Türk mutfağı çeşitliliği ve yöreden yöreye farklılaşan lezzetleriyle Dünya mutfağında ayrı bir yere sahiptir. Mutfağımızda Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı olmak üzere birçok zengin yemek kültürünü içinde barındırıyoruz.

Mersin’de birbirinden lezzetli yemekleri bulunan, nadide şehirlerimiz arasında yer alır. Bu yazımızda, mersin’in meşhur lezzetleri, mersin’de ne yenir sorularının cevabını veriyor olacağız.

tantuni

1-Tantuni

Tantuni, Mersin denince akla gelen ilk lezzetler arasında. Mersin’e gelip bu lezzeti denemeden giderseniz çok şey kaçırırsınız. Dana veya tavuk eti minik minik doğranıp haşlandıktan sonra kızgın yağda baharatlarla birlikte çevrilir. Mersin’in kendine has lavaş ekmeğinin üzerinde domates, soğan,maydanoz ve etler buluşturulur. İsteğe göre yanında limonla servis edilir. Mersin’e yolunuz düştüğünde çoğu kişinin aşık olduğu bu lezzeti siz de, mutlaka denemelisiniz.

mamul

2- Mamül

Mersinliler arasında oldukça popüler olan mamül, Mersin’i ziyaret eden misafirler tarafından da beğenilen bir lezzet. Mamül tatlısı bir çeşit kurabiyedir. İrmikle yapılan hamurun içerisine hurma dolgusu konularak hazırlanır. Hurmayla yapılan en lezzetli tatlılardan biri olan mamül, mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında yer alıyor.

cezerye

3- Cezerye

Tatlılardan devam edelim… Cezerye, kokusuyla ve lezzetiyle midenizi şenlendirecek bir tatlı. Kahvenin veya çayın yanında ikram edilen Cezerye, yumuşacık dokusu ve muazzam lezzetiyle gün ortasında sizlere enerji verecek bir atıştırmalık. Cezeryenin ana malzemesi havuçtur. Karanfil, tarçın, yenibahar, zencefil, zerdeçal gibi baharatlarla tatlandırılır. Bal ve antep fıstığının birleşimiyle de bu lezzet ikiye katlanır.

batirik

4-Batırık

Akşam yemeklerinin en sevilen lezzeti batırık, kuru ya da çorba şeklinde yapılabilir. İnce bulgurdan yapılan batırığı lezzetli kılan, tahinle bulgurun enfes buluşmasıdır. Önceden ıslatılmış bulgurun içerisinde tahin ve baharatlar eklenir. Kuru soğan ve istediğiniz sebzeleri bulgurla birleştirip yoğurulduktan  sonra damak zevkini göre su ekleyip çorba şeklinde tüketilebilir. Kuru tüketmek isteyenler içinse mercimek köftesi gibi sıkılmış bir şekilde servis edilir. Batırık, Mersin’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında geliyor.

dovme pilavi

5- Döğme (Dövme) Pilavı

Pilav, Türk mutfağında özel ve önemli bir statüye sahiptir. Toplu kutlama yemeklerinin ve akşam yemeği sofralarının vazgeçilmez yemek türlerinden biri olan pilav, aslında sade bir pişirilme tekniğiyle yapılır. Fakat bu lezzet farklı ürünlerle buluşturularak muazzam bir tat ortaya çıkar. İşte Döğme pilavı da tarif ettiğimiz şekilde ortaya çıkan lezzetler arasında yer alıyor.

Aşurelik bulgur olan dövme, nohutla birlikte haşlanıp baharatlarla lezzetlendirilir. Daha sonra farklı bir tencere tereyağı ile birlikte kuşbaşı etler pişirilir. Hazırlanan dövme pilavı, kuşbaşı etle buluşturulur ve inanılmaz bir lezzet ortaya çıkar.

Mersin’e gittiğinizde bizim yerimize de bu meşhur lezzeti denemeyi unutmayın!