Isparta, insanı mest eden gül ve lavanta kokularının hâkim olduğu bir şehir olma özelliğiyle, her yıl binlerce misafiri ağırlar. Akdeniz bölgesinin kuzeyinde, Göller bölgesinde yer alan Isparta, dünyanın en kaliteli gül yetiştiriciliğini yapmaktadır. Isparta’nın Dünya Gül Yağı üretiminin yaklaşık olarak %65’ lik kısmını karşılaması, sektörde dünyada birinci sırada yer almasını sağlamıştır. Aynı zamanda Isparta’da halıcılık sektörü de oldukça gelişmiştir. Yurt içinde isim yapmış halılar, eski bir ticari dokuma geleneğiyle yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en büyük çimento fabrikaları arasında bulunan Göltaş Çimento fabrikası, Isparta’da bulunmaktadır.  Bu özellikler ışığında Isparta’nın ekonomisi; gül ve gül ürünlerine, halıcılık ve kükürt işletmeciliğine, sanayi fabrikalarına dayalıdır.

Türkiye’de yaşam memnuniyetinin en yüksek olduğu iller arasında yer alan Isparta’da gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu yazımızda lavanta kokuları eşliğinde Isparta’yı keşfe çıkıyoruz! İçeriğimizde; Isparta’da gezilecek yerler, konusuna yer veriyor olacağız.

akpinar koyu

Lavanta Cenneti Kuyucak Köyü

‘’Lavanta kokulu köy’’ olarak bilinen Kuyucak köyü, sosyal medyanın en popüler fotoğraf çekim mekânları arasında bulunuyor. Büyüleyici bir manzaraya sahip, Kuyucak köyünde bulunan lavanta tarlaları; yerli, yabancı birçok turistin hayran kaldığı turistik bir yer haline gelmiştir. Mor renginin pozitif enerjisinin yayıldığı bu köyde, lavanta üretimi 1975 yılında başlamıştır. Burada, ülkenin lavanta üretiminin yaklaşık %93’ ünü karşılanmaktadır.

Şehir merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bulunan Kuyucak köyüne, özel aracınızla veya toplu taşımayla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca; lavantalar, Haziran ayında çiçeklenmeye başlar ve Ağustos ayının başında lavantalar tamamen morarmış olur. Bu benzersiz görsel şöleni yakalamak için, Kuyucak köyünü temmuz ayının sonlarına doğru ziyaret etmenizi öneririz. Büyüleyici bir doğal güzelliği sahip bu yerde, harika fotoğraflar çekebilme fırsatı yakalayabilirsiniz.  Köyün içinde bulunan gelenek kıl çadırlarda;  lavanta balı ve lavanta çayı eşliğinde keyifli bir kahvaltı yapma imkânına da sahipsiniz.

lavanta kokulari

Akpınar Köyü Seyir Terası

Isparta’nın eşsiz manzarasını gözler önüne seren Akpınar köyünde yer alan seyir terası, Isparta’ya gittiğinizde gezmenizi tavsiye ettiğimiz noktalar arasında yer alıyor. Eğirdir ilçe merkezine 7 km uzaklıkta bulunan bu şirin köye özel aracınızla veya ilçe merkezinden kalkan toplu taşımalarla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğirdir gölü, Barla Dağı, Anamas Dağı, Yeşil ve Can adaları manzarasını bir arada göreceğiniz seyir terasında, huzur dolu ambiyans eşliğinde bir keyif kahvesi içebilir, Isparta’nın meşhur gözlemesini yiyerek keyif dolu anılar biriktirebilirsiniz.

egirdir koyu

Eğirdir Gölü

Tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, tatlı bir su gölü olan Eğirdir gölü, Isparta’nın turistik yerleri arasında bulunuyor. Manzarası ve doğallığıyla insanı mest eden Eğirdir gölü, doğa tutkunlarının en uğrak yerlerinden biri. Buraya, İlkbahar ve yaz aylarında gelmeniz gezinizi daha keyifli hale getirebilir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük 4 gölü arasında bulunan Eğirdir gölü çevresinde gezebileceğiniz birçok tarihi yapı ve olağanüstü güzelliğe sahip yeşil alanlar bulunmakta. Isparta’nın ve Eğirdir’in tarihini yansıtan Hızır Bey Camii, Dündar Bey Medresesi, Ayastefanos Kilisesi gezebileceğiniz tarihi yerler arasında bulunuyor. Gölün çevresinde bulunan; Kovada Gölü Milli Parkı, Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, İnönü Mağarası keşfetmekten keyif alacağınızı düşündüğümüz yerlerden arasında.

egirdir koyu 2

Antik kentleri gezmekten keyif alanlar için, Pisidia Antiokheia Antik Kenti; yeşilin ön planda olduğu doğal yerleri keşfetmekten hoşlananlar için, Tarihi Çınar Ağacı, Kızıldağ Milli Parkı, Melikler Yaylası; tatiline daha farklı bir enerji katmak isteyenler için, Zindan mağarası, Pınargözü mağarası Isparta’da gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor.