Ege’nin incisi İzmir’de gezilecek yerler listesine eklenebilecek, İzmir’in meşhur tatları için birbirinden güzel lezzet durakları var.
İzmir tatili yapacaksanız ve İzmir’de nerede ne yenir merak ediyorsanız, sizin için harika bir yol göstericisi yazı hazırladık. Şimdiden, afiyet olsun ve leziz tatiller!

egenin gozdesi izmirin meshur ye

Ege’nin Gözdesi İzmir’in Meşhur Yemekleri Neler?

İzmir denince akla ana yemeklerden önce gelen bazı atıştırmalıklar ve meze tarzında tatlar var, önce onlara değinelim. İlk popüler atıştırmalığımız boyoz. İzmir’in meşhur tatları arasında olan boyozun kökeni İzmir’de yaşayan İspanyollara dayanıyor. Zaten ismi de İspanyolcada “küçük somun” anlamına geliyor. Boyozu görünce sade poğaça gibi bir şey işte diye düşünmeyin, eğer yerinde bu lezzeti tadarsanız daha fazlası olduğunu göreceksiniz. Boyozun yanında yumurta yemeyi de unutmayın.

İzmir’e özgü bir diğer fast food ürünü ise kumru. İzmir’de en lezizi yapılan susamlı ekmekler içinde salam, sucuk, peynir ve domatesin üst üste dizilmesiyle hazırlanan kumruyu görünce de boyozu gördüğünüzde yaşadığınız basitleştirmeyi yaşayıp, sandviç işte nesi var ki diyebilirsiniz. Tadımdan sonra fikriniz değişecek! Usta eller değince ve malzemelerin en hası seçilince, en basit tariflerin bile nasıl damak çatlattığına şahit olabilirsiniz. Kumrunun lezzet sırrının susamlı ekmekte gizli olduğunu düşünüyoruz zira benzer susamlı hamurdan yapılan gevrek de Türkiye’de başka hiçbir yerde yok!

İzmir’in meşhur tatları tanıtımımıza farklı bir lezzetle daha devam ediyoruz; söğüş. İzmir’de bildiğimiz klasik yemeklerden yok mu diyor olabilirsiniz, birazdan sıra onlara da gelecek. Söğüş, sakatatların bütün olarak kaynatılıp soğutulan ve soğutulan sakatatların ekmek arasına konulup yenildiği bir sokak lezzeti, sakatat severler için söğüş tam bir gurme tarifi diyebiliriz. Söğüşten ilerleyerek kokoreç ve midyenin de İzmir’de oldukça lezzetli olduğunu da söyleyelim.

İzmir meşhur yemekleri kategorisinde sıra geldi zeytinyağlılara. Ebegümeci, ısırgan, turp otu, kabak çiçeği dolması, şevketi bostan, deniz börülcesi, kuzu kulağı, semizotu, kuşkonmaz, arapsaçı, pazı, ıspanak, enginar dolması öne çıkan tatlar arasında. Ben eti daha çok seviyorum diyorsanız İzmir köfte, çöp şiş ve balık çeşitlerini deneyebilirsiniz.

izmirin meshur tatlari

Tatlı Yiyip Tatlı Konuşturan İzmir’in Meşhur Tatlıları

Yemeklerden sonra sıra geldi İzmir’in meşhur tatlıları ile ilgili bilgi vermeye. İzmir’in sıcak atmosferi, samimi insanları zaten tatlı dilleriyle sizin de tatlı tatlı sohbetlere girmenize vesile olurlar ama adettendir tatlı konuşmak için biraz tatlı yemek de gerekir.

İzmir’de sokak tatlarına sık sık rastlayabilirsiniz. En tatlı sokak tatlarından biri de İzmir lokmacılarıdır. Tüm Türkiye’ye lokma sektörünün yayılmasının çıkış noktası da zaten İzmir’dir.

Tatlı demek çikolata demektir diyorsanız sizin için İzmir’in meşhur tadı bomba olacaktır. İçinde akışkan çikolatasıyla dışı çıtır çıtır olan kurabiye fikri ilk kimin aklına gelmiş tam bilinmiyor. Bu konuda birçok hikaye var. Kim düşünmüşse çok güzel düşünmüş diyoruz ve İzmir bombasını yazımızın en güzel tatlısı ilan ediyoruz!

İzmir’in meşhur tatlıları bölümümüzü sakızlı tatlarla kapatalım, sakızlı muhallebi, kurabiye ve dondurmanın hasını İzmir’de yiyebilirsiniz.

izmirin meshur mekanlari

İzmir’in Meşhur Tatları için En Favori Mekanlar

İzmir’in meşhur tatlarını öğrendikten sonra bu tatları tadabileceğiniz İzmir’in meşhur mekanları hakkında da bilgiler vermek isteriz.

Boyoz için Dostlar Fırını, kumru için Kardeşler Büfe, söğüş için Söğüşçü Cimbom, yöresel yemekler için Mahmut Usta, Abbasın Yeri ve Beğendik Abi & Morisi, et yemekleri için Çiçeksever & Bergama Köftecisi, Şişçi Yaşar’ın Yeri, Emektar Kebap, Meşhur Tavacı Recep Usta ve Zaim Usta’yı ziyaret edebilirsiniz.

Tariflerin lezzeti kadar mekanın manzarası da bizim için önemli diyorsanız İzmir’de en güzel manzaraya sahip restoranlar ise şöyle; Konak’ta bulunan Teras 1885, North Pier’s, Yüzde Yüz ve Equinox Restaurant.

Bu kadar İzmir’den bahsettikten sonra gönlünüz İzmir’e doğru bir kaydıysa hemen Holimax üzerinden İzmir otelleri listesine göz atabilir, en uygun fiyata harika bir İzmir tatili için ilk adımı atabilirsiniz. İyi tatiller!

 

Yorum Yazın