

palandokene ne zaman gidilir

Palandöken’e Ne Zaman Gidilir?

Bir kayak merkezi olan Palandöken’in en popüler olduğu mevsim elbette kıştır. Özellikle Şubat ayı kar kalınlığının en üst seviyeye çıktığı zaman dilimidir. Şubat ayında hem kayak keyfi yapabilir hem de etkinlik ve festivallere katılabilirsiniz. 

Palandöken’in en yoğun olduğu dönemlerden birisi de sömestr tatiline denk geliyor. Tatil için de Palandöken’i tercih edebilirsiniz.  

Palandöken’de sezon çoğunlukla Aralık ayında açılır ve kar kalınlığına göre Mayıs ortalarına kadar devam eder. Mayıs ayında kar kalınlığı Şubat ayındaki gibi olmasa da yine de kayak keyfini sürebileceğiniz ve ısınmaya başlayan hava ile harika bir manzaranın seyrine dalabileceğiniz zamanlar geçirebilirsiniz.

palandoken kayak pistleri

Palandöken’deki Pistler

Volkanik bir dağ olan Palandöken 3271 metre yüksekliğe sahiptir. Pistlerinin yüksekliği ise 2000 ila 3176 metre arasındadır. Çocuklar ve kaymaya yeni başlayanlar için kolay seviyedeki pistlerin varlığının yanı sıra daha deneyimli olanlar için orta ve zor seviyede pistler de bulunmaktadır. 

Ejder Tepesi olarak bilinen zirve ise 3 bin metreden fazla olan yüksekliği ile ilgi çekmektedir. 21 adet pistin yer aldığı Palandöken Kayak Merkezi’nde 2 teleski, 10 telesiyej, 2 adet baby lift ve bir de gondol lift yer almaktadır. 

Palandöken’de kayak, snowboard, buz hokeyi, kar motoru, curling, kızak, buz pateni, kayak atlama, kamp, kızak, tırmanış ve ATV safari gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. 

Kış turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan ve Erzurum Boğası adıyla da bilinen Palandöken Kayak Merkezi uluslararası büyük slalom yarışmalarına da ev sahipliği yapacak kapasitedeki pistleriyle kayak severlerin Uludağ’dan sonra en çok tercih ettikleri destinasyon olarak öne çıkmaktadır. 

Türkiye’nin öncelikli kayak merkezlerinden birisi olan Palandöken, kış turizminde artan ziyaretçi sayısıyla da bulunduğu bölgeye ekonomik ve sosyal anlamda bir hareketlilik kazandırmaktadır. 

Çok sayıda yerli turisti ağırlayan Palandöken’de yabancı turistlerin çoğunu Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve Orta Doğu ülkelerinden gelen turistler oluşturmaktadır. 

Kayak pistleri 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile inşa edilmeye başlanmış ve 125 metrelik uzunluğuyla kayakla atlama kuleleri de Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. 

Kış tatilinde rotanızı Palandöken’e çevirmeyi düşünürseniz konaklama için en uygun tesisleri Holimax sitesindeki Palandöken Otelleri sayfasında inceleyebilirsiniz.

Yorum Yazın