Artık İstanbul’un her sokağında mutlaka bir Van kahvaltı noktası bulunuyor. Van’a gitmeyen ve bu özel kahvaltıyı merak edenlerin sayısı oldukça fazla, genellikle pazar günleri kahvaltı salonları dolup taşıyor. Peki Van kahvaltısının özelliği ne ve sunumu nasıl? İşte merak edilenler…

DOĞAL ÜRÜNLER

Van kahvaltı sofrasının en önemli özelliği yiyeceklerin hepsinin doğal ürünlerden olması. Süt, et, bal ve reçellerin hiçbiri hazır değil. Organik olarak üretiliyor ve sunuluyor. Bu yüzden sağlık açısından da çok faydalı.

KAHVALTIDA NELER VAR?

Meşhur Van kahvaltısında sofraya; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan gelir. Hepsi Van’ın ürünüdür. Oldukça fazla yiyeceklerin bir arada olmasıyla masanız tıka basa dolar. Hatta yemeden önce misafirlerin önce gözleri ardından midesi doyacak!

VAN’DA NEREDE BULUNUR?

Kahvaltı salonları genelde Van’ın ara sokaklarında vardır. Gün ışığı ile açılır ve gün batarken dükkanlar kapanır. Van kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilir. Van’ın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü Van kahvaltısı dünyada da çok meşhurdur. 

KAHVALTININ ÖZELLİKLERİ

Van kahvaltısının vazgeçilmezi taze demlenmiş semaver çayıdır. Çayın yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de sunulur. Tereyağında pişmiş köy yumurtası, Van kavurması, sucuk, hepsi doğaldır. Bunların tamamı yöreye özgü ve taze kahvaltılıklar olarak sofradaki yerlerini alır.

Van kahvaltısını Van kahvaltısı yapan bazı önemli detaylar vardır. Örneğin tüm lezzetler bakır kaplarda Van tereyağı ile hazırlanır. Kahvaltıdaki her şey el yapımıdır. Ekmek olarak taş fırında pişen tırnak pide ikram edilir. 

Van kahvaltısının bir diğer çarpıcı özelliği ise bol çeşit içermesidir. Diğer kahvaltıların aksine sofrada yaklaşık 40 çeşit ürün bulunur. Hepsinin lezzeti ayrı ayrıdır. Özellikle bal ve cacık konuklardan genellikle tam not alır.

REKORLAR KİTABINDA

Avrupa ülkelerinin kahvaltıları ile kıyaslandığında en kalabalık kahvaltıya sahip olan Van kahvaltısı, 2014 yılında Guinness Rekorlar Kitabına girmiş. Bu yönüyle hem Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmuş hem de kahvaltıda bir marka olduğunu ortaya koymuş. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde Van kahvaltı salonlarında rastlamak da mümkündür. Yurt dışında da açılan bu salonlar ile Van’ın lezzetlerine ulaşmak mümkün hale geliyor.

Gurme: Van Kahvaltısını Keşfedin

İlk olarak 1940’lı yıllarda sadece tahin, pekmez, bal, süt ve çay gibi lezzetlerle başlayan bu lezzetli hikâyeye ardından zeytin, beyaz peynir, reçel, kaşar peyniri, sucuk ve kavurma gibi alternatifler de eklenmiş. Tamamen doğal ürünlerin yer alması da konukları cezbediyor. Taş fırında pişmiş lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sınırsız çay demlikte servis ediliyor. Bu sofradan aç olarak kalkmanızın pek de imkânı olmuyor. 

İLK VAN KAHVALTI SALONU

Van’da ilk kahvaltı salonu Nusret Şahin ve Mehmet Emin tarafından 1947 yılında şehrin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde Süt Evi adıyla açılmış. Burada tüm menüyü süt, çay, bal, tahin, pekmez ve otlu peynir oluşturuyordu. Ayrıca Nusret Şahin kendi yaptığı çörekleri de müşterilere sunardı. 1950’li yıllarda Ömer İpek’e devredilen ilk ve tek süt evi daha sonra kapandı.

BAŞLICA LEZZETLER

Murtuğa un, tereyağ ve yumurtanın buluşması ile yapılır ve kahvaltıda sunulur. Kavut ise tescilli bir Türk tatlısıdır. Kavrulduktan sonra öğütülmüş tahıl ununa şeker katılarak yapılan bir un helvasıdır. Yayık tereyağı bal ve reçel ile birlikte servis edilerek doğal tereyağın lezzetini konuklara sunar.

Siz de tatilinizi gurme lezzetler ile taçlandırmak isterseniz yurt içi otelleri Holimax sayesinde bulabilirsiniz.