Deniz – kum – güneş tatillerinin yanı sıra kültür gezisi olarak adlandırılan ve kültürel eserlerin, ören yerlerinin, bölgelerin keşfe çıkıldığı tatiller hem bilgilendirici hem de öğreticidir. Türkiye’nin dört bir yanında tarih var. Bu nedenle gidip görülebilecek yer oldukça bol. Peki hangi mevsimde nereye gidilir?

SONBAHAR

Yaz sıcağının olmadığı ve havaların yavaş yavaş serinlemeye geçtiği sonbahar aylarında yazın çok sıcak olan bölgelere gidilebilir. Örneğin GAP turları sonbahar için uygun bir seçenektir. Diyarbakır, Adana, Mardin, Şanlıurfa gibi bölgeler yazın 40 derecenin üzerinde olduğu için Eylül – Ekim – Kasım aylarında ziyaret etmek sizi daha mutlu edecektir. Çünkü terlemeden, sıcaktan bunalmadan serinlik içinde gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Ege turları da sonbahar için dikkat çeken bir seyahat lokasyonu olabilir. Yaz aylarındaki kalabalık ve yüksek hava sıcaklığından sonra sonbaharda Bodrum, İzmir, Çeşme size ferah havası ile iyi gelecektir. Şehirlerde bulunan müze, antik kent, ören yeri gibi alanları kalabalıktan uzak rahat gezebilirsiniz. Hatta bu mevsimde denize girerek kış öncesi enerji depolayabilirsiniz.

KIŞ

Kış tatili denilince akıllara ilk gelen Bursa Uludağ oluyor. Hem okulların ara tatile girmesi hem de kar nedeniyle ekstra meydana gelen tatiller ile özellikle hafta sonu kaçamaklarının en belirgin yeri olan Bursa Uludağ, size farklı bir kış tatili yaşatacak. Bursa merkeze inerek Ulu Cami, Kozahan gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Otele dönüşünüzde de kayak, snowboard gibi kar sporlarını deneyimleyebilirsiniz. 

Kartepe İstanbul’a en yakın kış tatili ve kültür turu yapılacak olan yerdir. Kocaeli’ne bağlı Kartepe’de doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, binicilik hatta kuş gözlemciliği gibi farklı etkinliklere katılabilirsiniz. Tarih boyunca Hititler, Frigler, Persler, Yunanlar, Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapan Kartepe’de Alabalık Vadisi, Kuzu Yaylası Tabiat Parkı, Thököly İmre Anıtı, Hikmetiye Cami’ni ziyaret edebilirsiniz. Kartepe’ye gidişinizde Maşukiye ve Sapanca’yı da gezmeyi unutmayın.

İLKBAHAR

Kapadokya’nın tarihi Paleolitik Döneme kadar uzanıyor. Bölgedeki yeraltı şehirleri, peri bacaları ve mağaralar, Hristiyanlığın yasak olduğu Roma İmparatorluğu döneminde, bölgede yaşayan Hristiyan kesimin gizlilik içinde güvende yaşamalarını sağlamış. Kapadokya’nın ünlü peri bacaları milyon yıl önce aktif olan volkanik hareketlerin sonucu olarak turistlerin ilgisini çekiyor. Nevşehir’e ilkbaharda giderseniz hem peri bacalarını hem de yeraltı şehirlerini karlar eridikten sonra gezebilirsiniz.

Fazla yağış alan bölge olan Karadeniz’i ilkbahar aylarında ziyaret etmeniz uygun olacaktır. Amasra – Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü, Boztepe, Bakacak Tepesi, Ceneviz Kalesi, Sormagir Kapısı, Kaymakamlar Konağı, Tarihi Safranbolu Çarşısı, Köprülü Mehmet Paşa Cami, Yemeniciler Çarşısı, Papazlar Evi ve Yörük Köy Batı Karadeniz kültür turlarının en önemli durakları olarak öne çıkıyor. Yeşil rengin her tonuna şahit olacağınız turda birbirinden sıcak insanlarla tanışma fırsatı bulacaksınız. Ayder Yaylası, Sümela Manastırı’nı gezdikten sonra meşhur Karadeniz çayını içmeden turu bitirmemenizi öneriyoruz.

YAZ

Antalya listenin en baş sırasında yer alabilir. Sıcak havanın, güneşin, masmavi denizin tadını çıkarmak ve keşfedilmemiş koylara demir atmak isterseniz Antalya ve çevre illeri yaz mevsimi için biçilmiş kaftan. Birbirinden farklı konseptte bölgede bulunan tesislerde konaklama fırsatı yakalarken paraşüt, dalış, tekne turu gibi aktivitelere katılarak gününüzü dolu dolu geçirebilirsiniz. Antalya’nın merkezi konumunu kullanarak başka bir tatil beldesine geçmeniz mümkün.

Karadeniz turunu yaz ayları için de eklemek mümkün. Çünkü yağışlı ve serin geçen bir yaz ayı yaşamak isterseniz Karadeniz yaylaları tam size göre. Yaylalarda bulunan pansiyon ve tahta evleri tercih edebilirsiniz. Leziz yiyecekler Karadeniz’de sizi bekliyor.

Tatilinizi erken rezervasyon fırsatı ile birbirinden güzel otellerde geçirmek isterseniz Holimax sizi bekliyor. Dilediğiniz oteli seçebilir ve hızlı bir şekilde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.