Müzik dinlemenin birçok yönden faydalı olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma var. Örneğin, ruh hali için depresyon ve anksiyete ile mücadele için iyidir. Beyin ve aynı zamanda kalp için iyidir. Tüm bu faydalar, ancak, doğru sistemi uyguladığımızda işe yarar. Doğru frekanslar ve doğru kulaklıklarla seyahatte size büyük rahatlık sağlar.

Araba kullanırken veya seyahat ederken çoğumuz müzik veya radyo dinlemeyi severiz. Açıkçası, herkes kendi kişisel müzik zevkine sahiptir ve istediği parçaları ücretsiz olarak indirerek dinleyebileceği sayısız web sitesi vardır. Ancak herkesin kabul ettiği bazı şarkılar var. Onlar şehir dışına kısa bir yolculuktan sonra eve dönüş, yolculuklar hakkında, hatta bazen metaforik bile olsa, bir varış noktasına doğru giderken duyulması mükemmel olan şarkılardır.

Seyahate çıkmadan önce hazırlayacağınız şarkı listesi sizi rahatlatır. Uzun bir yolunuz varsa birbirinden farklı şarkılardan oluşan bir liste oluşturmanızı öneririz. Örneğin ilk 15 şarkıyı klasik seçebilirsiniz. Sonrası için daha hareketli 15 şarkı ve romantik, enstrümantal seçimler olabilir. Önemli olan sıkıldığınızda değiştirebileceğiniz şekilde bir listeye sahip olmaktır.

Eski kültürlerde müzik her zaman bir manevi yükselme ve meditasyon aracı olmuştur: Yalnızca Doğu’da değil, Batı’da da örneğin Gregoryen tezahüratlarını düşünün. Ancak bugün bilim bile, müziğin -doğru olanın doğru bir şekilde duyulduğunu – birçok yönden yararlı olabileceğini doğrular. Sadece günlerimizi neşelendirmek ile kalmaz, stresi azaltır aynı zamanda kalp ve beyin için de doğru şarkıyı dinlemek iyidir.

Örneğin, Kaohsiung Tıp Üniversitesi tarafından yapılan ve BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Mozart’ın müziğinin epileptik nöbetleri nasıl azaltabileceğini gösteriyor. O zaman Geleneksel Çin Tıbbı, müziğin gerçek bir şifa aracı olduğuna inanıyor.Missouri Üniversitesi tarafından yapılan bir başka çalışmada müzik dinlemenin ruh halini iyileştirdiği ve mutluluğu desteklediği belirtilmektedir.

Seyahatte Klasik Müzik Sizi Rahatlatır

Duyduğumuz frekans tipi belirleyicidir. Faydalı olan frekanslardan biri klasik müziktir. Klasik müzik genel olarak yumuşak ve pozitif frekanslardan oluştuğundan tüm yolculuklar için en faydalı listelerden biridir. Özellikle kapalı kalma korkusu ve uçuş korkusu yaşayan kişilere klasik müzik listesi yaparak uçuş boyunca dinlemelerini öneriyoruz. Mozart, Vivaldi gibi dünyaca ünlü klasik müzik bestecilerinin eserlerinden en sevdiklerinizi listenize gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz.

İçsel farkındalığı teşvik etmek, refahımızı artırmak ve ruh halimizi iyileştirmek için birçok zihinsel uygulama var. Mozart’ı çay yudumlarken, şehirde dolaşırken yâda yolculuk sırasında vücudunuzu bir dansın coşkusunda bırakmak istediğinizde dinleyebilirisiniz. Bilimsel araştırmalar şimdi bize müziğin vücudumuz üzerinde fizyolojik bir etkiye sahip olduğunu ve konsantrasyonu artırabildiğini, stresi azalttığını, antidepresan gibi faydalı olduğunu ve daha birçok faydasını gösteriyor.

Müziğin yararlarının ruh sağlığı üzerindeki etkileri binlerce yıldır bilinmektedir. Platon’dan Konfüçyüs’e kadar İsrail’in krallarına kadar uzanan eski filozoflar müziğin övgüsünü seslendirdi ve stresi azaltmak için kullandı. Askeri gruplar, askerlere güven ve cesaret vermek için müziğin gücünü kullanıyorlar. Spor etkinliklerinde müziği coşku uyandırmak için kullanılır. Müzikli ile alfabe daha hızlı ve kolay ezberlenir. Alışveriş merkezleri, tüketicileri mağazalarda kalmaya ve alışveriş yapmaya teşvik etmek için müziği kullanıyor. Diş hekimleri sinir hastalarını sakinleştirmek için müzikal arka plan kullanıyor.

Peki, siz neden uçuş korkunuzu hafifletmek için yâda seyahati eğlenceli hale getirmek için kullanmayasınız?

Uçuşta hangi müzik türlerini dinlememelisiniz?

Klasik müziğin frekansı her ne kadar yumuşak ve rahatlatıcı ise rock ve metal müzik tam tersidir. Maalesef bu müzik türleri negatif frekanslardan oluşur.

İkinci olarak dinlememeniz gereken müzik sizde kötü anılar bırakan müziklerdir. Örneğin anneniz ile dinlerken mutlu olduğunuz bir şarkı her zaman işe yaramaz. Anneniz vefat etti ise bu şarkıyı dinlemek size duygu yoğunluğu vererek rahatsız edebilir. Neşe ile çıktığınız bir yolculuk için kesinlikle doğru seçim değildir. .

Uçuşta Hangi Dillerde Müzik Listesi Oluşturmak Gerekir?

Dil önemli bir faktör olsa da önemli olan müziğin frekansıdır. Dilediğiniz dilde şarkı listesi yapabilirsiniz. Önemli olan negatif frekanslardan uzak kalmanızdır.

İşte size seyahatinizi daha neşeli hale getirecek bir liste sunuyoruz. Hem yabancı hem Türk birkaç farklı parça listeledik. Umarız hoşunuza gider iyi dinlemeler…

  1. Duman – Senden Daha Güzel
  2. Sweet Home Alabama” Lynyrd Skynyrd
  3. Demet Sağıroğlu – Arnavut kaldırımı
  4. Haluk Levent – Akdeniz akşamları
  5. Hakan Peker – Bir Efsane
  6. Road to Nowhere Talking Heads
  7. If it makes you happy Sheryl Crow
  8. Vivaldi 4 Mevsim Konçertosu
  9. Born to Be Wild Steppenwolf
  10. Mozart Piano Solo

Yorum Yazın