Yazın keyfi; deniz, kum, güneş üçlemesiyle çıkar, hepimiz biliyoruz. Denizden sonra şezlonga uzanıp bronzlaşmanın keyfi de bir başka olur. Ama bunu doğru bir şekilde yapmazsanız tatiliniz zehir olabilir. Kızarmış bir tenin verdiği acı, tarif edilemez. Yaz yavaş yavaş yaklaşırken ve tatil planları yapılıyorken sağlıklı bronzlaşmanın püf noktalarını bilmek eminiz çok işinize yarayacaktır!

saglikli bronz

Sağlıklı Bronzlaşmanın Püf Noktaları

Bronzlaşmak;  güneşten veya solaryumdan gelen ultraviyole ışık ile cildin temas etmesi sonucu, derinin renk değiştirip daha koyu bir hal almasıdır.

Güneş ışığının vücudumuza sağladığı yararlar saymakla bitmez. Güneşteki D vitamini bizleri; kemik erimesi, erken yaşlanma, kansızlık, kanser, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklardan korur. Bütün bunların yanında güneşe aşırı miktarda maruz kalındığında zararlı sonuçlar otaya çıkabilir. Cilt kanseri, deri bozuklukları gibi rahatsızlıklar, güneşe aşırı miktarda maruz kalındığında ortaya çıkabilecek durumlar arasında yer alır.

Özellikle yazın bronz bir tene sahip olmak için belki saatlerce güneşin altında kalırız ama doğru bir şekilde bronzlaşmanın da bazı püf noktaları vardır. Yani güneşten doğru faydalanmak ve tatilde sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak bizim elimizde! Peki sağlıklı bronzlaşmak nasıl olur? Gelin hep birlikte sağlıklı bronzlaşmanın püf noktalarına bakalım.

gunse kremi

 

1.      Mutlaka koruyuculuğu yüksek bir güneş kremi tercih edin.

Güneş kremi, cilt sağlığımız açısından oldukça önemli. Hem doğru ve sağlıklı bronzlaşmak hem de olası zararları engellemek için mutlaka güneş koruma faktörü (SPS) yüksek bir güneş kremi temin edin. Denizi veya havuza girdikten sonra güneş kreminizi tazeleyin. Bunlara dikkat etmek, güneş yanıklarını engeller ve sağlıklı bir şekilde bronzlaşmanıza yardım olur.

tatil zehir olmasin

2.      Suya yakın yerlerde güneşlenin.

Suya yakın yerlerde güneşlenin. Cildiniz uzun süre güneşle temas ettiğinden çok fazla kuruyacaktır. Denize yakın, nemli bir yerde güneşlenmek hem sağlığınız açısından hem de güzel bronzlaşmanız açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur.

tatil gunes 2

3.      Vücudunuzun her tarafını eşit bir şekilde bronzlaştırmaya özen gösterin.

Vücudunuzun eşit bir şekilde bronzlaşmasına özen gösterin. En az 15 dakikada bir pozisyonunuzu değiştirirseniz doğru bir şekilde bronzlaşabilirsiniz. Aynı pozisyonda 20-30 dakikadan fazla kalmamaya dikkat edin.

gozluk sapka

4.      Gözlük ve şapka kullanın.

Gözlerinizi ve başınızı mutlaka güneşten korumanız gerekir. Bu yüzden gözlük ve şapka takmanızda büyük yarar vardır.

nemlendirici

5.      Nemlendirici kullanın.

Güneş, cildimizi kurutur. Güneş kremi sürmüş olsanız bile sonrasında mutlaka vücut nemlendiricisi kullanın. Cildinizi yoğun nemlendiricilerle sürekli besleyerek bronzluğunuzu daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Özellikle duştan sonra bronzluğun da etkisiyle cildiniz fazlasıyla kuru olacaktır. Bu yüzden iyi nemlendiren bir vücut nemlendirici kullanmanız da fayda var!

bol su

6.      Bol bol su için!

Keyifli yaz akşamlarında, bronz bir tenin ışıltısından ve ay ışığından güzel ne olabilir? Işıl ışıl bir bronzluğa sahip olmak istiyorsanız günde en az 8 bardak su içmeniz gerekir. Nemlendiricilerin yanında bol bol su içmek de cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu sayede sağlıklı bir cilt görünümü elde etmiş olacaksınız.

 

7.      Parfüm, deodorant gibi kimyasal içeren ürünler kullanmayın.

Parfüm, deodorant ya da herhangi bir kimyasal içeren vücut spreyleri, nemlendiriciler kullanmayın. Bu tür kimyasallar, cildinizin güneş altında lekelenmesine ve ciltte renk bozukluklarına yol açabilir. Parfümü, cildinize sıkmak yerine; elbisenizin üzerine veya içine, saçınıza sıkabilirsiniz. Parfüm ve deodorantı bu süreçte teninize değdirmekten olabildiğince kaçının.

Bonus:

  • Sağlıklı bir şekilde bronzlaşabilmek için; güneş ışınlarının dik konuma geldiği vakitlerde güneşe çıkmamaya özen gösterin. Bu vakitler; öğleden önce 11.00 ve öğleden sonra 15.00 arasını kapsar.
  • Güneş ışınlarının dik konuma geldiği vakitlerde vücudunuzu, özellikle sırt, baş ve omuz bölgelerinizi korumaya özen gösterin.
  • Sadece uzanarak bronzlaşmanıza gerek yok. Plajda voleybol oynarken, yüzerken veya şezlongda yemek yerken de bronzlaşmanız mümkün. Tabii ki güneş kreminizi sürerek!