Türkiye’nin zengin mutfaklarından biri olan Akdeniz mutfağı, değişik ve sağlıklı lezzetlerle misafirlerinin sofrasına keyif katıyor. Akdeniz bölgesine ayak bastığınız an, sağlıklı ve birbirinden lezzetli yemekler sizleri karşılayacak. Her köşesinde ve her yöresinde ayrı bir lezzeti olan Akdeniz mutfağı, zengin çeşitleriyle iştah kabartıyor.

Akdeniz mutfağı; yeşilin bol olduğu, diyet bozdurmaz seçenekleri, leziz sebze yemekleri, balık ve deniz ürünleriyle oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Şimdi hep birlikte Akdeniz mutfağının olağanüstü lezzetlerini keşfedeceğiz.

humus

Humus

Humus; nohut, tahin, sarımsak ve zeytinyağının muhteşem buluşmasıyla ortaya çıkan Doğu Akdeniz mutfağının en önemli yemekleri arasında. Yöre halkı ve misafirler tarafından oldukça beğenilen humus, aynı zamanda diyet bozdurmayan, vegan ve sağlıklı bir seçenek.

piyaz

Antalya Piyazı

Antalya piyazı , Akdeniz mutfağı denince akla gelen ilk lezzetlerden biridir. Diğer yörelerde sadece limon ve zeytinyağıyla yapılan bir sos eklenerek tüketilirken Akdeniz mutfağında tahinli bir tarator sosla tüketilir. Antalya piyazını özel kılan da bu olağanüstü lezzetteki sosudur. Ana malzemesi tahin olan tarator sosun fasulye ve diğer malzemelerle olan uyumu piyazın lezzetini zirveye taşıyor.

kabak tatli

Tahinli Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı, Akdeniz bölgesinin geleneksel tatlılarından biridir. Kabak tatlısını, Akdeniz’e özel yapan şey üzerine eklenen tahindir. Birbirine zıt iki tat olan kabak ile tahinin uyumu, bu lezzeti ilk defa deneyenleri şaşırtıyor. Bal kabağını fırında yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra üzerine tahin ceviz ve bal ile o muhteşem dokunuşu yapmış olursunuz. Akdeniz usulü kabak tatlısını denemediyseniz şiddetle denemenizi tavsiye ederiz!

akdeniz salata

Akdeniz Salatası

Binbir çeşit yeşilliğin ve otun yetiştiği Akdeniz’de ferah, taptaze koca bir kase salata yemek en büyük keyiflerden biri olabilir! Yazın, öğünlerin kurtarıcısı olan Akdeniz salatası, meşhur Akdeniz yeşillikleri kullanılarak yapılır. Bu salatayı lezzetli kılan nokta, yeşillikleri bıçak kullanmadan ellerinizle doğramaktır. Akdeniz yeşilliklerini elinizle küçülttükten sonra mısır, köy domatesi, salatalık ve mis kokulu reyhanla birleştirin. Salata sosunu; sirke, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz ekleyerek hazırlayın. Salatanıza sosunuzu ekleyerek o can alıcı vuruşu yapın!

huluklu corba

Hülüklü Çorba

Hülüklü çorba, Antalya yöresine ait meşhur bir yemektir. Gülüklü çorba olarak da adlandırılır. Özellikle insanların bir araya geldiği toplu organizasyonlarda, düğünlerde, mevlütlerde menünün ana kahramanı olan hülüklü çorba dünya çapından gelen ziyaretçilerinde hayran olduğu yemekler arasında yer alıyor. Tavuk veya küçük köftelerle yapılır. 2019 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen coğrafi işaret tescilini alan Akdeniz mutfağının önemli ve meşhur lezzetleri arasındadır.

babagannus

Babagannuş

Meze sofralarının gözde lezzeti olan Babagannuş, Akdeniz mutfağının oldukça beğenilen meze çeşidi arasında yer alıyor.

Ana malzemesi patlıcan olan babagannuş, Akdeniz’de çok farklı şekillerde yapılmaktadır. Yapılışı oldukça pratik ve zahmetsiz olduğundan yaz sofralarında “vazgeçilmez lezzet” olarak yerini alıyor.  Patlıcan, domates ve biberi közledikten sonra içerisine dövülmüş sarımsakları eklenir. Közlenmiş sebzeler soğuduktan sonra üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi eklenerek servis edilir. Babagannuş, Akdeniz’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

Haluşka

Haluşka, hem halk tarafından hem de ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilen lezzetler arasında yer alır. Yapılışı mantıya benzer fakat iç dolgusuyla mantıdan ayrılır. Hamurun ana malzemeleri; un, su, tuz ve yumurtadır. İçine çökelek ve maydanoz eklenerek su da haşlanır.  Üzerine kızdırılmış tereyağı eklenerek servis edilir.

akdeniz tost

Akdeniz Tostu

Pratik ve lezzetli bir kahvaltı öğünü olan Akdeniz tostu, Akdeniz mutfağında sıklıkla kahvaltı sofralarına eşlik eder. Akdeniz tostunu özel kılan, içerisine sürülen zeytin ezmesidir. Tost ekmeğinin içerisine salça ve zeytin ezmesi sürdükten sonra beyaz peynir, fesleğen ve roka eklenerek harika bir lezzet şöleni yaratılır.