Ege’nin ve ülkemizin gözde tatil cenneti Çeşme, masmavi denizi, sıcak iklimi göz alıcı plajları, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleri ile tatilcilerin ilgisini çekmektedir. Ege mutfağının en ünlü lezzetlerini içerisinde barındıran Çeşme mutfağında her damak zevkine uygun zeytinyağlı, otlu, hafif ve nefis lezzetler yer alır. Çeşme’nin yöresel lezzetleri arasında deniz börülcesi, kumru, ısırgan otu, deniz mahsülleri, kenger, boyoz, sakız reçeli gibi pek çok lezzet öne çıkar. 

deniz borulcesi

Deniz Börülcesi 

Deniz börülcesi, Ege mutfağı ve Çeşme bölgesinin popüler zeytinyağlı lezzetlerinin başında gelir. Besin değerini denizden alan bir ot çeşidi olan deniz börülcesi akşam yemekleri ve balığın yanında meze olarak tüketilir. 

Bol suda bekletilip yıkanan börülceler haşlandıktan sonra zeytinyağı, sirke ve nar ekşisi ile harmanlanıp çeşitli baharatlarla tatlandırılarak servis edilir. Hafif ve lezzetli bir zeytinyağlı yemek olan deniz börülcesini lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz. 

kenger

Kenger 

Çeşme’nin yöresel yemekleri arasında bulunan Kenger, hafif ve lezzetli tadıyla öne çıkar. Ege’nin Çeşme bölgesinde yetişen özel bir şifalı ot olan Kenger kullanılarak hazırlanan bu yemek ister kuzu etli ister sade sebze olarak tercih edilebilir. 

Kuzu eti eklenince tadından yenmeyen bu nefis lezzet zeytinyağlı ile pişirilir. Kenger yemeğini Çeşme’de ev yemekleri yapan lokantalarda ve sulu et yemeği sunan restoranlarda bulabilirsiniz. 

kumru

Kumru 

Çeşme’nin sembolü haline gelmiş yöresel lezzeti kumru bölgenin pek çok restoranında özenle hazırlanır. Damaklarda tat bırakan bu nefis lezzet Çeşme’de çok fazla tercih edilir. Nohut mayası ile hazırlanan kumru ekmeği ikiye bölünerek içerisine kızarmış peynir, kızarmış sucuk, domates, turşu, mayonez ve ketçap eklenerek servis edilir. 

isirganotu

Isırgan Otu

Şifa deposu ısırgan otu farklı yöntemlerle pişirilen sağlıklı hafif bir yemektir. Çorba, meze, börek ve yemek olarak her bir şeyi yapılan bu lezzet Çeşme’de denenmesi gereken tatlar arasında bulunur. 

Halk arasında bir tür ilaç olarak bilinen ısırgan otu yemeği yıkanmış ve ayıklanmış bir şekilde suda haşlanır. Haşlandıktan sonra koyulaşana kadar pişirilir. İstenilen kıvama geldiğinde isteğe göre yoğurtlu olarak servis edilir. 

arapsaci

Arapsaçı 

Çeşme bölgesinin yöresel zeytinyağlı lezzetleri arasında bulunan arapsaçı yemeği, arapsaçı otundan yapılır. Ağrı kesici etkisiyle bilinen bu ot türü birçok şekilde tüketilmektedir. Potasyum ve lif bakımından oldukça zengin olan arapsaçı otu taze soğan ve sıcak su ile haşlanır. Haşlandıktan sonra zeytinyağı, limon ve bir yemek kaşığı unla lezzetlendirilir. 

kuskonmaz

Kuşkonmaz

Balık sofralarının vazgeçilmez mezeleri arasında olan kuşkonmaz Çeşme mutfağında sıklıkla tüketilir. Çorba, salata, zeytinyağlı yemeği gibi birçok farklı şekilde sofralarda yerini alan kuşkonmaz otu genelde haşlanarak tüketilir. Vitamin ve mineral bakımdan oldukça zengin olan bu otla hazırlanan yemekler oldukça hafiftir. Yaz aylarında zeytinyağlı olarak servis edilen kuşkonmaz ızgara ve fırında pişirilerek de tüketilir. 

sakizli dondurma

Sakızlı Dondurma

Çeşme’nin kendine has lezzeti sakızlı dondurma yaz akşamlarında sıklıkla tüketilir. Çeşme sokaklarında pek çok pastane ve dükkanda bulabileceğiniz damla sakızından yapılan el yapımı bu lezzet dondurma çeşitleri arasında öne çıkar.  

sakiz receli

Sakız Reçeli 

Çeşme bölgesinde yetişen sakız ağaçlarının lezzetli aroması ile elde edilerek hazırlanan sakız reçeli Çeşme kahvaltı sofralarının vazgeçilmez eşsiz lezzetlerinden biridir. Damla sakızından yapılarak hazırlanan bu lezzeti bölgenin kahvaltı hizmeti veren restoran ve kafelerinde bulabilirsiniz. Evde kolaylıkla yapılabilen bu lezzet türk kahvesi yanında suyun içine konulup karıştırılarak da servis edilir. 

Ege’nin popüler tatil cenneti Çeşme’nin yöresel lezzetlerini yerinde deneyimlemek ve muhteşem bir konaklama deneyimi yaşamak için Holimax sitesinde yer alan Çeşme otelleri arasından bütçenize ve zevkinize uygun otel seçeneklerine kolaylıkla ulaşabilir, erken rezervasyon imkanları ve avantajlı kampanyalardan yararlanabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın