Adını Amazon Kraliçesi Sinope’den aldığı söylenen Sinop, tarihi ve doğal yerleri açısından oldukça zengin bir turizm merkezi olarak yer alıyor. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak gösterilen Sinop, aynı zamanda Türkiye’nin en sakin şehri (Cittaslow) seçilmiştir. 

Ülkemizin kuzey kıyısında Karadeniz ormanlarıyla birleştiği noktada konumlanan bu güzel şehir İnceburun Feneri’ne sahip kentimizdir aynı zamanda. Yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla yerli, yabancı turistlerin uğrak noktası olan Sinop’ta görülmesi gereken yerler arasında görülmeye değer tarihi ve doğal güzellikler bulunuyor. 

Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop merkeze 1 km uzaklıkta bulunuyor. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan çok eski bir yapı olarak yer alıyor. 

1887 yılından itibaren zindan olarak kullanılmış, yüksek duvarları, soğuk koğuşları ile sürgün hayatlara tanıklık etmiştir. Geçmişten izler taşıyan Tarihi Sinop Cezaevi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Eşsiz ve özel bir mimariye sahip tarihi cezaevinin içerisinde 28 koğuş ve bir atölye yer alıyor. Haftanın her günü açık olan bu tarihi binayı görmeden Sinop’tan ayrılmayın. 

İnceburun Feneri 

inceburun feneri

Türkiye’nin en kuzey ucu olarak dikkat çeken İnceburun Feneri, Sinop şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor. Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşı kayalıklar üzerine inşa edilmiş ve Sinop ile özdeşleşen bu tarihi fener 1863 yılında inşa edilmiştir. 

12 metre uzunluğa sahip İnceburun Feneri, bembeyaz kulesi ve eşsiz manzarasıyla göz kamaştırıyor. Yılın her mevsimi birçok ziyaretçi ağırlayan fenerin çevresinde tarihi kalıntılar, arkeolojik ve etnografik yer alıyor. 

Sinop Kalesi

sinop kalesi

Sinop şehrinin tam merkezinde konumlanan Sinop Kalesi, şehrin sembol yapılarından biri olarak yer alıyor. 2003 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. 

MÖ 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Sinop Kalesi şehri korumak amacıyla inşa edilmiştir. 25 metre uzunluğa sahip tarihi kale Roma, Anadolu Selçukluları ve Bizans dönemlerinde birkaç kez onarım görmüştür. Günümüzde ziyarete açık olan tarihi kale içerisinde dolaşabilir, mimarisini yakından inceleyebilirsiniz. 

Alaaddin Camii

alaaddin camii

Sinop şehir merkezinde yer alan Alaaddin Camii, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın isteği üzerine yaptırılmıştır. 1200’lü yıllara ait bu tarihi caminin mihrabı mermerden yapılmıştır. 

İlk günkü mimarisi ile günümüze kadar ulaşan tarihi eserin minaresi caminin dışında yer alıyor. Bu özelliğiyle ilgi çekici bir yapı olan Alaaddin Camii, ziyaretçilerine dönemin mimarisinden örnekler sunuyor. 2008-2009 yılları arasında onarımdan geçen bu tarihi caminin avlu kısmında Candaroğulları Beyliği’ne ait bir türbe yer alıyor. 

Hamsilos Koyu

hamsilos koyu

Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğini taşıyan Hamsilos Koyu, Sinop şehir merkezinden 17 km uzaklıkta yer alıyor. 1. derece doğal SİT alanı olarak korunan bu koy eşsiz manzarasıyla göz kamaştırıyor. 

Sakin ve dingin ortamıyla yerli, yabancı turistlerin cezbeden bu koy, kamp ve piknik alanları için oldukça elverişlidir. Yeşille mavinin buluştuğu noktada yer alan el değmemiş doğa harikası bu koyda keyifli yürüyüşler yapabilir, şahane fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Akliman Koyu

akliman

Yemyeşil ormanların ve masmavi denizin kucaklaştığı ince beyaz kumlar sahip Akliman Koyu, Sinop merkeze 9 km uzaklıkta yer alıyor. Doğa ile iç içe eşsiz manzaralara sahip doğal bir alan bu doğa mucizesi Akliman Koyu içerisinde piknik yerleri, kamp alanları ve moteller bulunuyor. 

Boydan boya balıkçı tekneleri ile çevrelenen koyda Hamsilos Koyu’na giden gezi tekneleri yer alıyor. Ağaçların altında keyif yapabileceğiniz bu muhteşem koyun denizi ılık ve sakindir.  

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlica selaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop şehir merkezinden 45 km uzaklıkta yer alıyor. Büyüklü küçüklü 28 şelaleden oluşan 2 km uzunluğundaki vadiye yayılan bu doğa harikası Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Karadeniz’in en güzel şelalelerinden biri olarak yer alıyor.

Ziyaretçilerine görsel bir şölen ve dinlendirici bir ortam sunan şelalenin çevresinde ziyaret edebileceğiniz, balık tutabileceğiniz göller yer alıyor. Aynı zamanda kamp, trekking ve piknik yapmak için uygun olan şelalelerin çevresinde kafe yer alıyor. 

Sinop’un tarihi ve doğal güzelliklerini yerinde görmek ve çevre illerde konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak için Holimax’te yer alan şehir otellerini inceleyebilirsiniz. 

 

Yorum Yazın