Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesinde bulunan saklı cennet Kelebekler Vadisi, muhteşem bir manzara ev sahipliği yapmasının yanı sıra sahip olduğu bitki ve kelebek türleriyle de eşsiz bir bölge olma özelliğini taşıyor. UNESCO’nun Dünya Mirası listesine girmeye hak kazanan bu saklı kent, Fethiye bölgesinde tatil yapmayı planlayanların es geçemediği rotalar arasında bulunuyor. Şubat 1995’de doğal sit alanı olarak koruma altına alındıktan sonra günümüze kadar geçen sürede binlerce insanı kendisine hayran bırakan Kelebekler Vadisi’ni tatil rotanıza eklediğiniz için asla pişman olmayacaksınız.

kelebekler vadisi tarhi

Kelebekler Vadisi’nin Etkileyici Tarihi

Likya Uygarlığı’nın bir parçası olan Fethiye, oldukça zengin bir tarihe geçmişe sahip. Bizans, Roma ve Yunan İmparatorluklarına dönem dönem ev sahipliği yapmış bir bölge olan Fethiye’de Kelebekler Vadisi’nin de doğuşu M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanıyor. 

Likyalıların yerleşim alanlarından biri olan ‘’Perdicia’’ bölgesinin altında yer alan Kelebekler Vadisi geçmişte Faralya olarak bilinen Uzunyurt Köyü’ne oldukça yakın bir konumdadır. Fethiye’nin merkezine yaklaşık olarak 25 km mesafede bulunan bu köyün her köşesinde geçmişte yaşayan uygarlıkların izlerine rastlayabilirsiniz.

Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmesiyle şimdiki Türkiye’nin bir parçası olan Fethiye, ülkemizin önemli turizm bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. 70’li yıllarda fotoğrafçı Rıfat  Kılar tarafından konulan ‘’Kelebekler Vadisi’’ adını alan bu bölgenin önceki isminin ‘’Güdürümsu’’ olduğu biliniyor. Uzun yıllar süren bir çalışmanın ardından 90’lu yıllarda koruma altına alınan Kelebekler Vadisi, doğa severlerin istikrarının ve başarısının önemli bir göstergesi.

Uzun yıllar saklıkent olarak tanımlanan bu vadi, şimdilerde dünyanın farklı bölgelerinden Türkiye’yi keşfetmek için gelen turistlerin gönlünde taht kuran rotalar arasında bulunuyor.

kebekler vadisi yapilacak aktivi

Kelebekler Vadisi’nde Yapılacak Aktiviteler

Hem doğayla iç içe olacağınız hem de farklı ve heyecanlı aktivitelere katılacağınız bir gün geçirmek için Kelebekler Vadisi muhteşem bir tercih olabilir. 80 türden fazla kelebeğe ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan bu vadiyi muhteşem bir manzara eşliğinde yürüyüş yaparak keşfetmeye başlayabilirsiniz. Şelale yakınlarında bulunan tesis ve restoranlarda yapacağınız güzel bir kahvaltının ardından Kelebekler Vadisi’ne biraz daha yakından bakmak için rotanızı şelaleye çevirebilirsiniz.

Eğer sakin bir gün geçirmeyi planlıyorsanız bölgede bulunan atölyelere katılabilir, etraftaki güzellikleri seyredebilir ve şelalenin gürültüsüyle zihninizi boşaltacağınız birkaç saat geçirebilirsiniz. Fakat, bu vadiye gelmişken bütün eğlenceli aktiviteleri denemek istiyorum diyenlerdenseniz size önereceğimiz ilk aktivite scuba diving olacak. 

Uzman dalgıçlarla birlikte vadinin su altını keşfedebileceğiniz bu aktivite Fethiye tatilinizin unutulmaz detaylarından biri olacaktır. Adrenalin tutkunlarının çok seveceği bir diğer eğlenceli aktivite ise yamaç paraşütü. Fethiye’nin birçok bölgesinde yapılan bu aktiviteyle Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz’e metrelerce yüksekten bakarak keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

kelebekler vadisi konaklama

Kelebekler Vadisi’nde Konaklama Seçenekleri

Kelebekler Vadisi’ni de içine alan bir bölge olan Fethiye’de tatil yapmayı planlıyorsanız konaklama için tercih edebileceğiniz birçok alternatif bulabilirsiniz. Doğayla bütünleşeceğiniz bir konaklama seçeneği olan kamp ve bungalov evleri dilerseniz Kelebekler Vadisi’nde dilerseniz de Fethiye’nin farklı bölgelerinde tercih edebilirsiniz. Kelebekler Vadisi’nde güneşin doğuşuna ve batışına şahit olacağınız kamp bölgelerinde sevdiklerinizle unutulmaz anlar biriktirebilirsiniz.

Eşsiz Kelebekler Vadisi’nin yanı sıra Ölüdeniz ve koylarıyla da dikkat çeken Fethiye’de tüm beklentilerinize cevap verecek bir otel bulmak da hiç de zor olmayacaktır. Ailenizle birlikte konaklayabileceğiniz Fethiye otellerinde havuz, SPA, masaj ve açık büfe gibi hizmetlerden yararlanabileceğiniz birçok seçenek karşımıza çıkıyor. 

Kelebekler Vadisi’ni ziyaret etmek isteyenlere özel otel seçenekleriyle kusursuz bir tatil vadeden Holimax’i hemen keşfedebilir ve bu yaz için yerinizi ayırtabilirsiniz.

Yorum Yazın