Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Mardin, tarihi değeri yüksek, kültürel miras niteliğinde bir şehirdir. Mardin, farklı dini inanışların yanı sıra sanatsal açıdan da önemli bir değere sahip; camii, medrese, kilise, türbe ve manastır gibi dini yapıları da içerisinde barındırır. İpek yolu güzergahında bulunan Mardin’in ekonomisi; tarım, ticaret ve hayvancılığa dayalıdır. Yani şehirdeki iktisadi faaliyetlerin yaklaşık %66 sı tarım, hayvancılık ve çiftçilik alanlarında gerçekleşmektedir.

Mardin’in tarih kokan Sokaklarında gezerken farklı medeniyetlere ait birçok benzersiz yapıya rastlayacaksınız. Zamanda yolculuk yapıyor gibi hissedeceğiniz bu yerde, keşfedilecek pek çok nokta bulunmakta. Bu yazımızda Mardin’de gezilecek yerleri keşfedeceğiz.

Mardin Kalesi

Mardin’in simgesi niteliğinde olan Mardin Kalesi, şehrin büyük bir kısmının sırtını dayadığı bir noktadır. Kartal yuvası olarak da bilinen Mardin kalesi, Türk tarihi açısından da oldukça önemli bir yapıdır. Söz konusu kale; Sümer, Babil, Bizans, Asur gibi eski uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Kayalıklar üzerine yapılmış olan bu tarihi yapı, turistlerin oldukça ilgisini çeken noktalar arasında yer alıyor. Mardin’e gittiğinizde gezi listenize eklemeniz gereken yerlerin başında gelen kale, otantik ambiyansıyla şehrin enerjisini de hissetmenize fırsat veriyor.

mardin otantik 2

Mardin Müzesi

Müze gezmeyi sevenleri buraya alalım! Mardin müzesi, Mardin’de gezmekten keyif alacağınız müzeler içinde bulunuyor. 1895 yılında patikhane olarak kullanmak amacıyla inşa edilen müze, 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek müze haline getirilmiş ve 1995 yılında ziyarete açılmıştır. Söz konusu müzede, tarihin çeşitli dönemlerine ait pek çok eser yer alıyor. Bu tarihi dönemlerin arasında; Asur, Roma, Bizans, Zengi ve Eyyübi dönemleri bulunuyor. Etnografik parçalar, mezar taşları, mozaik parçalar müze içerisinde sergilenen kıymetli eserler içerisinde. Mardin müzesinde;  çeşitli medeniyetlerin tarihi hakkında bilgi sahibi olabilir, Mardin’in köklü tarihini yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

mardin sokaklari

Mardin Sokakları

Tarihi evleri ve otantik sokaklarıyla insanı bambaşka bir dünyaya davet eden Mardin sokakları, keşfetmeniz gereken yerler arasında! 1.cadde olarak bilinen caddede, tüm bu tarihi sokakları keşfetme imkanına sahipsiniz. Mardin sokaklarında bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın!

midyat

Midyat

Dizilerde sık sık rastladığımız, tarihte birçok egemenliğe beşiklik etmiş bir yer olan Midyat, Mardin’de mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında. Midyat’ın en kalabalık yeri niteliğinde olan Midyat Devlet Konuk Evi, gezinizin ilk durağı olabilir.

Hoşgörünün merkezi olmasıyla bilinen Midyat’ta ikinci durağınız, Meryem Ana Kilisesi olmalı. Günümüze kadar tarihi dokusunu korumayı başarmış olan kilise, birçok mitolojik efsaneye de konu olmuştur. Hıristiyanlar için kutsal bir değere sahip olan Meryem Ana Manastırı’na ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Son olarak; Midyat’ta; Beyazsu, Turabdin Platosu, Cevat Paşa Camii, Mor Gabriel Manastırı, Midyat Kent Müzesi gezmenizi önerdiğimiz diğer noktalar arasında bulunuyor.

mardin otantik 1

Tarihi Hamamlar

Tarihi hamamlar, Mardin gezi rotanızda mutlaka olması gereken yerlerin başında geliyor. Mardin’de bulunan tarihi hamamlarda otantik bir atmosfer eşliğinde unutulmaz bir hamam deneyimi yaşayacağınıza eminiz. Mardin gezinize renk katacak, günün yorgunluğunu atacağınız tarihi hamamlarda; özel masaj hizmeti, kese, köpük gibi hizmetler verilmekte. Sıhhi Emir hamamı, Savurkapı hamamı, Yeni Kapı hamamı Mardin’de bulunan tarihi hamamlar içinde yer alıyor. Söz konusu tarihi hamamlar sayesinde Mardin’de, terapi tadında bir tatil sizleri bekliyor!

mardin ne yenir
Mardin’de Ne Yenir?

Mardin’de ne yenir, sorusunun cevabını elbette tek bir paragrafla veremeyiz! Fakat kısaca bahsetmek gerekirse; damağınızda iz bırakacak yöresel lezzetleriyle Mardin mutfağı, Türk mutfağı içinde apayrı bir yere sahip. Genadir çorbası, kibbe dolması, içli köfte, Mardin çöreği, peynir helvası, çağla yemeği, kaburga dolması, soğan kebabı, cevizli börek Mardin’in en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Tüm bu meşhur lezzetlerle ve gezilecek tarihi yerlerle birlikte Mardin gezinizde hem karnınız hem de ruhunuz doyacak!