Günümüzde “ Güllük ”ismiyle anılan Solymos Dağı’nın dorukları arasında bulunan vadide, Pisidia Bölgesi’nin “Milyas” olarak isimlendirilen güneybatı kısmına kurulmuş olan bu antik kent oldukça önemlidir. Anadolu’nun en eski halkları arasında olan ve Luvi soyundan gelen Solym’lerin kurduğu Termessos, sahip olduğu çok sayıda tapınak ve geniş mezarlık alanlarıyla büyük önem taşımaktadır. Antalya’da gezilecek yerler arasında kesinlikle atlanmaması gereken antik bir şehirdir.

termessos nerede

Termessos Antik Kenti Nerede Bulunuyor?

Ülkemizin en iyi korunan atik şehirleri arasında yer alan bu kent, Antalya sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şehir merkezinden 30 kilometre kuzeybatısında yer alır.

Ören yeri ise Termessos Güllük Milli Parkı içinde olup, Antalya- Korkuteli karayolunda 24. Kilometreden sola doğru dönerek Güllük Dağı’nda bulunan ören yerine ulaşabilirsiniz. Termessos Antik Kent Ziyaret Saatleri ise haftanın her günü ziyarete açık olup 10.00- 19.00 arası, kış döneminde ise 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

termessos kaplica

Termessos ve Kaplıcalar Hakkında

Termessos Antik Kenti, sınırları içerisinde bulunan Termessos kaplıcaları nedeniyle milli park kapsamına alınmıştır. Uzaktan bakıldığında oldukça huzur veren ve el değmemiş bir görüntüye sahip olan antik şehirde seneler içinde etrafını sarmalayan doğal bitki örtüsü ve çam ormanları burayı adeta saklı bir cennet haline getirmiştir.

Termessos’un Tarihi Hikâyesi

Termessos, Antik Çağ’da yaşadığı bilinen İyonyalı bir ozan olan Homeros’a ait Troya Savaşı’nı anlatan İlyada destanında karşımıza ilk kez çıkar. Homeros, mitolojide kanatlı at olarak bilinen Pegasus’a binip ejderha öldürerek meşhur olan bir Antik Yunan kahramanıdır. Likya Kralı tarafından çok özel bir görev verildiğini anlatır. Bu görev, Termessos’u fethetmektedir.  Sonuç olarak Homeros, Pegasus’un binip havalanır ve şehir sakinlerine tepeden taş atarak Termessos’u ele geçirmeyi başarır.

termessos tapinak

Geniş Mezarlıklar ve Tapınak Alanları Hakkında

Termessos Antik Şehri’nde çok sayıda tapınak ve fazlasıyla geniş yer tutan mezarlık alanları bulunmaktadır. Özellikle Büyük İskender döneminin en önemli komutanları arasında gösterilen Alcetas’ın mezarının da bulunduğu kentin,  tarihinin belli bir dönemine ışık tuttuğunu söyleyebiliriz.  Anıtsal mezarının yanında savaş sahnelerinin betimlendiği kalkan motifli bir lahitte görenlerin dikkatini çekmeyi başarıyor.

termessos oren

Termessos Ören yeri

Antalya- Korkuteli karayolu üzerinde Helenistik devirden kalma sur ile başlayan şehir kalıntıları, Güllük Dağı’nın zirvesine kadar dayanıyor.  Ören yerinin girişinde kente tırmanılan patika ise Hadrian Döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Gymnasium, pek çok oda ve salondan oluşur. Güneybatısında Agora’nın doğusunda ise yamaca yaslanan ve Antalya Körfezi’ni boydan boya seyreden antik tiyatro ve meclis binası bulunmaktadır. Şehrin kendisine ait bir drenaj ve kanalizasyon sistemi olmasının yanı sıra yağmur sularını depolayabilen büyük sarnıçlar da gözle görülebiliyor. Birbirine geçişleri olan bu sarnıçların mimarlık harikası olduğu ifade edilmektedir.