Fethiye ile Kalkan bölgelerinin arasında kalan saklı cennet Patara Antik Kent, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş köyü içerisinde yer alır. Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Patara, Likya döneminin en önemli liman şehirlerinden biri olarak kurulmuştur. 

Patara gezilecek yerler arasında Patara Antik Kent ve Patara Plajı görülmeye değer güzelliktedir. 2020 yılını Patara Yılı olarak ilan eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ilan ile hem ülkemizin hem de Patara Antik Kenti’nin tarihi zenginliğini dünyaya tanıtacak hale gelmiştir. Meclis binası, amfi tiyatrosu, su yolları gibi pek çok değerleri yapılarıyla tarihi zenginliği içinde barındırır.

Patara Antik Kenti Hakkında 

Patara, Helenistik Dönem’de Likya’nın en önemli liman şehri ve başkenti olarak yer alır. Liman şehri olarak kurulduğu için Akdeniz deniz ticaretinde önemli bir yer edinmiştir. 

Binlerce yıldır adını değiştirmeden koruyabilen Patara, kurulduğu dönemde kısa sürede büyük bir refaha kavuşmuştur. 1988 yılında Patara’nın doğu yamacında başlayan kazı çalışmaları sonucunda meclis binası, tiyatro, zafer takları, bulvar, hamam, tahıl ambarı ve deniz feneri çıkarılmıştır. 

Likya Birliği Meclisi’nde oy hakkına sahip 23 kent arasında bulunur.  

Arkeologların aktardıklarına göre günümüzde Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas (Aziz Nikolas) MÖ 4. yy’da Patara’da doğmuş ve yaşamıştır. 

Patara Antik Kenti Gezilecek Yerler 

Patara Antik Kenti’nin içerisinde yer alan meclis binası dünyanın ayakta kalan ilk meclis binası olarak bilinmektedir. Amfi tiyatronun karşısına inşa edilen 20 sıralı 1400 kişi kapasiteli bu meclis binası, TBMM tarafından restore edilmiştir. 

patara antik kenti 1

Patara Antik Kenti’nin içinde en önemli yapılardan biri olarak yer alan amfi tiyatro antik kentin güney ucunda Kurşunlu Tepede bulunur. Lahit mezar, Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman, tahıl ambarı ve meclis binasının batısında dünyanın en eski deniz feneri bulunur. 1905 yılında inşa edilmiş ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu Patara Antik Kent içinde yer alır. 

Dünyaca Ünlü Patara Plajı 

patara plajı

Dünyanın en güzel plajları arasında yer alan Patara Plajı, 18 km uzunluğa sahiptir. Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında yer alan Patara Plajı, Kaş merkeze 43 kilometre uzaklıkta bulunur. 

Maldivler’i andıran bembeyaz kumları ve masmavi, berrak denizi ile dikkat çeken Patara Plajı, aynı zamanda Caretta Carettalar’ın milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olarak yer alır. 

Denizi sığ ve sakin olan Patara Plajı, eşsiz gün batımı manzarası ile ziyaretçilerine muazzam bir görsel şölen sunar. Akşam saatlerine yakın bir vakitte plajı ziyaret ederek bu eşsiz manzaraya yakından şahit olmanızı tavsiye ederiz. 

Patara Kum Tepeleri

patara kum tepeleri

Patara Plajı’nın ortasında kalan kum tepeleri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeker. Yeşilçam Türk filmlerinde çöl sahnelerinin büyük çoğunluğu Patara plajındaki kum tepelerinde çekilmiştir.  Mısır çöllerini aratmayan Patara Kum Tepeleri günümüzde yerli, yabancı karavan tatilcilerine ev sahipliği yapar. Son 3 yılda ziyaretçi sayısı artan Patara Kum Tepeleri, eşsiz manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakır. 

Havanın gün boyu rüzgarlı olması nedeniyle tepeleri şekillendiren kumlar sürekli yer değiştirebilir. Kendinizi çöldeymiş gibi hissedebileceğiniz bu muhteşem kum tepeleri üzerinde çıplak ayakla yürüyerek denize ulaşabilirsiniz. Eşsiz gün batımı manzarasının tadını çıkararak şahane fotoğraflar yakalayabilirsiniz. 

Patara Antik Kenti, Patara Plajı ve kum tepelerini yakından keşfetmek istiyorsanız Holimax sitesinde yer alan Antalya otellerini değerlendirebilirsiniz. Her bütçe ve zevke hitap eden oteller arasında dilediğiniz otel, lokasyon seçimlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Erken rezervasyon seçenekleri ve avantajlı kampanyalarla yaz tatilinizi uyguna getirebilirsiniz. 

 

Yorum Yazın