Kaz Dağları, Türkiye’de Çanakkale ve Balıkesir arasında yer alan bir dağdır. İda dağı olarak da adlandırılan Kaz Dağının çevresi büyük oranda ormanlarla kaplıdır. Bu nedenle, çevrede yerleşim oranı çok düşüktür.  Türkiye’nin önde gelen doğal güzellikleri arasında yer alan Kaz Dağları, her yıl yerli, yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Kaz dağları; her mevsim ayrı bir enerjiye sahip. Bu yüzden yılın hangi zamanında giderseniz gidin burada farklı deneyimlere ve farklı manzaralara şahit olma fırsatı yakalayacaksınız.

Tatil boyunca ruhunu dinlendirmek isteyenler ve şehrin kalabalığından uzaklaşarak yavaşlamak isteyenler için Kaz Dağları, en uygun tatil noktaları arasında bulunuyor. Birbirinden güzel ve konforlu kaz dağları otelleri de turistler için pek çok avantaj sağlamaktadır. Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olduğu bilinen bu bölgede; Milli Park, Sarıkız Türbesi, Yeşilyurt Köyü, Seyir Tepesi gibi gezilecek pek çok yer bulunuyor.

Bu yazımızda Kaz Dağları Gezilecek Yerler konusunu ele almaya çalışacağız.

Kaz Dağları Milli Parkı

kaz daglari milli parki

Yunan mitolojisinde neredeyse her inancın kutsal kabul ettiği yer olarak bilinen Kaz Dağları, özünüze dönmenize ve doğa harikası alanlarıyla huzura kavuşmanıza imkan sağlayacak. Kaz Dağlarına gittiğinizde ilk görmeniz gereken yer, bizce Milli park. Milli park, zengin bir bitki örtüsüne sahip ve içerisinde birçok farklı endemik bitkiyi barındırıyor. Bu endemik bitkileri daha iyi keşfetmek isteyenler için önerimiz, milli parkı bir rehber eşliğinde turlamaları yönünde. Yeşilin her tonuna rastlayacağınız bu yerde, fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız!

Sarıkız Türbesi

1726 m rakıma sahip bir tepede yer alan Sarıkız Türbesi, milli park sınırları içerisinde bulunan, Kaz dağlarında görülmeye değer yerler arasında. Efsanesiyle birçok ziyaretçinin ilgisini çeken Sarıkız türbesi, tarihi geziler yapmayı sevenler için oldukça ilgi çekici bir yer. Efsaneye göre, Kaz dağlarında Sarıkız adında bir kız yaşarmış. Güzelliğiyle oldukça dikkat çeken bu kızın güzelliğini çekemeyenler, halk arasında bir dedikodu yaymaya başlamışlar ve bunun üzerine Sarıkız’ın babası onu Kaz dağının tepesine bırakmış. Sarıkız, burada yaşarken yanına bir kaz gelmiş ve bir tane yumurta bırakmış. Sarıkız bu yumurtaları saklamış ve içinden çıkan kaz yavrularını büyütmüş.

kaz daglari sarikiz

Günler sonra, yolunu kaybetmiş iki yabancı Sarıkız’ın yaşadığı zirveye sığınmak zorunda kalmışlar. Sarıkız, bu davetsiz misafirleri ağırlamış ve evlerine kavuşturmuş. Yabancılar dağdan indikten sonra “Kaz dağlarında çok güzel, ermiş bir kız yaşıyor” demişler. Ve bu hikaye, çevredeki herkese yayılmış.

Oldukça ilginç bir hikayeye sahip olan bu yerde, ‘’Sarıkız Türkmen Şenlikleri’’ adı altında 700 yıllık bir gelenek yaşatılıyor, Türkmenler her yıl Ağustos ayında bu tepeye çıkarak kurban kesip adak adıyorlar.

Yeşilyurt Köyü

yesilyurt koyu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Yeşilyurt köyü, Kaz Dağlarında gezmenizi önerdiğimiz bir diğer yer. Kaz Dağlarının göbeğinde bulunan Yeşilyurt köyü, yaklaşık 200 kişilik bir nüfusa sahip. Köy, zeytin ağaçlarıyla kaplı olan dar sokaklarıyla, otantik taş evleriyle ve çevresinde bulunan samimi dükkanlarıyla, kalbinizi ısıtacak şirin bir yer. Aldığınız her nefeste tazelendiğinizi hissedeceğiniz bu yerde, yavaşlamanın ve sakin yaşamanın derin huzuruna kavuşacağınıza eminiz.

Kaz Dağları Seyir Tepesi

kaz daglari seyir tepesi

Cam seyir terası olarak da adlandırılan seyir tepesi, Şahindere Kanyonu üzerine yapılmıştır. Yaklaşık 836 rakıma sahip olan seyir tepesi, görkemli Kaz Dağları manzarasını gözler önüne seriyor. Kaz dağlarına gittiğinizde seyir tepesine de uğrayarak bu görkemli manzaraya karşı bir keyif kahvesi içmenizi tavsiye ederiz. Son olarak; Seyir tepesine herhangi bir toplu taşıma aracının gitmediğini belirterek, buraya ancak özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tüm bu yerler dışında Kaz Dağlarına gittiğinizde gezmenizi önerdiğimiz noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adatepe Zeytinyağı Müzesi
  • Hasanboğuldu ve Sütuven Şelalesi
  • Zeus Atları
  • Tahtakuşlar Etnografya Müzesi
  • Şahinderesi Kanyonu
  • Tımarhane Adası

Yorum Yazın