Likya Birliği’nin hem coğrafi konumu hem de ticari gücüyle öne çıkan kentlerinden biri olarak bilinen Phalesis, günümüzde Antalya’nın bir ilçesi olan Kemer’e bağlı bir antik kent olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz’e doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulan Phalesis’in M.Ö. 600’lü yılların sonlarında Rodoslu kolonistler tarafından kurulduğu düşünülüyor. Bölgede yapılan kazılar ışığında dönemin önemli bir liman ve ticaret kenti olduğu kanısına varılan Phalesis, Likya Birliği ile Kilikya arasında kalan Pamfilya bölgesinin de içinde yer almaktadır.

Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerine ışık tutan Phalesis, birçok farklı ırk ve uygarlığa ev sahipliği yapmış önemli bir antik kenttir. Birçok yönden ilgi çekici bir antik kent olmayı başaran Phalesis’e biraz daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Phaselis koyu antik kenti

Dört Limanlı Bir Antik Kent

Antalya’nın tarihini keşfetmek isteyenler için harika bir rota olan Phalesis Antik Kenti, birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Tam anlamıyla bir Akdeniz kenti olan Phalesis, uzun yıllar boyunca Likya’nın doğusunda bulunan en önemli limanlara sahipti. Toplamda dört adet limanı bulunan bu kent, kurulduğu dönemden itibaren bu bölgede bulunan en önemli ticaret merkezlerinden biri olmayı başarmıştır.

Hem deniz ticareti hem de yerel ticaretiyle bir yerleşim merkezi olarak faaliyet gösterdiği yıllarda zengin ve güçlü bir Likya şehri olduğu düşünülen Phalesis, Yunan ve Roma İmparatorluğu gibi birçok farklı uygarlığın aynı anda yaşadığı nadir kentlerden biridir. Persler, Lmyra’lılar ve Büyük İskender gibi dönemin güçlü krallarına ve uygarlıklarına dair izlere rastlayabileceğiniz Phalesis, bu konumda dört farklı limana sahip olan tek kenttir.

Kuzey Limanı, Savaş Limanı, Korunmuş Liman ve Güneş Limanı olarak adlandırılan bu limanlar  hem ticari açıdan hem de olası bir savaş tehdidi ile mücadele etmek açısından önem arz ediyordu. Kuruluşundan itibaren birçok krallık tarafından fethedilen bu kent, tarih öncesi dönemlerde bile insanların Akdeniz’e olan ilgisine dair önemli ipuçları barındırıyor.

phaselis antalya antik kent

Phalesis’te Keşfetmeniz Gereken Antik Yapılar

Antalya’nın kültürel ve tarihi zenginliklerini keşfedebileceğiniz antik kentlerden biri olan Phalesis’te keşfetmeniz gereken birçok antik yapı bulunuyor. Selçuklular, Romalılar ve Bizanslıların sosyal yaşamlarına ve şehir yapılarına dair izler görebileceğiniz Phalesis’te Helenistik Dönem’in izlerini taşıyan antik tiyatro da önemli yapılar arasındadır.

Eski surlar, anıt mezarlar ve su kemerlerinin yanı sıra bazelika, tapınaklarıyla da tipik bir Akdeniz kenti olduğunu söyleyebileceğimiz Phalesis, dört farklı antik limanla çevrelenmiştir. Toplamda üç adet agoraya sahip olan Phalesis’te görebileceğiniz Roma hamamları da keşfetmeniz gereken yapılar arasında. Bir diğer yandan, şehrin tanrısı olduğuna inanılan Athena için yapılan tapınağın da bu bölgede olduğu düşünülüyor.

kemer

Kemer’i Keşif Turuna Çıkın

Antalya’da Phalesis Antik Kenti’ni ziyaret etmişken bu bölgeye oldukça yakın bir konumda bulunan Kemer’i de mutlaka keşfetmenizi öneririz. Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biri olan Kemer, tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ve konaklama seçenekleriyle de göz dolduran eşsiz bir Akdeniz kenti.

Tekirova, Beldibi ve Kumluca gibi turizmin canlı olduğu birçok mahalleye sahip olan Kemer, son yıllarda yapılan otel yatırımları ile birlikte hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Günümüzde Antalya’nın tercih edilen turizm bölgelerinden biri olmayı başaran Kemer otellerinde herkese uyabilecek konaklama alternatifleri bulunuyor.

Beyaz kumlarla çevrili sahili, berrak denizi ve farklı aktivite seçenekleriyle her yıl binlerce turisti ağırlayan Kemer’de dilerseniz Phalesis gibi antik kentleri keşfettikten sonra denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Holimax’in farklı konaklama seçenekleri arasından seçim yaparak Kemer tatilinizi kusursuz kılmak için hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

Yorum Yazın