Mersin’in Enfes Yöresel Lezzetleri

Akdeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Mersin, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin bir mutfağa sahiptir. Mersin mutfağında genel olarak salçalı, ekşili, acılı ve baharatlı et yemekleri yer alır. Ayrıca, denize kıyısı olan liman kenti Mersin’de balık çok fazla tüketilir. 

Tantuni, Tarsus kebabı, batırık, kerebiç tatlısı, biberli ekmek gibi daha birçok tat Mersin’in enfes yöresel lezzetleri arasında yer alır. Tatlısından tuzlusuna birçok farklı lezzetin yer aldığı Mersin mutfağına gelin birlikte bakalım. 

tantuni

Tantuni 

Mersin’in en meşhur lezzeti Tantuni, Mersin mutfağı ile özdeşleşen bir lezzet olarak yer alır. Mersin mutfağında tadı bir başka olan tantuni, en çok sevilen sokak lezzetleri arasında bulunur. 

Ünü Mersin’i aşan lezzet tantuni yemeğinde dana eti küçük küçük doğranır, sacda baharatlarla harmanlanarak sotelenir. Sotelenerek hazır hale gelen etler lavaş veya ekmeğin içine konularak servis edilir, yanında acı biber turşusu ile tüketilir. 

tarsus kebabi

Tarsus Kebabı 

Mersin’e bağlı Tarsus’a özgü kebap olarak bilinen Tarsus kebabı, Mersin’in en sevilen lezzetleri arasında bulunur. Görüntüsü Adana kebabına benzeyen Tarsus kebabı içinde yer alan soğan ve lezzet bakımından farklılık gösterir. 

Son yıllarda oldukça meşhur olan bu lezzet isteğe göre dürüm veya porsiyon olarak servis edilir. Közlenmiş biber ve domates ile tüketilince daha lezzetli hale gelen Tarsus kebabını Mersin’de birçok kebapçıda bulabilmeniz mümkün. 

batirik

Batırık 

Mersin bölgesinin meşhur lezzetleri arasında bulunan Batırık, mercimek köftesine benzetilse de lezzet olarak oldukça farklıdır. İnce bulgur ile yapılan batırık yemeği mercimek köftesi gibi kuru şekilde veya sulu olarak tüketilir. 

Sulu şekline batırık çorbası, kuru haline batırık köftesi denir. İçerisinde fıstık, susam ve tahin malzemeleri kullanılan batırık yemeği Mersin mutfağında sık sık tüketilir. Asma yaprağı içine konularak tüketilen lezzet batırık yemeğinde gerekli tüm sebzeler ince ince doğranır, bulgurlu karışıma salça, soğan ve tüm malzemeler eklenir, nazikçe karıştırılır. Ardından köftelik şekiller verilerek asma yaprağı ile servis edilir. 

mesin dovme pilavi

Dövme Pilavı 

Dövme pilavı, Mersin bölgesinin sevilen lezzetlerinden biridir. Aşurelik buğdaydan yapılan Dövme pilavı, aşurelik buğdaydan yapılır. Bölge halkı tarafından oldukça sevilen bu lezzet Mersin’de bayramlarda ve düğünlerde pişirilir. Mersin mutfağında sık sık yapılan bu lezzete nohut eklenerek isteğe göre etli ya da tavuklu olarak pişirilebilir. 

Dövme pilavının yapılışında aşurelik buğdaylar akşamdan ıslatılarak bekletilir, ertesi gün ıslatıldığı su ile haşlanır, suyu çekmeye yakınken pilavın üzerine bir su bardağı haşlanmış nohut eklenir. Tavada ısıtılan tereyağı hafif olarak karardığında pişmiş pilavın üzerine gezdirerek dökülür ve güzelce karıştırılır. 

mersin biberli ekmek

Biberli Ekmek

Görüntüsüyle fındık lahmacuna benzeyen biberli ekmek Mersin mutfağında sık sık yapılır. Yerli pizza olarak adlandırılan Mersin’e özgü bu lezzet kahvaltıda ve akşam yemeklerinde atıştırmalık olarak tüketilir.  

Tercihe göre ince veya kalın hamur olarak açılabilen bu lezzet Mersin’in meşhur biber salçası ile yapılır. Açılan hamurun üstüne hazırlanan baharat harcı sürülür ve üzerine susam serpilir. Fırında piştikten sonra ayran ile servis edilir. Tadı ve kokusu ile büyüleyen bu lezzeti Mersin’de yer alan tüm fırınlarda bulabilirsiniz. 

mersin kerebic tatlisi

Kerebiç 

Kerebiç, Mersin bölgesinin en sevilen tatlıları arasında bulunur. Mersin’in Ramazan tatlısı olarak bilinen kerebiç, yemeklerin ardından çay eşliğinde tüketilir. 

Kerebiç tatlısının yapılışında irmik ile hazırlanan kurabiyenin içi isteğe göre Antep fıstığı veya ceviz ile doldurulur. Helva yapımında kullanılan çöven otunun şekerle karıştırılması ile birlikte elde edilen köpükle servis edilir. Mersin mutfağının favori tatlıları arasında yer alan bu lezzet Mersin’deki tüm tatlıcılarda bulunur. 

Mersin mutfağında yer alan yöresel lezzetleri yerinde deneyimlemeyi muhteşem bir konaklama ile taçlandırmaya ne dersiniz? Holimax’te yer alan Mersin otelleri arasında talebinize uygun otelleri inceleyebilir, erken rezervasyon seçenekleri ve cazip kampanyalarla keyifli bir tatil gerçekleştirebilirsiniz. 

Yorum Yazın