Köklü tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından önemli şehirler arasında yer alan Kütahya, termal su kaynakları, müzeleri, camileri ve tabii ki doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir. Özellikle çini sanatı ile ünlü şehir, Ege Bölgesi’nde yer alır. Nüfusu yarım milyonu aşkın Kütahya’nın en büyük ilçesi Tavşanlı olarak kabul edilir. Şehrin köklü geçmişi ise M.Ö 3000’li yıllara dayanır. İç Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nin en yeşil olan kentlerinden biri olan Kütahya, ormanlık alanları ile ziyaretçilerine tam bir görsel şölen sunar.

Kütahya Kalesi

Bizans zamanından günümüze ulaşan ve tam şehrin merkezinde bulunan Kütahya Kalesi, aynı zamanda şehrin ilk kurulduğu yerde bulunur. Antik çağlardan günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış kale ve şehir, Bizanslıların yapmış olduğu surlardan sonra Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok devlet tarafından güçlendirilmiştir. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen kale, aşağı, yukarı ve iç olmak üzere üç bölümden oluşur. Kırmızı ve mavimsi bir kaya üstünde yer alan tarihi yapıya kuşbakışı olarak bakıldığında ise beşgen bir şekle sahip olduğu görülür. Sağlam ve süslü bir şekilde tasarlanan kalenin dört bir yanı sert kayalar ile çevrilidir ve surlarının altı uçurumdur. Ayrıca kalenin kuzeydoğusunda görebileceğiniz Germiyanoğullarının eserlerinden olan bir çeşme ile birlikte Kale-i Bala Cami yer alır.

Günümüzde turistik bir gezi noktası durumunda olan Kütahya Kalesi, şehre gelenlerin mutlaka gezip görmeleri gereken bir tarihi yapıdır. Aynı zamanda kalede görebileceğiniz çeşme, mescit, kır kahvesi ve gazino da mevcuttur. Eskilere dayanan tarihi bulunan kaleyi ve muhteşem manzarasını mutlaka görmelisiniz.

Domaniç Ormanları

Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında en güzel görünüme ulaşan Domaniç Ormanları, Kütahya’da yeşilin en güzel tonlarını görebileceğiniz yerlerden biridir. Ziyaretçilerine bol oksijenli bir hava sunan orman, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en huzur dolu yerleri arasındadır. Çevresinde bulunan mesire alanları ve ormandaki oturma bölgeleri ile hem ailelere hem de arkadaş gruplarına hitap eder. Gün boyu piknik yapabileceğiniz bu orman şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak isteyen Kütahya halkının da gözdesidir. Elliye yakın bitki çeşidi bulunan orman, yürüyüş severlere hitap eden 30 kilometrelik bir parkura sahiptir. Zamanında Ertuğrul Gazi’nin de yaz aylarını geçirdiği bilinen orman, tarihi bir değere de sahiptir.

Enne Barajı Tabiat Parkı

Genelinde karasal iklimin hakim olduğu Enne Barajı Tabiat Parkı, kütahya şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Doğal zenginliklerin oldukça fazla olduğu ormana asfalt yoldan ulaşım sağlanır. Aynı anda birçok çeşitli bitkiyi görebileceğiniz ormanda en fazla sedir, meşe ve selvi ağaçları vardır. Yabani hayatın bozulmadığı nadir yerlerden biri olan Tabiat Parkı’nda yabangülü, kekik, yabani erikler ve geven gibi bitkileri de görmek mümkündür. Günübirlik geziler düzenleyebileceğiniz piknik alanlarına sahip parkta, çocuklara özel oyun alanları, çeşitli spor aktiviteleri ve bisiklet turları da yapılabilir.

Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı

Nesli tükenmeye başlamış bir karaçam türüm bulunan Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, doğal bir şekilde kalmış ve Ehrami karaçamının dünya üzerindeki tek örneğini bulundurur. Olağanüstü bir ekosisteme sahip ormanda ıhlamur, titrek kavak, saçlı meşe ve ardıç gibi ağaçları görebilirsiniz. Yabani yaşamı korumayı sağlayan bu alan, tavşan, bıldırcın, tilki, domuz ve keklik gibi canlı türlerini içerisinde barındırır. Tavşanlı ilçesine bağlı Vakıf Köyü’nde bulunan Tabiat Koruma Alanı, eşsiz bir ekosisteme tanıklık etmenizi sağlar. Orman dışında tarihi zenginlikler de barındıran Kütahya Çinili Cami ve Kütahya Arkeoloji Müzesi gibi yerleri de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Kütahya gezi planınızı yaparken otel rezervasyonunuzu Holimax.com üzerinden en hızlı şekilde yapabilirsiniz.

Yorum Yazın