Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan güzide şehrimiz Rize, ılıman iklime sahip en yağışlı illerden biridir. Yaklaşık 350 bin nüfuslu ilde 12 ilçe bulunur.

Rize, Karadeniz Bölgesi’nin pek çok karakteristik özelliğini taşır. Şehrin başta yaylaları olmak üzere gölleri, dağları, vadileri, dereleri ve köprüleri önemli turistik değerlerdir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarındaki yayla turizmi bir hayli hareketli geçer.

 

Rize Yaylaları

Kaçkar sıradağları eteklerindeki bulunan Rize yaylaları doğal güzellikleri ve şirin evleri ile Rize’nin güzelliğine renk katar. Rize’de bulunan başlıca yaylalar arasında Anzer, Ovit, Gölyayla, Ambarlı, Ayder, Kavron, Elevit, Palovit ve Samislat gibi yaylaları sıralamak mümkündür. İşte, Rize’nin bazı turistik yaylaları:

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası, Rize denildiğinde akla ilk gelen önemli turizm merkezlerinden biridir. Deniz seviyesinden 1350 metre yüksekte bulunan yayla, ilk önce 1944 tarihinde milli park ilan edilmiş daha sonra ise 1987 yılında turizm bölgesi kategorisi içerisine dahil edilmiştir.

Ayder, kayın ve ladin ağaçlarından oluşan ormanları, dinlendirici yeşil bitki örtüsü ve otantik görünümlü Hemşin evleri ile etkileyici bir güzelliğe sahiptir. Ayder yaylasına çıktığınızda Ayder’in şifalı kaplıcalarına uğramayı ve enfes balından tatmayı unutmayın. Rize’nin meşhur Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası, benzersiz doğası ile birlikte sağlık turizmi bakımından da son derece ünlüdür.

Ayder Yaylası’na özel aracınızla taksi veya halk otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Yol boyunca göreceğiniz Aşıklar, Bulut ve Gürgendibi şelaleleri ile Kaçkar Dağları’nın manzarasından gözlerinizi almanız çok zor olur. İlkbahar ve yaz aylarında düzenlenen birçok festival ve konserden birini mutlaka Ayder gezinize denk getirebilirsiniz.

Sal Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı bulunan Sal Yaylası, ilçenin merkezinden yaklaşık 1,5–2 saatlik bir mesafededir. Sal Yaylası denizden 2070 yüksekliktedir ve Potuk Yaylası’na komşu olduğu için, buradan yürüyerek yaklaşık 15 dakikada Sal Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Eğer Sal Yaylası’na daha kolay şekilde ulaşmak isterseniz, daha çok yaz veya bahar aylarını tercih etmelisiniz. Aksi takdirde, kış aylarında hava koşulları ve yol durumu nedeniyle yaylaya ulaşmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

Gito Yaylası

Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde bulunan Gito Yaylası, son yıllarda şehrin en popüler turizm noktalarından biri haline gelmiştir. Gito Yaylası’nın çok popüler olmasının nedeni, nefes kesen manzarası ve muhteşem doğasıdır. Gito Yaylası’nda ayağınızı yerden kesen bulutlarla kaplı enfes bir manzara ile sık sık karşılaşabilirsiniz.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 35 km uzaklıkta konumlanan Gito Yaylası’na ulaşırken, harika bir orman yolundan geçerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Yaylaya halk otobüsü veya minibüs gibi vasıtalarla çıkılamadığından dolayı özel araçlar veya turlar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Kavrun Yaylası

Kavrun Yaylası Rize’nin en büyük yaylası unvanına sahiptir. Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan yayla 2240 metre yükseklikte yer alır.

Konumu gereği arabayla kolay bir şekilde ulaşabilen Kavrun Yaylası’nda yayla turizmi çok yoğun bir şekilde yaşanır. Rize’de bulunan 3 turizm merkezinden biri olan Kavrun Yaylası’nda, yaklaşık 240 yayla evi vardır.

Yaz aylarında nüfusu oldukça kalabalıklaşan Kavrun Yaylası’nda Ağustos ayı başından Eylül ayının ikinci haftasına kadar yayla şenlikleri düzenlenir.  Bu şenliklere pek çok sayıda yabancı ve yerli turist akın eder ve bu önemli şenlik “Vartevor Şenliği” olarak da bilinir

Petran Yaylası

 İkizdere ilçesinde yer alan ve ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Anzer Yaylası’na da çok yakın olan Petran Yaylası’nın denizden 1352 metre yüksekliktedir. Petran Yaylası’nda İyidere ve İkizdere ilçelerine bağlı köylerin bir kısmı yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerini yürütür.

Yaz mevsiminde giderek nüfusu artan yaylada, geleneksel yayla evleri dikkat çeker. Petran Kayak Festivali ve ”Lazboard” adı verilen kayak tahtası yarışları ile meşhur olan yayla yaz ve kış hareketlidir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu yaylada muhteşem manzara eşliğinde doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Yorum Yazın