Antalya’nın denizi, doğası ve antik kalıntılarıyla meşhur beldesi Side, Manavgat ilçesine bağlı etkileyici bir sahil kenti. Anadolu dilinde ‘’Nar’’ anlamına gelen Side kelimesi, temelde bereket ve bolluğu temsil ediyor. 

Çok eski zamanlardan beri birçok uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapan bu belde, şimdilerde muhteşem sahili ve temiz havasıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir yaz tatili deneyimi vadediyor. Bölgede bulunan antik kalıntılar doğrultusunda Hititler’e kadar uzanan bir tarihe sahip olduğu anlaşılan Side, özellikle son yıllarda Türkiye’nin en popüler turizm cennetlerinden biri olarak dikkat çekiyor. 

Sıcak iklimi, temiz havası ve doğal güzellikleriyle yolu düşen herkesi kendine hayran bırakan bu şirin belde, deniz tatili yaparken tarih öncesi dönemlere yolculuk yapabileceğiniz nadir sahil beldelerinden biri. Eğer bu seneki tatil rotanızda Side’ye de yer verdiyseniz, sizin için hazırladığımız gezi rehberini inceleyebilir ve Side otellerinde konaklayarak bu eşsiz kentin geçmişten bugüne uzanan yolculuğuna tanıklık edebilirsiniz.

side antik kenti

Side Antik Kenti’ni Ziyaret Edin

Doğal güzellikleri ve sahilleriyle ön plana çıkan bir belde olan Side aynı zamanda oldukça eski bir tarihe sahiptir. M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olan bu belde birçok farklı uygarlığa ve millete ev sahipliği yapmıştır. Lidya ve Pers gibi uygarlıkların kalıntılarına rastlayabileceğiniz Side Antik Kenti, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği eşsiz bir yapıdır.

Farklı kültürlerin buluşma noktası olan Side’nin tarihi yolculuğunu anlamak için görmeniz yerlerden biri olan Antik kent, Manavgat’a 7 km uzaklıkta bir konumdadır. Bir yarım ada üzerine kurulu olan, farklı yapıların bir araya gelmesiyle oluşan Side Antik Kenti özellikle Helenistik dönemin izlerini taşıyan eserlerle çevrelenmiştir. Tarihin ileri zamanlarında ticaret ve liman kenti olan bu eşsiz belde, günümüzde birçok insanın tatil rotalarından biri olmayı başarmıştır.

Side Antik Kenti’nin girişinde karşınıza çıkacak şehir kapısının ardından sizleri şehir surları, su yolu, caddeler, evler, Antik tiyatro ve Zafer takı beklemektedir. Antik kentin en ünlü yapılarından biri olan Apollon Tapınağı ise çağın ötesinde bir mimari ve tarihi dokuya sahiptir. Bu büyülü kenti gezerken unutulmaz bir tarihi gezi turuna çıkabilir ve yüzyıllar öncesinde yaşamış uygarlıkların hayatına dair izlere yakından bakabilirsiniz.

side sualti muzesi

Side Müzeleri’nde Keşif Turuna Çıkın

Birçok farklı zenginliği bulunan Side’de hem tarihi hem de kültürel bir yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız bu beldenin farklı konseptlere sahip olan müzelerini de ziyaret etmelisiniz. Keşfetmenizi önerdiğimiz başlıca üç müzesi bulunan Side’de ilk adımı Sualtı Müzesi’ne giderek atabilirsiniz. Türkiye’nin ilk sualtı müzesi olan bu müze, ilk açılışını yaptığı 2015 yılından beri 50 binden fazla insan tarafından ziyaret edilmiştir. 

Yaklaşık olarak 100 heykelin bulunduğu sualtı müzesini yalnızca dalış yaparak gezme şansınız bulunuyor. Bu özelliğiyle bile oldukça farklı bir müze gezisi yapmanıza imkan veren Side’de, Türkiye’nin birçok farklı yerinden getirilen heykeller sergileniyor.

Side’yi keşfetme yolculuğunuzda ziyaret etmenizi önerdiğimiz bir diğer durak ise Özel Yörük Müzesi.  Side’nin merkezine yaklaşık on dakikalık mesafede konumlanan bu müze, bölgede hala yaşamlarını sürdüren topluluklardan biri olan Yörüklerin hayatlarının sergilendiği oldukça özel bir müze.

Yörük kültürüyle yetişmiş insanların hem günlük hayatına hem de çalışma koşullarına dair izler bulabileceğiniz bu müze de neredeyse 1000 adet eser bulunuyor. Açık alanında Yörük hayatının canlandırıldığı heykeller ve çadırlar bulunan Yörük Müzesi, Side ziyaretinizin tamamlayacak önemli duraklardan biri.

Eğer siz de bu sene Side’yi ziyaret etmeyi ve bu benzersiz beldenin tarihi yolculuğunu keşfetmeyi düşünüyorsanız Holimax’in uygun seçeneklere sahip otelleriyle tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

 

Yorum Yazın